Ковельський староста і гімн Польщі

20 Березня 2023, 22:18
Ковельський староста втрапив у гімн Польщі КОЛОНКА 8397
Ковельський староста втрапив у гімн Польщі

Історія Ковеля ховає в собі багато неймовірного. Невелике місто на заході України не має таку довгу біографію, як сусідні Володимир чи Луцьк. Проте це не заважає йому берегти сенсаційні історії.

І не розповісти про це я не можу. А тому я представляю вашій увазі, друзі, свою нову рубрику «Історичні цікавинки Ковеля». В ній я розповім про тих неординарних людей і незвичайні події, які були в минулому нашого міста.

Першим героєм «Цікавинок» буде один з ковельських старост. Кілька століть тому наші землі були у складі держави Річ Посполита, яка об’єднала території сучасних країн Балтії, Білорусі, Україні і Польщі. І величезні простори цієї держави були під владою короля і заможних аристократів – магнатів.

Король за якісь заслуги міг надати шляхтичу чи магнату титул і звання старости маєтностей, міста чи цілої провінції. Так він вчинив і з нашим героєм. А звали його Стефан Чарнецький.

Читайте також: Волинський емір бедуїнів, або Як ковельські старости володіли Підгорецьким і Олеським замками

Ось так зображали Стефана Чарнецького у ХІХ столітті
Ось так зображали Стефана Чарнецького у ХІХ столітті

Виходець зі звичайного шляхетського небагато роду зробив собі військову кар’єру. Активно воював проти турків, татар і московитів. Брав участь у придушенні козацьких повстань. Ледь не загинув у війні проти Богдана Хмельницького.

Коли територію держави покинув король, а більшість магнатів перейшла на сторону шведів, Чарнецький відмовився капітулювати. Саме його успішні бойовій дії стали причиною того, що король Ян ІІ Казимир вернувся до Речі Посполитої. 

Через кілька років був підписаний мирний договір зі Швецією, і Стефан Чарнецький поїхав на схід воювати проти московитів. За його мужність і відданість король щедро нагородив свого захисника. Стефан став старостою канівським, ратненським, тикоцинським. 

Пізніше очолив ціле Руське воєводство зі столицею у Львові, а перед самою смертю отримав звання польного гетьмана коронного – замісника головнокомандуючого. Серед грона усіх цих статусів в 1656 році за його здобутки Стефан Чарнецький отримав титул старости ковельського.

Читайте також: Самійло Корецький, або Як волинський князь втік з турецької в’язниці

Під Монастирищем козаки Івана Богуна вщент розбили військо Чарнецького
Під Монастирищем козаки Івана Богуна вщент розбили військо Чарнецького

Щоправда, для наших земель Чарнецький ніяк не герой. Швидше навпаки – антигерой. Майбутній ковельський староста нещадно воював з козаками і мирним населенням. Він вважав, що ніякі компроміси з Хмельницьким не можливі. 

Його сучасники стверджують, що він не гребував вирізанням цілих сіл і містечок в українських землях. Та й сам Чарнецький похвалявся, що наказав замордувати понад 100 000 мирного населення. В Польщі Стефан Чарнецький – національний герой. 

Його подвиг у порятунку Речі Посполитої настільки вразив поляків, що цей ковельський староста середини XVII століття згадується у…гімні Польщі!

Як Чарнецький до Познаня

По шведській навалі,

Для вітчизни порятунку

Вернемось по морю.

Стрілками відмічено місце в рукописі гімну, де згадується Чернецький
Стрілками відмічено місце в рукописі гімну, де згадується Чернецький

До речі, донька Чарнецького Констанція Йоанна стала дружиною воєводи Вацлава Лещинського – одного з наступних ковельських старост і родича короля. 

Але це вже інша історія!

Читайте також: Найдовший костел світу в Гданську очолював абат з Торчина

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024