У Ковелі намагалися «примирити» пасічників та аграріїв, аби не допустити загибелі бджіл

28 Лютого 2019, 17:21
У Ковелі намагалися «примирити» пасічників та аграріїв, аби не допустити загибелі бджіл 3194
У Ковелі намагалися «примирити» пасічників та аграріїв, аби не допустити загибелі бджіл

Управління Держпродспоживслужби на базі приміщення лісогосподарського товариства «ТУР» у Ковелі провів нараду з бджолярами та аграріями краю.

Про це повідомляється на сторінці Ковельської РДА у Facebook.

Зустріч відбулася 27 лютого.

На початку зібрання голова райдержадміністрації Віктор Козак акцентував увагу на тому, що бджолярі і аграрії мають віднайти певний компроміс та порозуміння у своїй діяльності, аби уникнути ситуацій з отруєння бджіл. Також Віктор Теодосійович подякував бджолярам за справу, якою вони займаються, побажав їх успіху та в рамках наради плідно попрацювати, аби спільно обговорити увесь спектр актуальних на сьогоднішній день питань.

Одна з проблем пасічників – це обробка аграріями полів пестицидами, в результаті якої гинуть бджоли. Є законодавство, що передбачає певні кроки по недопущенню таких випадків. Саме його всі суб’єкти господарювання і повинні дотримуватися. Тому під час зустрічі активно обговорювалося питання щодо організації та проведення заходів по недопущенню на Ковельщині випадків отруєння бджіл при обробітку сільськогосподарських культур пестицидами.

Для цього аграріям необхідно обов’язково повідомляти пасічникам, не пізніше ніж за три доби до початку обробки рослин. При цьому вказати місце, дату і час проведення обробітку, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, встановлювати спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку посівів. Обробка сільськогосподарських культур повинна здійснюватися виключно препаратами, офіційно дозволеними в переліку пестицидів та агрохімікатів в Україні. Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на аграріях, значну відповідальність несуть і власники пасік.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляру необхідно на період обробки вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Учасникам наради роздали Пам’ятку про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітку посівів пестицидами та дії, які необхідно вжити, якщо отруєння бджіл таки сталося. Пасіки підлягають обов’язковій реєстрації, але не всі бджолярі мають паспорти на свої пасіки. Тому фахівці надали роз’яснення щодо порядку отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, її реєстрації та обстеження.

У підсумку наради її учасники домовилися посилити співпрацю між сільгоспвиробниками, органами місцевого самоврядування та пасічниками стосовно недопущення загибелі бджіл при обробці полів пестицидами. Це дозволить уникнути випадків загибелі бджіл.

 






Коментарі
28 Лютого 2019, 23:16
Гетьман чи Король?
01 Березня 2019, 11:12
Я ВЖЕ КИТАЙСЬКІ ГІРБИЦИДИ ЗАКУПИВ І ЗАВІЗ КОНТРОБАНДОЮ.Що мені ваші бджілки
01 Березня 2019, 17:13
Панасович Константинович Єгорович<br/>Дай Бог Вам здоровья і щоб пчілки велися<br/>А ти гицлю туріський потенцію собі підніми тим китайським а то пчілок тільки травиш<br/>вже забув коли до дівчат залицався<br/>Гарного літа Доброго роіння і відповідно Медозбору
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром