Олег Кіндер і Володимир В’ятрович відповіли, чи законні у Ковелі розкопки німецького поховання

22 Жовтня 2018, 15:26
Олег Кіндер і Володимир В’ятрович відповіли, чи законні у Ковелі розкопки німецького поховання 8196
Олег Кіндер і Володимир В’ятрович відповіли, чи законні у Ковелі розкопки німецького поховання

Письмові відповіді мера Ковеля та голови Українського інституту національної пам’яті суперечать одна одній.

На початку жовтня видання Район.Ковель повідомляло, що у Ковелі знайшли нові захоронення німецьких вояків часів Другої світової війни.

За інформацією офіційного сайту Ковельської міської ради, на території школи мистецтв пошукові роботи ведуться представниками групи «Захід» народної спілки Німеччини по догляду за військовими похованнями, а керівником цієї групи є Мирон Старко, за словами якого, у братській могилі захоронено 427 солдат і офіцерів вермахту, які загинули у 1944 році в боях за Ковель. 

Коли це було опубліковано, із землі пошуковцями «Заходу» вже було піднято 233 останки німецьких вояків.

 

 

Керівник комітету правозахисту та боротьби з корупцією Громадської ради Волині Ігор Левчук звернувся до ковельського міського голови Олега Кіндера з інформаційним запитом, у якому просив надіслати копії дозвільних документів, що надають право групі «Захід» та її керівнику Мирону Старко на проведення ексгумації та пошукових робіт, а також іншої документації.

 



 

Дивно, але у відповіді Олега Кіндера, яку готувала головна архітекторка міста Людмила Мурай, пошукова група «Захід» взагалі не згадується. Якщо вірити чиновникам мерії, то дозвіл Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на виконання робіт, пов’язаних з пошуком і ексгумацією німецьких військовослужбовців на території школи мистецтв надано спеціалізованому підприємству «Гарант». І цей дозвіл погоджено з дирекцією школи, будівля і територія якої не належать до переліку об’єктів культурної спадщини.

 

Розкопки біля Ковельської школи мистецтв
Розкопки біля Ковельської школи мистецтв

 

Начебто, пошуковою організацією складено акт про встановлення місця поховання осіб, який підписано міським головою Олегом Кіндером та затверджено секретарем регіональної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Як стверджує Олег Олексійович, на підставі пошукових досліджень, з метою отримання дозволу на перепоховання останків полеглих осіб, Німецькою народною спілкою по догляду за військовими похованнями подано клопотання до Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій з обґрунтуванням потреби та зазначенням місця перепоховання останків німецьких військовослужбовців, виявлених на території школи мистецтв.

 



 

До речі, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович письмово повідомив Ігоря Левчука, що до вищевказаної Державної міжвідомчої комісії у 2018 році не надходило жодних документів із запитом для видачі дозволу на ексгумацію у місті Ковелі на вулиці Леонтовича, 1, та відповідно не надсилались акти про встановлення місця поховання, акти про ексгумацію людських останків, протоколи перепоховання останків за цією адресою.

 

Коментарі
22 Жовтня 2018, 20:25
Втрович вам чітко написав що це не братська могила ,а масове поховання .
22 Жовтня 2018, 21:12
нехай вятрович розкаже як бандерня беззахисних євреїв розстрілювали.
22 Жовтня 2018, 22:29
Вятровичу з його "масовим похованням" треба всього лиш оглянути німецький документ в якому ще у 1944 році нацисти вказали що це братська могила "Kameraden-Grab"
22 Жовтня 2018, 22:51
на щастя у нас вже чи ще не діють гітлерівські нормативні акти 1944р..
23 Жовтня 2018, 01:04
скоро почнуть діяти
23 Жовтня 2018, 14:24
Кіндер не тільки пішов по трупам ,будується на кістках .Вальсроде Ковель- ДРУЖБА .
23 Жовтня 2018, 15:13
Такі виродки, як в'ятровичі, верчуки , левчуки ладні танцювати на кістках загиблих військових чи цивільних осіб, створювати всілякі перешкоди тим, хто у свій вільний час, використовуючи власні кошти намагається хоч якось впорядкувати безіменні поховання, або останки людей, які не були похоронені. Згадайте, скільки смороду наробив верчук з приводу влаштування меморіального кладовища на висоті "Ведмежа" біля с. Мощена. І "незаконно", і "наруга над могилами", і "русскій слід". А тут який "слід" - німецький??? Так німці, ніби, друзі. Чи краще, як по тих останках люди ходитимуть і собаки загрібатимуть? Чи у влади хтось хоч копійку на ці роботи просив?? Суки, не хочуть нічого зробити, і іншим заважають.
23 Жовтня 2018, 22:16
Все правильно сказав. Верчук то гнида бандерівська, такі не повинні ходити на ковельській землі.
24 Жовтня 2018, 23:11
вгамуйся вже
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024