Ковельчанин розповів у Румунії про уроки України в протидії дезінформації

02 Березня 2019, 12:18
Віталій Мороз 2828
Віталій Мороз

У Бухаресті та Яссах відбувся перший україно-румунський форум громадянського суспільства на тему гібридних загроз та інформаційної безпеки.

Про це повідомляється на сайті «Internews Ukraine».

Форум відбувся 26-27 лютог. Участь у заході взяв ковельчанин, керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз.

Публікуємо кілька тез з виступу Віталія Мороза під час «Romania-Ukraine Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation»:

  • Доступність технологій є визначальною в сучасному світі, однак доступні технології не завжди є безпечними. По дорозі в аеропорт міста Ясси, водій Uber вільно спілкувався англійською, сам є румуном, не знає російської, але його навігатор давав підказки російською мовою.
  • Роль технологій в очах великої кількості користувачів Інтернету є недооціненою. Користувачі завантажують додатки, не звертаючи уваги зазвичай на їхнє походження, отримують інформацію з джерел, не знаючи, хто стоїть за ними, не читають правила користування технічних платформ та соцмереж.
  • В Україні багато хто обережно ставиться до російських технологій, антивірус Касперского сприймається вкрай скептичн. Yandex та російські соцмережі вважаються небезпечними з точки зору збору персональних даних користувачів. На Заході ведуться схожі дискусії щодо китайських технологій, як-то, щодо Huawei.
  • Інтернет та технології є витворами західної цивілізації, й демократії бачили їхню позитивну роль в розвитку суспільства (економічне зростання, доступність), разом з тим найбільш активно технології проти демократії використовують саме авторитарні режими.
  • В Україні з початком російської агресії регулятор припинив доступ до російських телеканалів, що було схвально сприйнято суспільством. З блокуванням російських соцмереж та великих техсайтів через «санкційний» указ – складніше. Багато провайдерів ігнорують вимогу блокувати, українські користувачі масово навчилися користуватися VPN та анонімайзерами. Експертне середовище розділилося на тих, хто бере до уваги безпекові ризики й тих, для кого вони менш важливі.
  • Починається час саморегуляції технологічних платформ (Facebook, Google) як відповіді на гібридні загрози. На минулому тижні Facebook призупинив діяльність чотирьох великих сторінок, що впливали на громадську думку в США. Контент для сторінок (вірусні відео) створювалися в Каліфорнії, керувала компанія, зареєстрована в Німеччині, але належали ці сторінки російському уряду (засновані Russia Today).
  • 5 років тому Росія захоплювала Крим військовими, які не носили військову символіку РФ, й ніхто не був готовий дати відповіді з огляду на сумніви «чи можемо ми казати, що це росіяни?». Сьогодні в інформаційному просторі діють пропагандистські ресурси «без символік». Як реагувати? Рекомендації щодо прозорості власності та відстеження фінансування ЗМІ виписані в нашому policy paper «Приборкати Гідру».

 

 

Фото: ESGA
Фото: ESGA




Коментарі
05 Березня 2019, 23:16
Якийсь новий педераст... Хтось його знає, панове?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024