Ковельське медоб’єднання зароблятиме гроші на крові

17 Березня 2019, 09:55
Ковельське медоб’єднання зароблятиме гроші на крові / Фото ілюстративне 5764
Ковельське медоб’єднання зароблятиме гроші на крові / Фото ілюстративне

Виконком міської ради дозволив головному лікарю Ковельського МТМО Олегу Самчуку продавати компоненти крові.

Недавня невелика інформація у виданні Район.Ковель про те, що Ковельське медоб’єднання зроблятиме гроші на крові, спричинила нездорову і дуже бурхливу реакцію як в міського голови Олега Кіндера, так і в його тезки – Олега Самчука.

Здавалось, що такого трапилося? Журналісти всього лише взявли з офіційного сайту міста та розмістили проект рішення виконкому про надання дозволу МТМО на продаж плазми, непридатної для використання з лікувальною ціллю, що обліковується на балансі закладу. Кошти від реалізації мають йти на рахунок МТМО. Жодних оціночних суджень з цього приводу у видання не було, лише виникло резонне питання: звідки взялася у Ковельській центральній районній лікарні ота в товарних масштабах «непридатна» плазма, виготовлена з крові численних донорів, хто в цьому винен, і кому вона, в такому разі, буде потрібна? Очевидно, це неабияк розлютило мера та головного лікаря.

«Олег Олегович, прошу до трибуни, бо цікава інформація, що Кіндер із Самчуком почали торгувати кров’ю. Ну, ви смієтесь, а в когось клепки ж хватило таке написати», – «вихлюпнув» на виконкомі Олег Кіндер абсолютно перекручені домисли.

 


 

Хто зна, яка та «клепка» у самого Кіндера, але так виглядає, що найвищий посадовець Ковеля або свідомо дурить членів виконкому і присутніх, або елементарно не вміє читати. Адже видання писало, що «головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук просить міського голову Олега Кіндера дозволити продавати плазму». Навряд чи від імені МТМО до мера письмово звертався сторож чи прибиральниця. Саме це підтверджує і проголосоване Кіндером та Самчуком, як членами виконкому, рішення, в якому зазначено: «на підставі листа Комунального некомерційного підприємства Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання Ковельської міської ради Волинської області від 15.02.2019 року № 621/08-2.19».

Один із членів виконкому запропонував взагалі не обговорювати даний проект, бо почався православний піст і такого роду перипетії потрібно уникати. Але головуючий Кіндер його не послухав.

«Ви розкажіть цим клоунам, які це пишуть», – істерично гнув своє градоначальник, раз по раз густо приправляючи тему крові ненависним йому «УКРОПом».

Можлива неадекватність Олега Олексійовича сьогодні виникла не на голому місці? Хіба сподобаються йому слова заступника лідерки «Батьківщини» Івана Крулька, який нещодавно побував у Ковелі.

«Якщо ви думаєте, що ми абсолютно задоволені, то ви дуже помиляєтеся. Він так… на дві сторони, будучи від «Батьківщини», він себе дуже обережно веде. Бачите, навіть не прийшов. Ми його кликали», – сказав Іван Крулько.

І тут до трибуни вийшов головний лікар.

«Фейкові статті, вони завжди будуть виходити. І це рівень журналістів, які не підписують статті, а їх розповсюджують по Інтернету. Це їх морально-етичний рівень, бо людина, яка написала статтю, вона має підписатися під тією статтею. Це моя особиста думка. Тільки підлі люди можуть тихенько ховатися і сидіти, як криси в норах», – обізвав журналістів Олег Самчук.

Хотілося б запитати в молодого і дуже гонорового члена виконкому: де він побачив фейк у журналістській публікації?

Після закінчення виконкому від мого прохання прокоментувати ситуацію із продажем плазми по «гарячих слідах» головний лікар ухилився. Тож доведеться цитувати його виступ на засіданні. Міський голова теж поспішив сховатися за дверима службового кабінету.

«Раніше, при радянських часах, і так воно до цих пір іде, що на кожного жителя України 15 мілілітрів крові має людина здати щорічно у фонд держави у зв’язку з тим, що було після Другої світової війни такий закон був прийнятий. Так він і досі не відмінений. І так кожен рік губернатор підписує наказ на 15 мілілітрів крові, міські жителі – 12 мілілітрів крові, сільські жителі… І так воно йде», – заявив Олег Самчук.

