Князі Сангушки, Ковель і …Білий Ковель

28 Квітня 2023, 18:41
Князі Сангушки, Ковель і …Білий Ковель 3005
Князі Сангушки, Ковель і …Білий Ковель

Історія Ковеля ховає в собі багато неймовірного і вражаючого. Невелике місто на заході України не має таку довгу біографію, як сусідні Володимир чи Луцьк. Проте це не заважає йому берегти сенсаційні історії. І не розповісти про це я не можу.

А тому я представляю вашій увазі, друзі, свою нову рубрику «Історичні цікавинки Ковеля». В ній я розповім про тих неординарних людей і незвичайні події, які були в минулому нашого міста.

В третій історії «Цікавинок» ви дізнаєтесь про засновників нашого міста і їх переїзд. Князів Сангушків я не даремно називаю засновниками Ковеля, бо саме вони здобули магдебурзьке право для міста в 1518 році. 

Того самого року, коли їх король Сигізмунд І Старий вдруге одружився – з міланською герцогинею Бона Сфорца.

Читайте також: Клейноди Бони Сфорца: легенда про весільну діадему

Герб князів Сангушків
Герб князів Сангушків

Ще 500 років тому Сангушки були однією з найвпливовіших магнатських родин як у Великому князівству Литовському, так і в Короні Польській. На відміну від більшості родів «княжат-повітників», вони носили гордий титул «княжат головних». 

А ще Сангушки виставляли втричі більше коней для армії, ніж князі Вишневецькі, були найчисельнішою князівською родиною та одними з перших в державі отримували послання від монарха.

Щоправда, доля роду Сангушків була не самою легкою. Дві з трьох гілок цих князів – каширська і локаче-несухоїзька – закінчились через кілька поколінь. Одна третя гілка – власне князі Сангушки ковельські – зуміли вижити в ті буремні часи.

Читайте також: Ковельський староста і гімн Польщі

Родовідна князів Сангушків, зроблена у 1931 році. Справа червоним виділена ковельська гілка династії
Родовідна князів Сангушків, зроблена у 1931 році. Справа червоним виділена ковельська гілка династії

Князь Василь Михайлович Сангушко через кілька десятиліть після надбання Ковелем статусу міста продав його королеві Боні. Замість цього він набув значних володінь на сході держави. Так, зокрема, біля міста Смоляни в теперішній Білорусі був збудований потужний і гарний замок, який отримав назву Білий Ковель.

Читайте також: Банкет у княгині Четвертинської: хто вбив князя Сангушка

Зеленою стрілкою відмічений Ковель, а синьою – Білий Ковель
Зеленою стрілкою відмічений Ковель, а синьою – Білий Ковель

Звели цей замок за правнука князя Василя Семена Самійла Сангушка. Цей хоробрий, розумний і красномовний магнат першим у своєму роді додав в ділових документах слово «Любартович». Він навіть зібрав величезну бібліотеку і склав родовід своєї сім’ї, виводячи її від князя Любарта (еге ж! того таки Любарта, чий замок в Луцьку).

А ще Семен першим серед Сангушків перейшов в католицизм і змінив своє ім'я на латинський манер – Шимон Самуель.

Читайте також: Луцька війна: обстріл кіньми замку Любарта. Епічна історія Волині

Князі Сангушки не раз і не два били московитів. На малюнку – одна з таких битв XVI  століття
Князі Сангушки не раз і не два били московитів. На малюнку – одна з таких битв XVI століття

Білий Ковель, або Смолянський замок був одним з найпишніших замків епохи бароко: білі стіни ззовні і яскраві фрески в інтер’єрах. Будували його за голландським взірцем і був він гарно укріпленим: товщина стін до 2 метрів і штучна водойма навколо його 20-метрових стін.

Сам Шимон Самуель не один раз воював і проти шведів, і проти московитів, які не раз намагались захопити ці землі. Зі своїм тестем Олександром Гонсевським ходив в походи на москву, тримав оборону Вітебська і громив шведів під Кокенгаузеном.

Читайте також: Дев’ять століть війни з росією. Частина восьма: наша перша війна з династією Романових

Олександр Гонсевський – тесть князя Сангушка – командував нашим гарнізоном в …Кремлі
Олександр Гонсевський – тесть князя Сангушка – командував нашим гарнізоном в …Кремлі

Хоча його рід давно переїхав з Волині, Шимон ніколи не забував звідки пішла слава роду. Тому часто використовував в офіційній документації придомек «князь з Ковеля». Саме ковельська гілка Сангушків, до яких належав наш герой, і зберіглась до сьогодення. 

В першій половині ХХ століття князь Роман Владислав Станіслав Анджей Сангушко зумів пережити Першу Світову війну і виїхати на початку Другої Світової в Південну Америку. Відомий аристократ, меценат і дуже багатий бізнесмен він став заводчиком арабських скакунів.

 

Читайте також: Волинський емір бедуїнів, або Як ковельські старости володіли Підгорецьким і Олеським замками

Князь Роман Сангушко стоїть біля одного зі своїх арабських скакунів
Князь Роман Сангушко стоїть біля одного зі своїх арабських скакунів

А зараз в тій же Південній Америці живе його внук Павло Франсуа Роман Сангушко – поки що єдиний чоловічий представник древньої князівської родини з Волині! Оскільки він вважається прямим нащадком князя Гедиміна, то його називають претендентом на литовський великокнязівський престол.

Читайте також: Воля і доля: Януш Радзивілл – останній олицький ординат

У князя Павла Сангушка в 2010 році народилась донька Олімпія
У князя Павла Сангушка в 2010 році народилась донька Олімпія

P.S. «Білий Ковель» до наших днів майже не зберігся. На початку XVIII століття його підірвали війська царя Петра І, а в ХІХ століття замок конфіскували у князів Сангушків і новий власник Васілій Сємьонов продав замок «на цеглу». Збереглась лише частина вежі.

Ось так виглядає зараз «Білий Ковель»
Ось так виглядає зараз «Білий Ковель»

P.P.S. На титульному малюнку зображена реконструкція «Білого Ковеля», яку зробив Павел Татарнікаў.

Читайте також: Залізниця в Ковелі та новий стиль в архітектурі в Європі

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024