У Ковелі відзначили 500-річчя надання Магдебурзького права

23 Грудня 2018, 12:44
У Ковелі відзначили 500-річчя надання Магдебурзького права 4739
У Ковелі відзначили 500-річчя надання Магдебурзького права

2018 рік є особливим для міста. 24 грудня виповнюється 500 років з часу надання Ковелю Магдебурзького права.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Впродовж року з нагоди такої знаменної події у місті відбулося багато заходів. Серед них – Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії», конкурс дитячого малюнка «Ковель у серці моїм», фотовиставка «Миті історії», на якій презентували світлини з минулого Ковеля, конкурс відеороликів та фоторобіт про наше місто.

Читайте також: «Історія Ковеля та Ковельщини є багатою, унікальною», – науковець Богдан Зек

У програмі – презентація та погашення поштової марки до 500-річчя отримання Ковелем Магдебурзького права, що відбудеться 24 грудня об 11-й годиці в галереї мистецтв. «Укрпошта» випустила серію конвертів з самобутньою маркою.

22 грудня у Народному домі «Просвіта» відбулися урочистості з нагоди ювілею.

Картинки з життя тієї епохи відтворили артисти аматорського театру театру «10-й ряд 10-те місце». Вони представили театралізоване дійство за мотивами твору нашої землячки Олени Мокроусової «Легенда про Ковель». На сцені народного дому «Просвіта» ожила історія Ковеля.

Як розповідають, першим поселенцем у тутешній місцевості був вправний майстер – коваль, тому і село, де він жив, назвали Ковле. З часом це слово трансформувалось у сучасну назву — Ковель.

На чолі міста у свій час стояли такі історичні постаті як князі Сангушки, королева Бона.

У 1518 році своєю грамотою польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому Магдебурзького права. Тут почали відбуватися ярмарки і торги, запроваджувалось внутрішнє самоврядування.

 





 

Варто сказати, що керівник театру «10 ряд 10 місце» Альона Малюга-Мельникова твір письменниці доопрацювала, додала музичних барв, продумала сюжетну лінію, вплела у дійство танцювальні номери. Глядачам було презентовано унікальну виставу, в якій було задіяно понад 100 осіб.

Крім акторів, це – танцювальні колективи «Пірует» і «Барвінок», фольклорний гурт «Намисто».

Звісно без костюмів передати дух тієї епохи, розказати ковельчанам про той час, коли сталась ця значима подія, було б неможливо. З цим допоміг Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр. Свою часточку додала костюмер народного дому «Просвіта» Лілія Литвин, яка виступила реквізитором і власноруч створила окремі костюми.

Декорації допомогла оформити директор дитячої художньої школи Олена Цьомик, а конструктивні елементи до них виготовляли працівники ПТМ «Ковельтепло». Деякий реквізит для вистави надав історичний музей, попрацювала над ним і учасниця театру Аня Лазарчук. Багато, здавалось, непомітної, але необхідної для реалізації постановки роботи виконували працівники НД «Просвіта».

А на сцені глядачі побачили і королеву Бону, яку зіграла режисер Альона Малюга-Мельникова, короля Сигізмунда – Володимир Солов’янчик, князя Сангушка – Олександр Поліщук, коваля – Михайло Бразінський, його наречену Ганнусю – Софія Ліпич.

Надзвичайної урочистості усьому дійсту додав голос, який звучав зі сцени. Натхненно і велично передала зміст поеми Оксана Мизовець.

Акторська майстерність, яскраві костюми, надзвичайно вдалий текст, хореографія, музика – усе це і створило диво на сцені, а злагоджена, командна робота дала гарний результат.

 












Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром