Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

15 Лютого 2019, 17:09
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області 3347
Керівники єпархій Московського патріархату просять допомоги в очільника Волинської області

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звернулися до голови Волинської обласної адміністрації.

Текст звернення, який ми подаємо без змін, опублікований на сайті Володимир-Волинської єпархії.

«Шановний Олександре Ілліч!

В останні місяці склалась тривожна ситуація в царині релігійних питань в зв’язку з утворенням Православної Церкви України і виникненням цілої низки конфліктів між так званими «активістами», які під модними нині гаслами «Геть московських попів» намагаються захопити майно, належне канонічній Українській Православній Церкві, та прихожанами і священнослужителями храмів УПЦ, які захищають своє конституційне право на свободу совісті та релігії.

Так на території Волинської області були незаконно відібрані храми в наступних населених пунктах: Берестечко, Берестяне, Бобичі, Голишів, Диковини, Красноволя, Кримно, Кутрів, Кульчин, Кропивщина, Лучиці, Нічогівка, Положево, Радомишль, Садів, Тельчі, Тополище, і ця тенденція невпинно зростає.

Протягом багатьох років канонічна Українська Православна Церква смиренно виконує свою місію, допомагаючи українцям знайти шлях до Бога, закликаючи їх любити один одного та свою Батьківщину, бути терпимими, допомагати ближньому.

Але в останні місяці ситуація в Україні склалася таким чином, що виконання цієї місії все частіше пов’язане з ризиком не тільки для священнослужителів, які смиренно зносять всі випробування та виклики долі, але й для звичайних прихожан Української Православної Церкви.

Наразі по всій території України на церковні приміщення здійснюються провокаційні напади так званих «активістів», які намагаються за допомогою погроз та насильства примусити вірних канонічній Українській Православній Церкві парафіян разом з їхніми духовними пастирями перейти до іншої конфесії.

Кількість таких нападів на храми, священнослужителів та вірян Української Православної Церкви значно зросла. Ці захоплення наразі носять масовий характер, стають причиною порушення права на свободу світогляду і віросповідання, гарантованогостаттею 35 Конституції України, у зв’язку з чим до поліції почали надходити десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання.

Пов’язано це з тим, що органи місцевої влади втручаються у внутрішні справи релігійних громад. Поряд з цим, систематичний характер мають місце погрози, залякування, агітація. На вірян та священнослужителів чиниться тиск. 
17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законівУкраїни (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Слід наголосити на відмінності понять “територіальна громада” та “релігійна громада”, оскільки відповідно до статті 8 Закону України від 23.04.1991 № 987-XII “Про свободу совісті та релігійні організації” релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.
Згідно зі ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада – це жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Як видно із положень розділу 11 Конституції України та розділу 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, що належать до повноважень органів місцевого самоврядування, не відноситься вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, а тому рішення, які приймаються на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таке втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України.

Священнослужителі і прихожани Церков УПЦ постійно звертаються з вимогою молитовного стояння на захист своїх прав. Від імені священнослужителів та релігійних громад Волині просимо Вас, посприяти припиненню порушення прав і свобод наших віруючих людей.

З ПОВАГОЮ,
ВОЛОДИМИР, МИТРОПОЛИТ
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І КОВЕЛЬСЬКИЙ
НАФАНАЇЛ, ЄПИСКОП
ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ»

