Залізниця в Ковелі та новий стиль в архітектурі в Європі

04 Квітня 2023, 14:16
Залізниця в Ковелі та новий стиль в архітектурі Європи 6025
Залізниця в Ковелі та новий стиль в архітектурі Європи

Історія Ковеля ховає в собі багато неймовірного і вражаючого. Невелике місто на заході України не має таку довгу біографію, як сусідні Володимир чи Луцьк. Проте це не заважає йому берегти сенсаційні історії. 

І не розповісти про це я не можу. А тому я представляю вашій увазі, друзі, свою нову рубрику «Історичні цікавинки Ковеля». В ній я розповім про тих неординарних людей і незвичайні події, які були в минулому нашого міста. Друга історія «Цікавинок» присвячена залізниці.

Саме остання впродовж ХІХ століття радикально змінила мапу Європи та світу. Міста і локації, через які прокладали колії, отримали неймовірний поштовх до розвитку. Ковель не став винятком.

Впродовж 1870-их років наше місто з’єднали з Києвом. За кошти приватного капіталу створили Києво-Берестейську залізницю, яка проклала шлях для потягів з Києва через Фастів, Козятин, Шепетівку, Рівне, Ковель до Бреста. Саме в рамках цього проєкту у 1873 році збудували перший вокзал в Ковелі.

Читайте також: Ковельський староста і гімн Польщі

Фрагмент мапи 1899 року, де зображена залізниця від Києва до Ковеля
Фрагмент мапи 1899 року, де зображена залізниця від Києва до Ковеля

Через кілька років Ковель став частиною ще однієї залізниці. Вона отримала назву Привіслянської, оскільки фактично йшла вздовж ріки Вісла. Ця гілка з’єднала Волинь з Варшавою. 

З однієї сторони, вона відігравала важливу роль у перекиданні військ і зброї від фортець з Дубна і Рівного до кордону з Пруссією. З другої сторони, дорога сприяла економічному розвитку навколишніх сільських регіонів.

За цей час населення міст вздовж Привіслянської залізниці виросло у кілька разів. Так, в Любомлі – в 3 рази, в Ковелі – у 5 разів, в Хелмі – у 6 разів.

Читайте також: Що відомо про військово-польову залізницю Луцьк-Порицьк

Малюнок з зображеннями вокзалів і мостів Привіслянської залізниці
Малюнок з зображеннями вокзалів і мостів Привіслянської залізниці

А ще саме прокладання залізниці з Ковеля до Варшави вплинуло на появу нового напрямку архітектури та одного специфічного виду відпочинку! 

Заможне населення потягнулось на відпочинок з Варшави на південний схід вздовж річки Вісли. Був серед них відомий художник і ілюстратор Міхал Ельвіро Андріолі. Він любив відпочивати в місті Отвоцьк і рекомендував це робити своїм знайомим.

Тому саме там почали виникати т.зв. letniska – затишні курорти в лісі, біля річки, або в горах, куди на вихідні виїжджали мешканці з великих міст. Те, що зараз на заході називають відпочинок на вікенд.

Читайте такожПодорожі в історію: яким був туризм на Волині в минулому столітті

Мапа Привіслянської залізниці. Ковель – справа внизу
Мапа Привіслянської залізниці. Ковель – справа внизу

Андріолі став творцем нового дерев’яного архітектурного стилю в цих letniskaх. Оскільки він відпочивав на берегах річки Свідер, то і стиль назвали свідермаєр. 

Андріолі об’єднав в цих нових віллах для відпочинку за містом традиційні мазовецькі елементи зі стилем класичних альпійських будинків. Він викупив кілька гектарів землі та збудував півтора десятки віл свідермаєр. 

Вже у 1885 році у нього було дуже багато бажаючих відпочити саме там.

Читайте також: Ковель на світлинах 100 років тому

Вілли свідермаєр користуються популярністю і до цього часу
Вілли свідермаєр користуються популярністю і до цього часу

Привіслянська залізниця стала однією з найдовших на території сучасної Польщі. Вона відіграла важливу роль в економічному розвитку цієї частини Європи: як для маленьких містечок, так і для великих міст. 

Через кілька років замість невеликого вокзалу в Варшаві в районі Прага для потягів з Ковеля збудували новий і більший. Він отримав назву «Ковельський вокзал». На жаль, до наших днів він не зберігся.

Читайте також: Історичне тло залізничного полотна: хто і коли будував колії до Каменя-Каширського

Головний вокзал Привіслянської залізниці в Варшаві називався «Ковельським»
Головний вокзал Привіслянської залізниці в Варшаві називався «Ковельським»

P.S. На заставці до цієї статі зображений перший залізничний вокзал, збудований в Ковелі. А чи знаєте ви, друзі, де він знаходився?)

Читайте також: Залізничний вокзал Ковеля в Австро-Угорській кінохроніці 1915 року

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024