Святкування Трійці у храмах на Ковельщині. ФОТО

17 Червня 2019, 12:00
Святкування Трійці у храмах на Ковельщині. ФОТО 4845
Святкування Трійці у храмах на Ковельщині. ФОТО

Трійця або Зелені свята – це одне з головних християнських свят в Україні.

Православні відзначають Трійцю на 50 день після Великодня, а західні християни – на 57 день. У 2019 році Трійця випала на неділю, 16 червня.

За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.

У неділю, після святкової служби, прийнято ходити в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки. Дівчата в старовину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх в тісто для весільного короваю. Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю добробут і любов.

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після них священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.

Третій день називається Богодухів день. Дівчата вибирали Тополю – найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.

Фото зі святкування у селі Любитів. Світлини опублікував священнослужитель Іван Оринчак на своїй сторінці у Facebook.

 







 

Свято Трійці у селі Колодяжне.

 







 

Святкування у храмі села Воля-Ковельська. Світлини опублікували на сторіцні парафії Архістратига Михаїла ПЦУ у Facebook.

 







Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром