«Інвестиція у дітей – це і є розвиток»: історія успіху Люблинецької громади

12 Квітня 2018, 09:34
4558

Люблинецька об’єднана територіальна громада створена 17 квітня 2016 року шляхом об'єднання Люблинецької, Мощенської, Старокошарівської сільських рад Ковельського району. Нині нараховує шість тисяч з половиною населення.

Якими є опорна школа, дитсадочок та спортивна й мистецька школа в Люблинецькій ОТГ показали в рамках прес-туру з ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування.

 

ОПОРНА ШКОЛА У ЛЮБЛИНЦІ

 

Після утворення ОТГ до Люблинецької громади в спільне користування перейшли три загальноосвітні школи. В опорному навчальному закладі «Люблинецька загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів Люблинецької селищної ради Волинської області», який було створено у квітні 2017 року, навчаються 413 учнів.

 



 

У школи є партнери в Республіці Польща. Працює освітня програма, яка допомагає налагоджувати співпрацю між польськими і українськими освітянами, між нашими школярами.

Відповідно до програми в школі громади особливу увагу відвели талановитим школярам. Нині у навчальних закладах працює програма вручення стипендій для талановитих дітей та їхніх педагогів. Зокрема, на освітню програму у цій громаді виділили 38 тисяч гривень.

«Відразу після того, як прийняли рішення про створення опорного навчального закладу, ми зрозуміли, що в умовах нового освітнього простору потрібно реформувати і підтримувати освітню галузь, тому була прийнята програма підтримки і розвитку освіти на теренах Люблинецької ОТГ. Відповідно до цієї програми, велика увага приділятиметься талановитим дітям. Ми зараз стоїмо на порозі підготовки до масштабного дійства, на якому відзначатимемо кращих учнів із опорної школи та школи мистецтв, яка діє на території громади. Ці діти отримуватимуть стипендії та подяки, як і їхні наставники», – поділилася голова Люблинецької ОТГ Наталія Сіховська.

Шкільну програму в опорному навчальному закладі Люблинця намагалися продумати до дрібниць. Сюди внесли і положення про транспортне сполучення школи та населених пунктів, з яких дітям необхідний доїзд. Зокрема, у закладу є шкільний автобус, який вже 4 роки роки в обігу.

Школа ще до створення ОТГ подавала проекти на обласний Конкурс регіонального розвитку. Таким чином навчальний заклад здобув підтримку в перекритті даху. У травні 2017 року був перекритий перший корпус. Загальна вартість проекту – 1 мільйон 455 тисяч гривень, освоєно – 800 тисяч гривень (600 тисяч з обласного бюджету 200 тисяч з місцевого). Проект на умовах співфінансування. А до Державного фонду регіонального розвитку вже подали новий проект з утеплення фасаду, заміни вікон та дверей. 

«На цьому зупинятися ми не збираємося. Уже цього року ми подали на ДФРР проект із утеплення фасаду школи, заміни вікон і дверей. Дуже сподіваємося, що нам вдасться довести цей заклад до того стану, в якому ми хочемо, щоби навчалися наші діти. Також буквально минулого тижня ми розпочали реалізацію проекту за бюджетною програмою щодо будівництва міні-футбольного поля зі штучним покриттям. Вартість цього проекту за умовами співфінансування – 1,5 мільйона гривень. Сподіваємося, що це також стане мотивацією діткам розвиватися не тільки в освітньому напрямку, а й у напрямку підтримки, пропаганди здорового способу життя», – розповіла Наталія Сіховська.

 

Будівництво міні-футбольного поля зі штучним покриттям
Будівництво міні-футбольного поля зі штучним покриттям

 

Громада стала першопрохідцем в бюджетній децентралізації у області. Голова громади пригадала, що з початку об’єднання було прийнято рішення про утворення при виконавчому комітеті ради, як окремої юридичної особи, розпорядника коштів нижчого рівня, управління гуманітарної сфери. Його керівник Олександр Шум зазначив, що структура координує всі заклади освіти, культури та частково соціального захисту, які належать громаді.

У цій школі працюють над першістю в творчому напрямку. Школа бере участь в конкурсі «Благодійна Україна», здобула перемогу в Всеукраїнській олімпіаді з християнської етики. Співають школярі для конкурсів «Срібні дзвіночки», «Яскраві діти України».

«Ми беремо участь у всіх можливих конкурсах, грантових програмах, олімпіадах не лише на регіональному рівні, а й на всеукраїнському та міжнародному. Підтримувати цю галузь – це наш святий обов’язок», – розповідає Наталія Сіховська.

Очільниця громади підтверджує важливість розвитку опорних шкіл у громадах.

«Скрізь підкреслюється, що дуже важливо давати можливість розвиватися школам. Завдяки реформі забезпечуються, наприклад, рівні умови для дітей, які навчаються в периферії. Це ті ж самі гуртки для учнів чи круглі столи та семінари для педагогів. Дійсно, це можливість розвиватися разом в одному напрямку та створювати спільний освітній простір. А також завдяки об’єднанню ми можемо залучати кошти, аби довести наші заклади до такого стану, аби в них було комфортно навчатися дітям», – сказала Наталія Сіховська.

Як розповіла директорка закладу Руслана Хвиць, школа за результатами минулорічного ЗНО та районного етапу шкільних олімпіад посіла перше місце на Ковельщині. До того ж освітній заклад долучається до численних конкурсів, програм і грантів.

«Ми беремо до уваги два основних моменти – це створення сприятливих умов для навчання та надання якісних освітніх послуг», – наголосила Руслана Хвиць.

Окрім цього, один із основних акцентів, громада робить на енергоощадності, аби економити на енергоносіях. Із цією метою вже з наступного навчального року садочок і школу громада планує опалювати самотужки.