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ 

Коментарі
15 Лютого 2019, 19:33
Маєш право власності на церкву як будівлю ?! Якщо так ,в тебе ніхто не відбере твоє , а якщо в тебе немає жодного документу ( а це в більшість випадків)на церкву і їх взагалі в проекті немає ,то в праві громада, прихожани , місцеві жителі вирішувати ( так як вони будували і приносили пожертви )в яку і куди під яким патріархатом( до якої конфесії належати ) буде церква!!!!
15 Лютого 2019, 20:05
Абсолютно згідний. В Московського патріархату немає ніяких законних прав на будівлю і майно церков. Все майно церкви і сама будівля є законною власністю церковної громади. І от якщо церковна громада на своїх зборах прийме рішення про перехід до ПЦУ то священник має підкоритися рішенню громади або піти з церкви. По іншому не буде. І цей процес буде продовжуватись. На черзі Ковель. І свяшенники Ковельського благочиння мають оприділитись. Або вони разом з громадою і переходять до нової Української Канонічної церкви , або вони покидають громаду, збирають речі і купують квитки на потяг Ковель-Москва.
15 Лютого 2019, 21:00
Правильно в МП прав не має але ж будівлі введені в експлуатацію значить є і право власності і<br/>дозвільна документація<br/>А от на кого все це оформлено велике питання<br/>Враховуючи реальну ситуацію коли церковна двадцятка те саме що труба на бані а староста Асоба<br/>Приближенная к Императору плюс вміле маніполювання і не проходима тупість більшості ГРОМАД<br/>чекати в Ковелі змін до виборів даремно<br/>А пресонути іх можна було б уже напевне особо вірним роздать записки за кого голосувати так як за<br/>Януковича зараз думаю за Бойка-і підписи збирають щоб іх спасли<br/>От тільки стояти за державу нема кому Владці скотиняки також застигли в чеканні чия візьме<br/>Ситуація практично не прогнозована і тому<br/>Слава Украіні Слава Героям<br/>Слава Христу Спасителю
15 Лютого 2019, 21:23
Заворушилися..... московські попи, тепер в Україні є своя церква і московські попи нам не треба!<br/>Люди своїми силами і пожертвами будували храми, тому мають право обирати!
15 Лютого 2019, 22:00
Люди думайте, чому збирають підписи за М П ? Схід теж кликав Путіна ,щоб захистили російськомовних, і накликали війну.Ви теж цього хочете??? А ви за дітей подумали??Чи діти будуть гинуть? Ще мало горя маємо від Росії.
15 Лютого 2019, 22:30
На жаль ворушіння малопомітне<br/>В містах тиску зі сторони громад практично не має<br/>Влада веде лицемірну подвійну гру -бояться що матушка Серафима не пришле монашок в баню<br/>Митрополита Володимира знаю-компромату на нього не міряно <br/>Нафанаіла не знаю-але судячи по справах боєць<br/>Обидва рулять впевнено<br/>Якщо будемо так мочало жувати-то в Росію скоріше поідемо ми правда в вагонах де чай не подаватимуть<br/>В середу в Благовіщенський скільки людей прийде-що думаємо на кого надіємось<br/>всерівно в яку церкву ходити -доходитеся земляки що рідноі земельки буде тільки в вузлику<br/>Ох как хочеться Вас правильно назвать и послать<br/>Прости Господи мя Грешнаго<br/>Слава Украине<br/>Героям ее Слава<br/>Слава Богу
15 Лютого 2019, 23:08
Як же все цікаво і кумедно виходить! Батюшки МП втрачають на обід червону і чорну ікру! Бяда то яка в їх житті відбувається. Їх начебто гонять з України в якій вони народились і по землі якій звикли їздити на Мерседесах. Вирішили поплакатися головному начальнику обласному. Які вони захисники, а чого захисники? Ви присягнули на вірність Україні? Мабуть, ні! Ви присягнули служити Богові! Так і служіть йому, як служив Сергій Радонежский, Серафім Саровський та інші святі! Йдіть в пустинь, будуйте скит і моліться. На Волині місця всім досить. Але на Мерседесі там не проїхати, а з котомочкою, ніжками прийдеться йти. Ви ж кажете, що гоніння на вас прийшли, ось так святі й робили – йшли в пустинь! Що вам заважає? Відсутність червоної чи білої риби? А ми якось кабачковою ікрою перебиваємось і навіть можемо фізично працювати. Майно! До якого ви прикипіли всею душею і серцем! Так і пишіть: Нафаня! Грабють! Але вас І.Христос такому не вчив , якщо ви в семінаріях вчилися. Ви повинні захищати свою Батьківщину, чи вже забули: Якщо загинеш за друга своего… А ви, що виробляєте? Де у вас Батьківщина, хто ваш народ? Якщо ви українець і ви зі своїм приходом так йдіть шляхом який громада вирішила йти, а не тим по якому, незаконний в Україні, патріарх Кирил вам каже. Не подобається вам? Поїзд Ковель-Москва ще курсує, сідайте і їдьте в Росію. Там китайців нема кому хрестити. Загалом, історія країни йде своїм шляхом і вам її не зупинити. Подумайте якщо крім махати кадилом вмієте думати!
