У Ковелі поліція вчинила протиправні дії у нічному закладі «Спортлото»

30 Жовтня 2018, 11:58
У Ковелі поліція вчинила протиправні дії у нічному закладі «Спортлото» 4456
У Ковелі поліція вчинила протиправні дії у нічному закладі «Спортлото»

Під час обшуку було затримано ковельчанина, дії якого виправдав суд.

За даними поліції, 1 жовтня близько першої години ночі у Ковелі на вулиці Відродження у закладі «Спортлото» 39-річний місцевий мешканець здійснив злісну непокору законному розпорядженню працівника поліції, а саме відмовився показати самостійно вміст особистих речей, намагався втекти з місця події, при затриманні на зауваження поліцейського не реагував.

У судовому засіданні затриманий своєї вини у вчиненні вказаних правопорушень не визнав. Чоловік підтвердив, що дійсно опівночі перебував у «Спортлото». В цей час сюди зайшли працівники поліції та почали проводити поверхневі огляди всіх присутніх осіб. Коли поліцейський підійшов до нього з вимогою провести огляд, він запитав про підстави його проведення. Після чого правоохоронець намагався вибити стілець з-під нього, однак, не зміг цього зробити. Згодом поліцейські застосували спецзасоби, хоча будь-якого опору той не чинив, та доставили в Ковельський відділ поліції.

Суд встановив, що пояснення громадянина матеріалами справи не спростовується, а навпаки, підтверджується відеозаписом з місця події. На відео добре видно, що дій, спрямованих на порушення громадського порядку, чоловік не вчиняв, поводився спокійно, не намагався тікати від поліції.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 34 Закону України «Про Національну поліцію», поверхнева перевірка, як превентивний поліцейський захід, є здійсненням візуального огляду особи, проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу.

Поліцейський для здійснення поверхневої перевірки особи може зупиняти осіб та/або оглядати їх, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб.

З рапорту працівника поліції вбачається, що небайдужий громадянин (будь-які анкетні данні у матеріалах справи відсутні) звернувся до них з метою інформування, що на вулиці Відродження у закладі «Спортлото» знаходиться чоловік (будь-які анкетні чи описові данні відсутні), який нібито продає наркотики.

Як видно з відеозапису, правоохоронці взялися проводити обшуки всіх осіб, які перебували у закладі, з оглядом вмісту їх кишень та головних уборів, у тому числі й 39-річного ковельчанина.

«За таких обставин К. [вказується прізвище та ім’я громадянина, – ред.] вправі був вимагати від працівників поліції повідомити йому про підставу його обшуку. Тому що працівники поліції перед цим, у його присутності, вийшли за межі поверхневого огляду і фактично проводили обшук інших осіб, а також вони, поза сумнівом, не мали конкретної інформації про особу, яка мала при собі наркотичні засоби, і протиправно проводили обшуки усіх присутніх осіб навмання», – йдеться у постанові суду.

Для проведення поверхневої перевірки в працівника поліції повинні бути достатні підстави, а саме підстави, які вказують на конкретну особу, а не на невизначене коло осіб. До того ж, він вправі проводити саме поверхневий огляд, а не обшук особи.

«Таким чином, матеріали не містять доказів вчинення К. хуліганських дій, К. за цих обставин вправі був не виконувати вимогу працівників поліції, оскільки вона не ґрунтується на законі. До того ж, прохання повідомити про підстави дій працівників поліції не може бути розцінене як злісна непокора працівнику поліції. Так само, працівники поліції не можуть обмежувати пересування особи без передбачених законом підстав і якщо особа залишає місце, де її хоче протиправно утримувати працівник поліції, ця дія не може бути розцінена як втеча від цього працівника», – наголошується у судовій постанові.

Суд звільнив ковельчанина від адміністративної відповідальності в зв’язку з відсутністю в його діях події та складу адміністративних правопорушень. Провадження в справі закрито.

Коментарі
30 Жовтня 2018, 15:02
молодець мужик. довів що не винний, а тепер я б ще подав би і за моральну шкоду.
30 Жовтня 2018, 15:04
нічний заклад "Спортлото")))))))). вдумайтеся хто небудь в суть!))) всім і так відомо що то лохотрони)))
30 Жовтня 2018, 15:39
На Авакова працює
30 Жовтня 2018, 15:42
І всім зрозуміло, який контингент у ці конюшні ходить. Одна бикота
30 Жовтня 2018, 16:46
Якщо мусор вчинив не по закону, повинне бути для нього автоматичне покарання а для постраждалих автоматичне відшкодування! !!!Як тільки так зроблять, відразу менше порушень з боку мусорів буде.
30 Жовтня 2018, 17:21
У цьому "спортлото" збирається всяка шваль. Неможливо пройти повз, нецензурна лайка, бійки. Нормальні люди туди не ходять.
30 Жовтня 2018, 18:38
Хто б там не збирався, але поліція має діяти, згідно закону!
30 Жовтня 2018, 19:01
А хто кінцевий власник спортлото?
30 Жовтня 2018, 20:36
Справа в тому що ті спортлото не законні взагалі. Про власника. Кінцевий власник росіянин. Була така лотарея Патріот. Її прикрили. І він запустив оці лохотрони. Це гра по інтернету , забезпечення москальське. А хто в Україні кришує, конкретно не знаю. Судячи з того що мусора бояться їх зачіпати, то можливо аваков.
30 Жовтня 2018, 21:41
Там приопадають наші люди Украіни , негайно закрити ці заклади ,інакше люди це зроблять. Бережіть своі дітей, подалі від цих закладів.Мафія ігрових автоматів зупиниться, подумайте за майбутнє Украіни.
30 Жовтня 2018, 23:12
<p>то не [НЕЦЕНЗУРНА ЛЕКСИКА] возьми калаш і закрий</p>
01 Листопада 2018, 10:52
Я мешканець будинку під якими находяться ці автомати . Ми писали скаргу меру Кіндеру і Тусю І вони дали відповідь шо все законно: торгівля наркотиків, наркоманські дебоши,запахи в квартирі цигарок і наркотиків. Отака наша влада тільки насвій карман.
01 Листопада 2018, 17:23
цікаво, а де всі численні &quot;праві сектори&quot;, &quot;національні корпуси&quot; та інші &quot;ура-патріоти&quot; і тд?<br/>чи то вони якраз і кришують той заклад?
01 Листопада 2018, 17:25
Це заклади сатани, Бережіть своіх рідних.
01 Листопада 2018, 17:25
Це заклади сатани, Бережіть своіх рідних.
01 Листопада 2018, 18:07
Шановні, що ви обговорюєте?! Питання не закладі &quot;Спортлото&quot;! Це могло трапитися в магазині, барі чи просто на вулиці. Питання у НЕЗАКОННОМУ обшуку людей, хто б вони не були. Поліцейські повинні діяти в межах ЗАКОНУ, тоді їх будуть поважати і не називати &quot;мусорами&quot;.
01 Листопада 2018, 20:01
так як поліція небажає ЗАКОННО виселити ненависний НЕЗАКОННИЙ гральний заклад,<br/>то я думаю, всі дуже зрадують, коли хтось його виселить поза Законом (бо Закон забороняє гральні заклади!!!).<br/>&quot;наші&quot; хитрі депутати і хвацькі адвокати зробили &quot;правове поле&quot; для себе, а не для людей,<br/>щоб подібними гадюшнями стригти бабло з простих смертних<br/>отож чекаємо на ту групу, яка прийде до висновку, що ті &quot;закони&quot;, які захищають гадюшню - недійсні!
02 Листопада 2018, 03:33
Поліцейським не треба було обшукувати тих людей в гадючнику, а просто закинути туда в гадючник дві гранати і закрити двері і наступний день в Ковелі гадючників не було б.
02 Листопада 2018, 11:00
через бездіяльність поліції колись хтось так і зробить...<br/>і багато цьому зрадіють, бо відвідувачі таких закладів - нікчемні, кончені люди, біомусор, що тільки забруднює місто...<br/>І в тому плані, щоб їх виправити ніхто нічого не робить, та ж церква самоусунулася від виховання пастви...<br/>тому коли молоді зранку на &quot;таїнство вінчання&quot;, а вечором всі написаються і ригають - то гріш ціна таким &quot;таїнствам&quot;, і такій &quot;церкві&quot;, що там свою паству &quot;виховує&quot;
02 Листопада 2018, 12:51
То нехай своє слово скажуть хакери - знищать дані лохотронів
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром