Топінамбур – кліматичний чемпіон

09 Жовтня 2021, 18:00
Сергій Кошарук у топінамбурному полі БЛОГ 2017
Сергій Кошарук у топінамбурному полі

Якби на Поліссі почали вирощувати топінамбур замість, скажімо, традиційної картоплі, то це б суттєво покращило агроекологію.

Ця культура підвищує стійкість  ґрунту до посухи, очищує його від шкідливих речовин,  а це важливо для підготовки землі органічного землеробства. А ще засвоює вуглекислий газ і виділяє кисень значно ефективніше, ніж ліс (звісно, це не заклик вирубувати ліси).

Пропонуємо розібратися, що може дати нам топінамбур, він же – земляна груша, сонячний корінь, єрусалимський артишок.  

Щорічно на планеті у результаті спалювання в атмосферу поступає 20 мільярдів тонн  оксиду вуглецю. У ріки скидається 160 кубічних кілометрів промислових стоків. 

В ґрунт вноситься понад 500 мільйонів тонн мінеральних добрив і приблизно 3 мільйони тонн отрутохімікатів.

З’явилась більша кількість органічних забруднювачів, які є дуже стійкими і одночасно сильно канцерогенними (хлоровуглеці, діоксини, поліциклічні вуглеводні і т. д.)

Читайте також: Гній і Закон: що потрібно українським ґрунтам

Тому в Організації Об’єднаних Націй активно обговорюють заходи, спрямовані на зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері, нагромадження якого призводить до природної екологічної катастрофи. 

Шкідливий вплив парникового ефекту зможуть зупинити активні лісонасадження, якими необхідно залісити більш ніж половину  земної кулі.

Читайте також: Чи всі рослини хороші?

Але дослідження показують, що плантації топінамбуру площею в один гектар поглинає 6 тонн вуглекислого газу, в той час, я один гектар лісу – тільки 3-4 тони. А в повітря топінамбур виділяє стільки кисню, скільки два гектари широколистяного лісу. Якщо гектар лісу може забезпечити киснем 30 людей, то топінамбур в 1,5-2 рази більше. 

Ми порахували, що коли посадити хоча б шість тисяч гектарів на землях, які належать до категорій «відкриті землі без рослинного покриву» або «з незначним рослинним покривом та інші землі», то за день з цих територій можна буде отримати 2400 тонн кисню і відбудеться поглинання 2640 тонн  вуглекислого газу.

Бульби топінамбура мають низький коефіцієнт накопичення нітратів та радіонуклідів. Рослина витримує підвищений вміст аміаку, оксидів сірки, сірководню, азоту та інших шкідливих газів, очищуючи при цьому від них повітря.

Читайте такожПриродний саркофаг: як ліс захищає нас від нової Чорнобильської катастрофи

Біологічний захисник

Завдячуючи міцній кореневій системі топінамбур дає урожай на різних ґрунтах, розкладаючи при цьому важкорозчинні силікати.. Він значно менше, ніж інші рослини накопичує важкі метали, радіонукліди, нітрати.

Його можна культивувати на екологічно забруднених землях, при цьому бульби і продукція з них безпечні відносно токсичних іонів. 

Топінамбур відмінний рекультиватор і його слід вирощувати на землях, які використовувались для видобутку корисних копалин, колишніх кар’єрах, сміттєзвалищах, полігонах, землях стихійного видобутку бурштину тощо.

Читайте також: Пустеля, інопланетні кар'єри та туризм, або як живе бурштинова столиця українського Полісся

Для вирощування сонячного кореня непотрібна обробка пестицидами, бо він стійкий до шкідників і багатьох хвороб і дає повноцінну екологічно безпечну харчову і кормову продукцію.

Топінамбур можна садити на весні і восени, а збирати за потреби і можливості з жовтня до березня наступного року. Земляна груша зимує в ґрунті і не потребує овочесховищ і вдається на всіх видах ґрунтів, навіть з неглибоким шаром.

Урожай топінамбура після всяких культур і сам є гарним попередником для них за умови, що викопали всі бульби. 

Особливо в умовах Полісся та й загалом України назріла необхідність вирощування топінамбура для покращення агроекології, організації органічного землеробства і на цій основі виробництва екологічно чистої продукції лікувально-профілактичного призначення.

Але для просування кліматично-нейтральних технологій виникає низка бар’єрів.

Одна із перешкод – їх слабка економічна основа і нездатність конкурувати із традиційною вуглецевою економікою. Розв'язати цю проблему може тільки поширення культури споживання продукції з топінамбура. 

В городництві, поки що, ставлення до цієї культури є швидше негативним, через неймовірну живучість та агресивне розмноження рослин топінамбуру. 

Справді, якщо не вживати своєчасних заходів, то високорослий топінамбур, висіяний на невеликій площі, може поширитися по всій ділянці. З іншого боку – це очевидна перевага невибагливої до умов вирощування культури.

Але традиційні ринки зацікавлені у розвитку попиту на класичний товар. І досить складно інноваційному продукту конкурувати на сформованих ринках, де своє місце зайняли конкуренти, які дбають про збільшення споживання своєї продукції.

Якщо з такої точки зору поглянути, наприклад, на фармацевтичний ринок, то певно, що ліків потребують хворі люди. Можна сказати, що якоюсь мірою виробник ліків зацікавлений у збільшенні хворих людей (його клієнтів)!

Та все ж нині є висхідний попит на продукти з топінамбура від світової фармацевтики і харчової промисловості, а відходи можна використовувати у тваринництві та енергетиці. Також топінамбур є однією з небагатьох культур, яка задовільняє попит на екологічно чисті продукти. 

Переконаний, що топінамбур – це майбутня зірка українських полів і виграють ті фермери, які інвестують у цю культуру сьогодні. 

У наступних блогах розповімо про економічні аспекти вирощування топінамбура. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024