Колодяжне: відбулося традиційне Різдво у Косачів

13 Січня 2019, 15:41
Колодяжне: відбулося традиційне Різдво у Косачів 3230
Колодяжне: відбулося традиційне Різдво у Косачів

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відзначали Різдво Христове.

Про це повідомляється на сайті Музейного простору Волині.

Свято відбулося 10 січня. 

Завідувач музею Ольга Бойко розповіла присутнім, як за народними традиціями відзначали свято у великій родині Косачів та привітала присутніх з Різдвяними святами. Також зі словами привітань до гостей звернувся голова Ковельської районної державної адміністрації Віктор Козак, про значення колядки та свята Різдва розповів отець Миколай з села Уховецьк. Наукові працівники музею читали «Святий вечір!» Лесі Українки, а діти місцевої школи виконували колядки.

 



 

Різдво завжди вважалося особливим святом, а у сім'ї, де народилася видатна поетеса Леся Українка, його дуже шанували. Свої спогади про відзначення Різдва залишила наймолодша сестра Лесі Українки Ізидора.

«До Колодяжного з’їхалась родина, ждали й гостей, знайомих… Леся й Ольга улаштували «живі картини». Участь брала вся наявна молодь і діти. Дві картини були ілюстрацією до Дікенсових «Різдвяних оповідань», одна – до «Гайдамаків» Шевченка, одна – до «Фауста» Гете, а одна – алегоричні фігури нового (1893) року і старого (1892), що відходить. Леся була душею цієї імпрези. Вона не тільки «головний режисер», а під її керівництвом шились усі костюми, робились перуки… Наприклад, мені, що виконувала роль нового року в виді Амура, – туніку, чудові прозорі крильця, сагайдак і стріли, сандали, обклеєні золотим папером. Освітлення, бенгальські вогні, декорації, то була робота Михайла, музика – справа тьоті Саші. Ольга, Оксана й Микола з захопленням допомагали старшим у роботі», – згадувала Ізидора.

На святі в музеї присутні мали змогу побачити виставу «Без᾿язикий» за твором Олени Пчілки у виконанні учнів Ковельської гімназії.

 






 

На закінчення дійства усі присутні виконали спільну колядку.

 



 

У музеї також створили «Новорічний куточок», у якому кожен охочий може зробити святкову світлину.

Читайте також: Колодяжне: у музеї Лесі Українки відбулось свято «Різдво у Косачів»

 





Коментарі
14 Січня 2019, 12:06
Як же без Козака Колодяженська ОТГ
17 Січня 2019, 13:09
А Кашик як-то не добіг з своєю Лесею чи леєю
18 Січня 2019, 00:45
Лілія вона... Паралельно в БК концерт був.
18 Січня 2019, 20:20
Ні не Лілія , а в нас в селі її називають Лейла
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром