Ковельчанин вчився варити елітні сири

06 Листопада 2018, 12:55
Елітні сири 3147
Елітні сири

У рамках проекту «Підтримка впровадження новітніх технологій та європейських стандартів у молокопереробній промисловості у районах Волинської та Рівненської областей відбулась поїздка до Закарпатської та Львівської областей для вивчення досвіду з сироваріння.

У складі делегації були представники малих фермерських господарств, власники особистих селянських господарств Волинської та Рівненської областей. Учасники поїздки вивчили досвід вдалих ініціатив сироваріння, – повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

До складу делегації увійшли: начальник відділу розвитку сільських територій департаменту агропромислового розвитку Оксана Шпак, із Турійського району предстваники ФГ «Мартіросяна», власник ОСГ Тамара Андрійчук, Світлана Похильчук; із Горохівського району власники ОСГ Ігор Юхимчук, Віктор Бошель, родина Тишко, представник СОК «Степ» Оля Шеремета; із Володимир-Волинського району представник ФГ «Еліт-Ш» Анатолій Шпур, заступник начальника-начальник відділу розвитку галузей АПК управління агропромислового розвитку Володимир-Волинської РДА Світлана Мазурок; із Любешівського району головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку Любешівської райдержадміністрації Геліч Андрій; з Луцького району родина Борейків, голова ФГ «Ставеччина» Степан Чабан із Ковельщини; Наталія та Василь Видрич з Ратнівщини представники ФГ «СновМілк» (Потапчук Юрій і Палейчук Ірина) та Ніна Костюкевич з Рівненщини.


Першу сироварню відвідали в селі Ізкі Міжгірського району Закарпатської області. Ця сироварня розташована на гірському еко-курорті «Ізкі» – в одному з найчистіших регіонів України на відстані 20 кілометрів від закарпатського селища Міжгір'я, біля підніжжя гори Магура. На сироварні виготовляють 9 видів сиру із молока овець, кіз та корів, також сири із мішаного молока.

Під час відвідування сироварні був проведений майстер-клас по виготовленню м’якого сиру, учасники долучились до процесу сироваріння.


Сироварня «Перечинська Мануфактура» знаходится в місті Перечин Закарпатської області. Проект сироварні реалізували на території колишнього військового містечка.

Робота сироварні орієнтована на те, щоб виготовити максимально більшу кількість видів сиру. Сир виготовляють із коров’ячого молока екстра класу.

Сировину для свого виробництва купують у фермерсього господарства з Берегівського району. Учасники поїздки ознайомились із технологією виробництва сирів та умовами їх дозрівання.


Сироварня «Бараново» знаходиться в селі Іза Хустського району, заснована в 2005 році Юрієм Лепеєм. Спеціалізується на виробництві різних видів сиру з овечого та коров’ячого молока за найкращими традиціями закарпатського сироваріння. На сироварні «Бараново» можна побачити всі етапи сироваріння. Встановлено новітнє обладнання, яке відповідає за якісний продукт. При виготовленні сиру використовуються тільки натуральні продукти, а також застосовується сичужний компонент зі шлунка молодого теляти. Асортимент сироварні дуже різноманітний, але весь він зроблений зі свіжого молока корів та овець. До нього входять: м'який сир; твердий сир; кефір; масло. Сироварня пропонує 15 різних видів молочної продукції під ТМ «ОСГ Бараново». Деякі продукти виробляються згідно з унікальними рецептами, єдиними у всій Україні.

Фермерське господарство «Мукко» розпочало роботу з 2015 року. Власник – Назар Кміть, у минулому – футболіст, грав у складі молодіжної збірної України, а тепер – перспективний фермер. У селах поблизу Стрия, він має козину, коров’ячу ферми, молокопереробний завод і сироварню. Доїння на фермі «Мукко» автоматизоване, технологія визрівання сирів – професійна, рецепти – голландські, сири – якісні.


В селі Угерсько на Прикарпатті поблизу курортів Моршин та Трускавець учасники поїздки побували на еко фермі та ознайомились із технологією виготовлення сирів «Мукко». На фермі вирощують кіз альпійської породи та голштинську породу корів. Сир виготовляють за безпосередньою допомогою та рецептами голландського сировара з 20-річним досвідом – Хуга Ван де Граафа.


Сири «Мукко» можна придбати у малих магазинах, у супермаркетах («Рукавичка», «Арсен», «Сільпо»), а також у мережі маркетів «Winetime».

Учасники поїздки з Волині здобули практичний досвід і планують розвивати сироваріння на Волині.



 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024