У Люблинецькій громаді запрацював Револьверний фонд

14 Червня 2018, 21:16
6497

Люблинецька громада Ковельського району запровадила у себе Револьверний фонд – поворотну фінансову позику, яку надає місцевий бюджет через комунальне підприємство на впровадження заходів з енергоефективності в індивідуальних присадибних господарствах. Громада стала першою на Волині і другою в Україні, яка виділила на це кошти.

 



 

Започаткувало цю ініціативу місто Славута, яке 4 роки тому затвердило у себе програму енергоефективності для підтримки садибних господарств і Положення про револьверний фонд. Він дає можливість будь якій особі, яка вирішила встановити сонячні батареї, вітрові станції, замінити вікна чи покрівлю на енергоефективні, отримати безвідсоткову позику на певний період. Найбільший термін для повернення коштів у Револьверний фонд — 5 років.

«Енергоефективні заходи і встановлення відновлювальних джерел енергії, уже довели свою ефективність у Європі, стають дуже популярними у нас, в україні і це добре, адже насамперед бережуть довкілля. Якщо людина хоче отримати фінансову підтримку саме на еанергоефективні заходи, вона має право звернутись в селищну раду з своєю заявкою. У нашій громаді ця Програма є затверджена на сесії і, відповідно, на її втілення виділено певний грошовий фонд. Потрібно надати всі необхідні документи, які прописані цією програмою і отримати підтримку. Селищна рада передає кошти на комунальне підприємство, а воно, в свою чергу, безпосередньо підписує договір з цією фізичною особою. Повернення коштів, залежно від спроможності конкретно взятої людини, можна розбити на рік, на три роки і максимальна можливість для повернення — 5 років. Єдине, що вона має сплатити, це 3 відсотки адміністративного збору у 10-ти денний термін. Відсотків у цій програмі немає, це не банк. Це вигідно і людям, вигідно і громаді, бо 3 відсотки повертається, а якщо це сонячна електростанція, до прикладу, вона продає надлишкову енергію, то ПДФО йде в місцевий бюджет, тобто це пасивний заробіток», – розповіла про переваги Револьверного фонду голова громади Наталія Сіховська.

 




 

Револьверний фонд було створено наприкінці квітня 2018 року і в громаді уже є перші результати: на першій приватній садибній ділянці встановлено сонячну електростанцію на 30 КВт.

«Цю ідею нам запропонував Сергій Кошарук, ми розглянули її і повірили в ефективність. Порівняли з Програмою підтримки місцевих ініціатив, коли ми видаємо безповоротно гроші, а тут вони повертаються, відігравши важливу роль у чомусь, цей капітал можна з часом нарощувати, тому вирішили спробувати. Під час останнього приїзду делегації голів ОТГ України, що стосувався напрямку енергоефективності, керівників громад така ініціатива дуже зацікавила. Ми оглянули приватну сонячну електростанцію в одного із наших учасників АТО, вона зараз має потужність 10 КВт і розташована на даху його будинку і нову, встановлену в обійсті у приватної людини. Віримо, що невдовзі ця практика набуде масовості, тому що з нинішніми цінами і на електроенергію і на решту енергоресурсів, колектори, сонячні батареї і не виключаю з переліку і в майбутньому вітрові станції, будуть активно впроваджуватися в Україні і на Волині зокрема», – наголосила Наталія Сіховська.

Рішенням сесії від 27 квітня на Револьверний фонд виділено поки 10 тисяч гривень, але щороку є можливість його нарощувати.До слова, у громаді активно використовують і інші європейські інструменти для розвитку власних територій. Зокрема, громада активно долучається до написання різноманітних проектів.

За словами Наталії Сіховської, лише розвиткові проекти будуть давати системний розвиток: «Субвенції сьогодні є, завтра їх немає, а кошти, вкладені в певні об'єкти від різноманітних донорів, лишаються і працюють на нас. Впевнена, лише та громада самодостатня і спроможна, яка має свій бюджет. Тому створюємо позитивні умови, які б сприяли, щоб у нас реєструвалися підприємці. Активно працюємо над інвестиційним паспортом, тому що для інвестора це важливий документ, а у нас є що запропонувати і внутрішньому і зовнішньому інвестору. Ми привабливі і хорошим географічним розташуванням, є магістраль, залізна дорога, міжнародна траса, близькість до кордону. Є багато цікавинок, якими можна привабити хорошого інвестора. Шкода, що не добрали два бали у проекті за програмою транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна. Він передбачав облаштування каналізаційних мереж біля існуючого водозабору.Проте, кожен написаний проект — це досвід, який допомагає рухатись вперед».

У громаді уже більше 10 років налагоджена активна співпраця із сусідніми польським гмінами в галузі освіти, а наприкінці червня передбачається підписання іще одного договору про співпрацю із польськими партнерами. Він стосуватиметься написання у найближчому майбутньому спільного проекту в галузі культури.

Коментарі
15 Червня 2018, 04:22
Краще б револьвери видавали....
16 Червня 2018, 02:11
Кошарук рулить... Користується нагодою... Пишіть прпвду
16 Червня 2018, 12:29
Ця приватна садиба , цехата мого ьата, а к ви думали, треба десь вложувати вкрадені гроші
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром