П'ятнадцятирічна Валерія з Ковеля потребує негайної трансплантації. ВІДЕО

05 Березня 2019, 17:44
П'ятнадцятирічна Валерія з Ковеля потребує негайної трансплантації 7302
П'ятнадцятирічна Валерія з Ковеля потребує негайної трансплантації

Нашої з вами допомоги потребує п'ятнадцятирічна Валерія Воробей.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Інтер».

Дівчина вже майже 5 років мужньо бореться з важкою гематологічною недугою мієлодиспластичним синдромом. Таку хворобу в Україні не лікують. Єдиний шанс на життя це трансплантація за кордоном. Але коштує це майже три мільйони гривень. Такої суми в батьків Валерії немає.

Англійська –то хобі дев'ятикласниці Валерії. Вона мріє стати перекладачем.

«Ну в школу я зараз не ходжу. В мене індивідуальне навчання. Приїжджають друзі, однокласники приїжджають, провідують», – каже Валерія Воробей.

Замість шкільної парти в дівчини лікарняне ліжко. П'ятнадцятирічна Валерія пацієнтка онкогематологічного центру.

«Дитина більш в стерильності була. Не можна відвідувати навчання, бо дітки, інфекції бактерії. Любий «чих», люба інфекція для нас страшно», – говорить мати Валерії Наталія Копець.

Сотні таблеток, крапельниць, вливань такі будні юної ковельчанки. І так уже майже п'ять років. Наталія й досі не може повірити, що біда сталася саме з її донечкою.

«Началось все просто з кровоточивості ясен. Потім було захворювання сполучних тканин. Це куча була аналізів. Завжди в лікарні, завжди якісь чи капали, чи ліки. І вже потрохи воно все мінялося - хвороба прогресувала, але ставала більш скритніша», – говорить Наталія Копець, мати Валерії.

Лише в листопаді лікарі встановили Валерії нищівний діагноз – мієлодиспластичний синдром.

«Це захворювання кровотворної системи. Це, коли неправильно працює кістковий мозок. Це не є лейкемія чи апластична анемія. Коли йде порушення визрівання клітин», – говорить завідувач онкогематологічного центру Волинської обласної дитячої лікарні Сергій Миронюк.

Щоб зберегти життя потрібне пересадження кісткового мозку. Та в Україні така операція виявилася неможливою. Дівчину погодилися взяти на лікування в Стамбулі.

«Я знайшла клініку в Туреччині. Вони відкликнулися нам відразу, документи приклали вони самі і дали нам прайс зі своїми цінами 100 тисяч доларів нам потрібно зробити внесок, щоби нас взяли туда на лікування. Але це ще не все. Дальше там будуть ліки», – говорить Наталія Копець, мати Валерії.

Для родини це захмарна сума. Батьки вже звернулися до Міністерства охорони здоров'я. Але там такі заяви можуть розглядати місяцями.

«Може закінчитись фатально просто, може перейти в лейкемію мілобласну. Трансплантація необхідна. Наскільки швидко? Чим швидше - тим краще», – говорить завідувач онкогематологічного центру Волинської обласної дитячої лікарні Сергій Миронюк.

«Зараз хочу побистріше вилікуватись, однокласники пишуть. Вони знають, коли я здаю кров. Пишуть питаються, як аналізи. Вже дуже чекають мене в школі», – каже Валерія Воробей.

Рідні Валерії, як і вона сама, надії не втрачають. Вірять, що світ не без добрих людей, і їхня донька таки зможе й далі боротися з хворобою. А згодом втілити власну мрію допомагати людям з різних країн «знаходити спільну мову».

Аби допомогти Валерії Воробей достатньо переказати будь-яку суму на рахунок її батьків. Реквізити для допомоги:

Картка Приватбанку

5168 7573 4583 8181

Копець Олександр Миколайович, тато Валерії

Тел. 38 (096) 480 68 01

 

Відео з воської хвилини:

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024