15 Лютого 2019, 23:20
По Украински наверное -Очевидец-<br/>Оне еще откушав это чайку любят друг друга по морде осетрами бить<br/>Сраму сраму то не перевидать
15 Лютого 2019, 23:53
Чого ти скотина москальська відразу Путіну не поскаржився разом з кінченим непотрібством Гундяєвим тимчасово не вмершим.Помомолімся браття за упокой московії та їхніх ФСБшних ЕМІСАРІВ В РЯСАХ ЗАХИСНОГО КОЛЬОРУ.
15 Лютого 2019, 23:56
В соборі і далі оди Путіну та Кирилу співають кожен день по два рази
15 Лютого 2019, 23:57
Поганою мітлою кремлівську нечисть
15 Лютого 2019, 23:58
ТІЛЬКИ МЕРСА ВІДДАЙТЕ
16 Лютого 2019, 00:03
ЩЕ Й ЦИГАНИ НА БАЗАРІ МОСКОВСЬКИМИ ІКОНАМИ ТОРГУЮТЬ
16 Лютого 2019, 00:04
Напевно, громадяни України ще мають право ходити молитися Богу до тієї церкви , якої хочуть. <br/>Церква - Христова. Бог однаково любить і українців, і росіян. Бо ми всі діти Божі. Не ставайте жертвами сатанинської гри - політики. <br/>Кому важлива політика, той далеко від Бога і церкви.
16 Лютого 2019, 00:04
Паша, відсосеш.
16 Лютого 2019, 00:05
Московські попи збирають Путіну кошти на патрони для Донбасу
16 Лютого 2019, 00:07
Порошенко файно придумав. Усіх прихожан УПЦ КП зробити своїми виборцями.
16 Лютого 2019, 00:08
Путін наказав видати московським попам ряси захисного зеленого кольору.
16 Лютого 2019, 00:11
Українські попи збирають Порошенку кошти на патрони для Донбасу.
16 Лютого 2019, 00:11
Що роблять ФСБшні кацапи на наших теренах
16 Лютого 2019, 00:13
Таки так......що робить Філарет-КГБіст в українській церкві.....рука Кремля???
16 Лютого 2019, 00:13
Виявити та знищити ворогів Соборної Неподільної України
16 Лютого 2019, 00:17
В Криму зелені чоловічки в нас зелені попи
16 Лютого 2019, 00:18
Я колись теж штундам мячика порубала
16 Лютого 2019, 00:21
Путінські кацапи гірше любої скотини
16 Лютого 2019, 00:23
Особливо коли оголошують монополію на БОГА,А САМІ Є ЛИШЕНЬ СЕКТОЮ
16 Лютого 2019, 00:26
ЯКЩО БЕЛЬКОТИТЬ ПО МОСКАЛЬСЬКІ ТО Є ДУЖЕ ПІДОЗРІЛО,ЗАСЛАНЦІ-ЗАСРАНЦІ ПУТІНА
16 Лютого 2019, 00:27
Коли вже погонять кремлівських попів з міста
16 Лютого 2019, 00:29
Риторика справжньої християнки!
16 Лютого 2019, 00:29
Мабуть московські попи приплачують Кіндеру та Товстизі.Там і Вєрка Федосючка в долі
16 Лютого 2019, 00:31
Коли піп поминає Гундяя так хочеться кинути чимось в писок впасений
16 Лютого 2019, 00:34
Той гівнюк з Володимира мабуть має вже чин полковника ,може Путін дасть генерала
16 Лютого 2019, 00:39
Всі московські попи мають військові звання російської армії
16 Лютого 2019, 00:41
Дуже жаль, що там де здається повинна бути правда зараз брехня. Цілковито брешуть . Повністю згідний з ніком &quot;Я&quot; адже зараз московити збирають підписи щоб потім поскаржитись Путіну як їх тут бідолашних щемлять.
16 Лютого 2019, 00:42
То нехай напишуть собі на лоба що то російська церква-секта
16 Лютого 2019, 00:50
Якщо виберуть Юльку вона з церков поробить синагоги
16 Лютого 2019, 04:18
Ну скажу вам таке :що місцева церква згідно Писання має право вирішувати куди їй належати ,хто в неї має бути священнослужитель і не в праві московський піп заставити поклонятися Богу як він особисто хоче.<br/>Бо якщо не враховувати думку віруючих людей які ходять до церкви і бажають жити по писанню то для чого такий ПАСТИР якому байдужа думка громади..
16 Лютого 2019, 09:04
Ці душепастирі ще надіються що царь Путін прийде-вони його закличуть і все буде по старому як на Донбасі.Ідиотизм руського міра не піддається лікуванню.Навіть якщо це прикривають вірою.
16 Лютого 2019, 11:57
Може привінтивно ціх шкідників від кремлівського крила ізолювати та нейтралізувати
16 Лютого 2019, 12:02
Це не віра це Путінсько-сектанська ідеологія
16 Лютого 2019, 12:37
Ще хватає наглості путінським глаштаям писка відкривати
16 Лютого 2019, 12:42
Навіщо звертатися до голови обласної адміністрації , ви самі щоденно говорите ,що держава не повинна вмішуватися в церковні справи ... Тепер нехай буде по вашому так : &quot; проблеми негра - шерифа не інтересують ...&quot; Не хочете бути Українською православною церквою , будьте Російською православною церквою ,якщо для вас це важливо . - це ваш вибір , але маскуватися під українську не дозволимо !!!!!!!!!!!!!!
16 Лютого 2019, 14:18
http://xn--80a3aeu4czas.xn--j1amh/selo-dorotyshche-istynna-pozytsiia-parafiian-zasvidchylasia-v-tserkvi-a-ne-v-klubi/
16 Лютого 2019, 14:51
Так немаскуйтеся турки під українську церкву а кажіть правду констатинопільська церква в <br/>Україні
16 Лютого 2019, 15:01
ЯК можна молитися за фюрера Путіна
16 Лютого 2019, 15:05
Не маскуємося були є і будемо Помістною Церквою Украіни <br/>під Омофором його Святості Вселенського Патріарха Патріарха Нового Риму і Патріарха Константинополь<br/>ського<br/>Слава Богу<br/>Слава Украіні
16 Лютого 2019, 15:09
Всіх хто молиться за Гундяєва та Путіна чекає гієна огнєнная!!!
16 Лютого 2019, 15:11
Переходьте єретики до української істинної церкви вільної від Путіна
16 Лютого 2019, 15:23
Кажуть Гундяєв наполовину турок
16 Лютого 2019, 15:28
Помістна Церква України<br/>під Омофором його Святості Вселенського Патріарха ,Патріарха Нового Риму і Патріарха Константинополь<br/>ського є істинною церквою з єдиною правильною істинною вірою без кремлівських розкольників.
16 Лютого 2019, 15:30
Як можна молотися на собачій гавкучій мові агресора
16 Лютого 2019, 15:31
Видко задорого продалися Путіну
16 Лютого 2019, 15:36
Недостойні керівники Волинської єпархії
16 Лютого 2019, 15:37
А навіщо українцям москальська церква.Під керівництвом ворога
16 Лютого 2019, 15:39
Куди Путін вкаже туди і підуть
16 Лютого 2019, 15:43
Керівники єпархій Московського патріархату десь там вже і зброю приготували як в Криму та на Донбасі
16 Лютого 2019, 16:28
Кстати<br/>Патриарх Кирилл вчера посетил Новую Землю<br/>В Музее ядерного полигона пос Губа Белушья прослушал содержательную лекцию чем подземный<br/>ядерный взрыв отличается от атмосферного<br/>А также почему весь крещенный мир содрогается при воспоминании о подрыве ядерного боеприпаса<br/>под названием Кузькина мать<br/>Но цель была чисто пастырская вероятно крестил 52 белых медведя которые уже месяц<br/>кошмарят поселок<br/>А что - крестил же пингвинов в чужой Антарктиде-почему не проповедовать среди родных<br/>медведей в родной Арктике<br/>Заодно благословив будущее супероружие супердержавы под названием чужим -ПОСЕЙДОН-<br/>Дай Господи всем Здоровья Кириллу тоже
16 Лютого 2019, 17:37
Я Ж КАЖУ МОЖЕ МОСКАЛІ САМІ ПОВИЗДИХАЮТЬ
16 Лютого 2019, 23:42
Ви понімаєте турки що ви не Українська а Стамбульська церква туда бабло пішло
16 Лютого 2019, 23:56
Перед тим, як писати такі гнівні коментарі , сходіть в церкву і послухайте слово боже! В 1917 році такі ж , осліплені злобою рушили монастирі , церкви, переобладнували їх у клуби, складські приміщення. Навіть в радянські часи влада так грубо і цинічно не втручалась в церковні справи заради рейтингу.
16 Лютого 2019, 23:57
Побудуй собі церкву і молися а якщо та іди і забери в штундів дома молітвенні слабо а ікру ти будиш їсти в пеклі за віру православну тільки жарену
17 Лютого 2019, 00:17
Запрошую всіх послідовників Путіна до себе...
17 Лютого 2019, 00:18
Ти саме чучало турок
17 Лютого 2019, 09:46
Як московський Бог Путіна може молитися за Україну
17 Лютого 2019, 12:41
У нас наприклад церковні питання вирішує громада церкви..бо так навчають Святі Апостоли в Слові Божім. <br/>Якщо Священнослужитель не враховує думок своїх братів та сестер то він Найманець,так каже слово Боже. <br/>А чий вже він найманець ,то вирішувати вам..
17 Лютого 2019, 12:43
Не зроби собі ідола ПУТІНО -ГУНДЯЄВА..
17 Лютого 2019, 12:53
Деякі дописувачі в ярості і злості , з піною в роті хочуть довести , що це не Українська церква а Константинопольська ... 1)Припустимо що ви мене &quot;переконали&quot; і що , Константинопольська церква не благословляла на захват нашого Криму , на війну на сході , на вбивства наших громадян !!! 2) Яка різниця Росії , що ми робимо в своїй державі ??? ( всерівно якщо я прийду до вас в квартиру і буду щось по своєму вимагати зробити ). 3) церква це остання опора на яку спирається Росія щоб приборкати Україну !!!
17 Лютого 2019, 14:41
Подам сорокоуст за упокой всім ворогам України
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024