Також в ОТГ планують з 1 січня 2019 року перейняти на свій баланс бібліотеки і можливо територіальні центри.

 

Клас інформатики
Клас інформатики




Настільний теніс у коридорі школи
Настільний теніс у коридорі школи

 

Клас із інтерактивною дошкою, нові батареї та вікна.





 

На підлозі у коридорах можна побачити інтерактивні розважальні і навчальні зони.







 

 

ДИТСАДОК «КАЛИНОНЬКА»

 

Найбільший дитсадок у Ковельському районі, який працює з 1992 року. Нині тут функціонує 10 груп, які відвідують 264 дитини.

 

 

На роботу садочку у 2017 році було виділено 4,5 мільйонів гривень.

Заклад загального розвитку з пріоритетним напрямком – художньо естетичним.  Зокрема, тут у дитсадку є близько 100 видів театрів: з пінопласту, папьє-маше, театр-м’ячик, театр-орігамі, з паралону, саморобка, на дротиках, на кубиках та іншого.

Для дітей є безліч зон для розвитку.

Як додала голова громади Наталія Сіховська, приміщення закладу вже вдалося частково відремонтувати. Тут повністю замінили вікна на енергозберігаючі. Взялися за утеплення дитячого садка, але розмір субвенції з району склав лише 1 мільйон 715 гривень, а цього вистачило на три стіни фасаду. Останню стіну хочуть утеплити з субвенції в 2018 році.

 

Утеплені стіни
Утеплені стіни

 

Зараз розробляється черговий проект із реконструкції садочку. Наталія Сіховська висловила сподівання, що з часом дошкільному навчальному закладу вдасться відновити роботу басейну.

 

Зала
Зала


Дошкільнята з педагогом репетирують пісеньку про козенят
Дошкільнята з педагогом репетирують пісеньку про козенят


Дитячий скалодром. Стіна для заняття альпінізмом
Дитячий скалодром. Стіна для заняття альпінізмом

Стінки у спортзалі
Стінки у спортзалі


Світлиця
Світлиця



Кімната для вивчення правил безпеки
Кімната для вивчення правил безпеки


Коридори у дитсадку
Коридори у дитсадку

Стелаж із виробами для театральних вистав
Стелаж із виробами для театральних вистав


Кімната однієї із груп
Кімната однієї із груп


Вбиральня
Вбиральня

 

СПОРТИВНА ШКОЛА, ШКОЛА МИСТЕЦТВ

 

Спортивна школа була відкрита у 1990 році. Нині тут працюють три секції: важкої атлетики (відкрито у 2003 році ), футболу і волейболу. Раніше приміщення дитячого садочка було перероблене під секцію важкої атлетики.

 


 

Подібні секції важкої атлетики на Волині є лише у Горохові, Маневичах і у Луцьку. У Ковелі такого немає, тому є діти, які доїжджають з міста.

За кошти інфраструктурної субвенції тут замінили 11 вікон, залишилось замінити ще два. За минулий рік витратили 700 тисяч гривень на утримання школи.

«Інвестиція у дітей – це і є розвиток», – каже голова громади Наталія Сіховська.

«Звичайно, що хочеться все.  Хочеться дороги, хочеться всі будівлі привести в належний стан, все це звичайно швидко не оформлюється. Але ми намітили собі план, визначили пріоритети на кожний рік і впевнено йдемо до своєї мети», – додає вона.

Також громада виграла грант з Японії, за кошти з нього планують закупити тренажери. Загалом витратити 300 тисяч гривень на поповнення спортивного інвентаря.

Селищна голова розповідає, що план роботи громади дуже перспективний, але додає:

«Передаючи повноваження на громади, держава має передавати ще й ресурси. Повноваження вона легко віддає, децентралізація має ж бути мудра».

 





 

Школа мистецтв працює з 1992 року.

Тут є 3 відділи: співно-фортепіанний, народно-духовий і художній.





 

Текст і фото – Олена КЛИНОВА

Коментарі
12 Квітня 2018, 14:08
Показово, як працює громада і її очільники.Браво
13 Квітня 2018, 01:04
А чому наш рома-Космос не хвалиться, у нього ж сьогодні особисте свято-день космонавтику. З днем КОСМОСА тебе ромцю наш міжгалактичний і заморожений в міжгалактичному просторі.. Щасливого космічного польоту тобі місяцехідний ти наш.
13 Квітня 2018, 03:35
Наталя, де ДОРОГА в Люблинці, зроби по доброму, телебачення запрошу на 100%!!!
16 Квітня 2018, 03:44
Цe заслуга кeрівникам закладів,а нe Сіховськоіі тільки привикла прикриватися освітою і списує міліони.Наташа вистави фотографііі що ти зробила,та нічого.А самe кращe нe тeлeбачeння викликати,а гнати таку владу яка нічогісінького нeробить.
16 Квітня 2018, 03:49
Скільки живу в Люблинці щe такого бардака як при цій владі нeбуло.
17 Квітня 2018, 23:14
Цікаво, а для чого автобус в школі якщо ні одна дитина не доїжджає до навчального закладу(опорного закладу)
17 Квітня 2018, 23:16
Ото хай директорка гроші шукає, і програми пише а не пляшки пласмасові збирає коли така школа. позор такій владі, і такій громаді.
29 Квітня 2018, 15:10
Дороги в Люблинці нема, спортмайданчик з зими заморожений, шкільна тереторія найгірша в області, грязно, сіро, повне безгосподарство! Для чого такі позорні фото виставляти з гнилою підлогою й зламаними тренажерами?? А садочок покрасили немов лікарню, сіро й негативно.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром