У Ковелі проводили ексгумацію останків німецьких вояків без дозволу міської ради

31 Грудня 2018, 14:35
У Ковелі проводили ексгумацію останків німецьких вояків без дозволу міської ради 4320
У Ковелі проводили ексгумацію останків німецьких вояків без дозволу міської ради

Роботи з ексгумації останків німецьких військовослужбовців на вулиці Леонтовича здійснювалися протиправно.

На останній сесії Ковельської міської ради, яка відбулася 27 грудня, депутати надали дозвіл Німецькій народній спілці по догляду за військовими похованнями в Україні на проведення ексгумації та перепоховання останків німецьких військовослужбовців часів Другої світової війни з території школи мистецтв на вулиці Леонтовича. Перед початком робіт вищезгадана спілка зобов’язана укласти договір з дирекцією школи і виконавцем будівельних робіт про відновлення благоустрою території навчального закладу, а також забезпечити присутність спеціалістів інституту археології НАН України при проведенні робіт з шурфування території спеціалізованим приватним підприємством «Гарант».

Начальниця відділу містобудування та архітектури виконкому Ковельської міської ради Людмила Мурай повідомила депутатів, що в березні 2018 року було встановлено місце поховання німецьких військовослужбовців, і за цей час отримано всі дозвільні документи на проведення робіт з ексгумації та перепоховання.

«Під час проведення земельно-пошукових робіт, на які отримали дозвіл у виконавчому комітеті особи, які мають право ці роботи проводити, було встановлено місце поховання. На підставі цього складено акт, який було затверджено головою обласної міжвідомчої комісії. Після цього підприємство «Гарант», яке проводило роботи, звернулося до Міністерства культури для отримання дозволу і до державної міжвідомчої комісії для отримання дозволу на ексгумацію перепоховання. Сьогодні вони звернулися із заявою і всіма дозвільними документами для проведення робіт для ексгумації і перепоховання військовослужбовців», – сказала Людмила Мурай.

Але ж роботи з ексгумації тут розпочалися ще у вересні, причому проводилися не приватним підприємством «Гарант», а групою «Захід». Керівник цієї групи Мирон Старко демонстрував журналістам схему, по якій німці під час війни хоронили своїх вояків.

«Значить, ми зараз ідемо чітко по цій схемі і робимо ексгумацію німецьких солдат», – заявив Мирон Старко.

Дозвіл на здійснення ексгумації та перепоховання Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій надала 30 листопада 2018 року. Всі ці нюанси добре знають автори проекту рішення – головна архітекторка міста Людмила Мурай та начальниця відділу культури Вікторія Савлук, які по суті легалізували протиправну ексгумацію на вулиці Леонтовича.

Читайте також: «Олег Кіндер і Володимир В’ятрович відповіли, чи законні у Ковелі розкопки німецького поховання»

Коментарі
31 Грудня 2018, 17:07
Відділ містобудування та архітектури займається ексгумацією та перепохованнями? Ідіотизм якийсь...
31 Грудня 2018, 17:24
Шо, мародери,з ковельського виконкому,не вдалося поживитися на трупах?
31 Грудня 2018, 17:31
З документами зволікали скільки могли, щоб зимою копали мерзлу землю. Люди роблять добру справу, та декому не йметься! Висилай на виконком Мессери та Юнкерси! Вщент розбомби!)
31 Грудня 2018, 17:48
Вони могли зволікати з документами і рік, і два, і три. Але факт є фактом: ексгумацію, про що заявив сам Старко, почали без дозволів Ковельської міської ради та Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій. І не треба виправдовувати чиновників та копачів типу: "Люди роблять добру справу, та декому не йметься!" Нема дозволу - нехрєн лізти копати. Годі вже вседозволеності.
31 Грудня 2018, 18:10
КРАЩЕ МАВПА ПРИКОПАЛИ Б
31 Грудня 2018, 20:10
а про що стаття???
31 Грудня 2018, 21:05
ну ти хоч заголовок,бля.., прочитай
31 Грудня 2018, 23:32
Нехай яку справу ти робиш - збираєш в лісах чи болотах викопані чорними археологами і кинуті останки, перезахоронюєш їх у встановленому місці, встановлюєш родичів загиблих, знаходиш при цьому викопані боєприпаси і викликаєш МНС - все одно ти - ГІВНЮК, бо в тебе немає БУМАЖКИ.......
01 Січня 2019, 14:02
нащо взагалі колупатися в кістках? гуманісти блін. не пахне тут благими намірами!
01 Січня 2019, 14:48
краще ти на них по своїх грядках топтатимешся і гноєм присипатимеш? Зназш, скільки на дачних масивах Дружба, Калина і Білий налив лежить незахоронених останків солдатів?
01 Січня 2019, 18:12
це сміття! все що було корисне то давно виконало свою функцію.а носитися з кістками це маячня. нагороди, жетони, все пурга! тупо бабуляси рубанути з родичів або за знахідки! бариги звичайні! ніякою духовністю тут не пахне. все побудовано на кістках! не перший рік планета створена.
01 Січня 2019, 22:16
людина і є гній, після того як помре. нормальна підживка після розпаду білку. краще відразу кремацію і попіл в ямочку з насінням дерева. більш природньо ніж придумали попи і виробники пам"ятників.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024