Радошин: біля села продають пісок без дозволів і ліцензій

19 Січня 2019, 15:59
Радошин: у селі продають пісок без дозволів і ліцензій 7419
Радошин: у селі продають пісок без дозволів і ліцензій

У кар’єрі біля села Радошин Ковельського району активно видобувають пісок і продають його, попри те, що дозвіл на видобуток піску призупинений ще у серпні 2016 року.

На території родовища та у кар’єрі правоохоронці зафіксували факти можливого незаконного видобутку піску, повідомила прес-секретар прокуратури області Наталія Мурахевич, йдеться у сюжеті телеканалу «Сфера-ТВ».

За її інформацією, вилучили 8 одиниць спеціальної техніки і передали її на відповідальне зберігання. Зараз триває досудове розслідування і вирішується питання про накладення арешту на вилучену техніку.

Кримінальне провадження щодо відокремленого підрозділу державного підприємства Львівської залізниці «Радошинський піщаний кар’єр» правоохоронці зареєстрували ще у травні 2017 року. Відтоді минуло більш ніж півтора року, а розслідування триває й досі.

Дозвіл на видобуток піску підприємству призупинили ще раніше, із серпня 2016 року. Втім, якщо вірити доступним матеріалам справи, підприємство систематично добувало корисні копалини, власне, пісок, та, звісно ж, реалізовувало його. Чи було завдано шкоди інтересам держави і скільки за цей період, можна лише здогадуватись. Наразі слідство намагається встановити конкретну суму збитків.

Наразі на Радошинському піщаному кар’єрі продовжує кипіти робота.  досить заплатити 69 гривень за тонну піску – і можна брати скільки треба.

Про те, що Радошинський піщаний кар’єр не припиняв свою діяльність ані на день, підтверджує і староста села Радошин Дмитро Ковган. Посадовець розповідає, що відвантаження відбувається регулярно, і це його навіть тішить, бо ж для сільського бюджету це основні надходження.  

«Функціонує, постійно функціонує. Багато везуть піску звідти. Бо ж залізницею вивозиться і самовивозом. Я не знаю, які там масштаби, краще було б директора запитати», – розповів Дмитро Ковган.  

Виходить, ні кримінальне провадження, яке, нагадаємо, відкрите більш ніж півтора року тому, ані заборона продовжувати видобуток піску для керівництва піщаного кар’єру не указ?!

Це журналісти з’ясовували безпосередньо на підприємстві. Ще на під’їзді стало зрозуміло, що відвантаження йде повних ходом, однак потрапити на територію виявилось не так просто.

Щоправда, за певний час  таки вийшов начальник підприємства Ігор Присада і відразу став розповідати, що весь період, відколи триває слідство, мав просто гігантські запаси добутого. А ось зараз, каже, вони зійшлись до мінімуму. Вистачить, мовляв, максимум на місяць.

«За цей період ми наскладали і торгуємо. В нас вже залишилося буквально на сьогодні приблизно 20 тисяч тонн. Ну це роботи на місяць будемо так говорити. У середньому скільки за день може продатися піску? Може тисяча тонн, а може, й півтори», – повідомив Ігор Присада.

Ігор Присада взявся скаржитись на якогось злощасного конкурента, який нібито всіляко заважає роботі піщаного кар’єру. 

«Певно, комусь перейшли дорогу трошки, треба, певно, комусь щось тут робити. То рішили так, щоб я призупинив. Було звернення від нашого місцевого підприємця одного. Оце все, що я знаю тільки. Кому не вгодили, підприємцю, бо банально якось звучить? Конкуренту», – каже начальник. 

Також начальник Радошинського піщаного кар’єру продемонстрував місця, де й відбувається видобуток, та бідкався, що ось, мовляв, техніка стоїть і не працює, а пісок ось-ось закінчиться.

Дивує те, що після так званого вилучення ця техніка й досі знаходиться просто посеред піщаних кар’єрів. Тобто теоретично виглядає так, що у будь-який зручний момент нею можна користуватися?! До того ж в одній із вантажівок, яка нібито опломбована, перебував працівник, який мав намір вийти з кабіни, однак, вочевидь, побачивши телекамеру, передумав.

Проїхавши територією, де планують продовжити копати, Ігор Присада завершив екскурсію, посилаючись на зайнятість та так і не продемонструвавши місце, у якому зберігаються його астрономічні піщані запаси.

На виїзді з території журналісти зустріли двох чоловіків, які вже очікували на начальника піщаного кар’єру і виявились… правоохоронцями.

Поліцейські мали тривалу розмову з начальником Радошинського піщаного кар’єру наодинці.

Цей приклад дуже показовий, коли за відсутності, як-то кажуть, політичної волі, непоновлюваний ресурс волинської землі, всупереч заборонам і за відкритих кримінальних проваджень, фактично безконтрольно видобувається і збувається, йдеться у сюжеті. 

 

Коментарі
20 Січня 2019, 13:39
Песчанный кар ер два человека !
20 Січня 2019, 14:27
ТУПОРІЛЕ МУСАРА
20 Січня 2019, 19:49
Спрашивается за шо прокуроры получают зарплату !
20 Січня 2019, 20:46
Знову штунди торгують а погані мусора кришують
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром