Закордонний паспорт

За 3,5 місяці ковельський ЦНАП видав понад 900 закордонних паспортів

27 Січня 2019, 18:00

Розповіли про результати роботи послуги з видачі біометричних закордонних паспортів за перші місяці в ЦНАПі виконавчого комітету міста Ковеля.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради. 

Паспорт України для виїзду за кордон поліпшив свій показник у рейтингу Global Passport Power Rank 2018, посівши 24 місце за діапазоном можливостей, які надає своєму власникові.

Так, український паспорт піднявся на шість позицій в списку – з 30 у 2017 році до 24, в рейтингу країн, чиїм громадянам не знадобляться візи в інші країни.

Згідно з наведеними даними, власники українського паспорта можуть відвідувати без віз 90 різних країн світу, а ще в 41-й державі вони зможуть отримати візу після прибуття. При цьому для візиту в 67 країн українцям доведеться оформити візу в посольстві або консульстві.

У жовтні 2018 року в ЦНАПі виконавчого комітету розпочав роботу сектор біометричних документів, для потреб якого було облаштовано належне приміщення, створено канал захищеного зв’язку та придбано дві робочі станції. Встановлено спеціалізоване програмне забезпечення для оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм та паспорта громадянина України у формі ID-картки.

За час функціонування сектору станом на 24 січня 2019 року адміністраторами прийнято 915 відвідувачів з питання оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм. З цим документом можна без візи відвідати 30 країн Європейського Союзу і Шенгенської зони. Вони діляться на три блоки:

а) 22 країни Європейського союзу, які входять до Шенгенської зони: Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія та Швеція;

б) 4 держави в складі ЄС, які входять до Шенгенської зони, але ще не зняли контроль на своїх внутрішніх кордонах: Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія;

в) 4 держави, які не входять до ЄС, але є учасницями Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

Але й це ще не все. Візові вимоги для українських мандрівників знімуть також країни та території, які зараз вимагають від українців наявності шенгенської візи, або ж ті, в які можна потрапити лише транзитом через держави-члени Шенгенської угоди, – наприклад, Монако чи Ватикан.