Як у Голобській ОТГ безкоштовно допомагають пенсіонерам. ВІДЕО

16 Березня 2019, 10:54
Анатолій Гавура 1804
Анатолій Гавура

Два роки тому в Голобах створили центр надання соціальних послуг громадянам, які потребують сторонньої допомоги і підтримки. Нині працює 14 соціальних робітників і ще один із комплексного обслуговування й ремонту будинків.

Про це йдеться у сюжеті «UA:Волинь».

Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків місцевого центру надання соціальних послуг Анатолій Гавура розповідає, що більше семи років працює у соціальній сфері, надає послуги із дрібного ремонту помешкань громадянам поважного віку.

«От, наприклад, як тут сітка натягнута. Кому натягнути сітку. От в Хомівни ми це робили. Є що штахетики прогнилі, міняти все треба.  Є таке, що в хаті дошка якась прогнила, треба замінити. Стелі де щось, є різні дрібні ремонти. Ось колодязь, треба поміняти кришку, забити дошки. От влітку наприклад, треба покосити подвір`я. Це не ремонтні роботи, але ж треба, не буде ж воно заростати. Гіллячки старі на деревах треба обрізати», – каже робітник з обслуговування й ремонту будинків центру надання соціальних послуг Голобської ОТГ Анатолій Гавура.

Лідія Бакун — пенсіонерка. 84-річна жителька Голоб проживає із сином, який має інвалідність. Господарювати самим важко, тому без допомоги такого робітника їм не обійтися, – каже вона.

«Чоловік помер, немає уже. А так усе вмів робити. Хату ось цю шалював, все робив, колодязя копав сам. Не має кому так нам полагодити. А він це в соціальному забезпеченні робить і я попросила його. Він погодився, тільки каже чи маєте дошки. Пішли з сином купили ту доску і Толік вже мав приїхати», – каже Лідія Бакун.

У центрі надання соціальних послуг Голобської об`єднаної територіальної громади обслуговується 105 осіб поважного віку. Про це розповіла його керівниця Оксана Волошук.

«Це є як одинокі громадяни, так і ті, хто не має родичів і їх не має кому обслуговувати. Але, є і ті, хто має дітей. А діти згідно із пенсійним законодавством вже досягли пенсійного віку. Ми обслуговуємо і інвалідів, як самотньо проживаючих, так і одиноких», – каже директорка центру надання соціальних послуг Голобської ОТГ Оксана Волошук.

Таким, як Лідія Хомівна, надають допомогу соціальні робітники. Людмила Костючок — одна з них. Каже: добирається до своїх підопічних велосипедом.

«Є такі відвідування, де по два відвідування в тиждень. Дуже хороші люди, пенсіонери, інваліди. Я дуже задоволена своєю роботою. Прибираємо, і ліки купуємо. І коли городи садимо, то допомагаємо на присадибній ділянці. Все робимо. Працюємо по індивідуальному плані. Найстаршому 91 рік у мене є.  І наймолодшому 61», – каже соціальна робітниця центру надання соціальних послуг Голобської ОТГ Людмила Костючок.

Півдня роботи такого робітника із комплексного обслуговування й ремонту будинків і у пенсіонерки відремонтовані дверцята в колодязі, замінили «коньок» на даху літньої кухні і провели ще чимало роботи. Соціальні робітники цієї громади обслуговують громадян у двох десятках населених пунктів.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024