 


 

Цікаво, чи знайомий молодий головний лікар Олег Самчук із розпорядженням голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка від 19 листопада 2018 року № 763 «Про здачу крові безоплатними донорами у містах та районах області на 2019 рік»? Бо якби читав, то побачив би, що ніяких радянських законів кінця Другої світової війни воно не містить, а видане згідно Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року.

Дивно сприймаються слова Олега Олеговича про те, що «зараз медицина розвивається, стало менше використовуватись крові у лікувальних цілях. Для потреб закладу необхідно 600-700 літрів. Раніше залишок (500-600 літрів) передавався в обласну станцію переливання крові». Якщо пан Самчук не лукавить і Ковельське МТМО щороку має надлишкових понад півтонни людської крові, то чому тоді громадськість залучається до донорства? Для потерпілих кров здають численні працівники поліції, громадські активісти, родичі пацієнтів тощо. Це не говорячи про «штатних» донорів. Для чого від них набирати стільки «лишньої» крові? Аби потім її утилізувати?

 


 

«Крові використовується медициною менше й менше. А брати треба стільки скільки є загальнообов’язковим державним принципом», – повідомив про протиріччя між обов’язковим державним замовленням і комерційними інтересами Олег Самчук.

І ще похвалився черговим досягненням.

«Ми перші в Україні, Ковельське МТМО, заключили контракт з «Біофармою», приватним монопольним заводом в Україні, щоби отримувати контракт на Ковель. Ми перші заключили!.. Це прекрасніше питання для Ковеля, того що ніхто її не буде списувати-виливати… Да, ціна (закупівельна, – ред.) у «Біофарми» значно нижча, чим наша ціна прийнята. Є розцінки, калькуляція компонентів крові, яка прийнята міськвиконкомом Ковельським. ПАТ «Біофарма» дає в три рази нижчу ціну. Він один, демпінгнув ціну і ми будемо віддавати йому залишки крові по ціні, яку вони визначили», – сумбурною скоромовкою мовив Олег Самчук.

Так що ж виходить: для чого ж тоді рішення виконкому міської ради про дозвіл на продаж плазми, коли контракт із визначеною ціною уже під фанфари уклали?

«Є рішення Волинської обласної ради про те, щоб визначити ціною за літр крові, яка буде йти на здачу на даний завод, 600 гривень за одну літру. По наших цінах це в три рази менше, ніж прийнято нашим міськвиконкомом, але і так воно є», – переконує Олег Самчук.

А взагалі-то чи має право виконком міської ради встановлювати ціни на кров і її компоненти? Відповідно до п. 12 постанови КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548 тарифи на платні послуги, що надають лікувально-профілактичні державні і комунальні заклади охорони здоров’я, крім закладів охорони здоров’я МВС (в тому числі, «Реалізація компонентів та препаратів, виготовлених з донорської крові»), регулюють (установлюють) обласні та міські державні адміністрації, до яких виконком на чолі з Кіндером не належить.

Головний лікар у своєму емоційному спічі говорив про надлишки крові і жодного слова не сказав про те, за що згодом одностайно проголосували виконкомівці: продаж плазми, непридатної(!!!) для використання з лікувальною ціллю. На моє переконання, надлишкова і непридатна – абсолютно різні речі.

 

 

У затвердженому виконкомом рішенні вказується, що воно прийнято відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів», постанови Кабінету Міністрів України від 16.06.1998 № 920 «Про затвердження Порядку переробки і зберігання донорської крові та її компонентів, реалізації їх і виготовлення з них препаратів», постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах».

Втім, у всіх цих документах немає жодної згадки про «непридатну плазму». Це щось новеньке в медицині, справжнє «ноу-хау»?

Посилання Кіндером і Самчуком на подібне рішення 20 грудня 2018 року Волинської обласної ради з дозволом продавати непридатну плазму Волинській обласній станції переливання крові та Володимир-Волинській станції переливання крові до Ковельського МТМО немає жодного стосунку. Крім того, за це рішення не голосували депутати облради – лікар відділення анестезіології та інтенсивної терапії Волинської обласної клінічної лікарні Сергій Сівак та Сергій Слабенко, обраний до обласної ради від «Батьківщини» на виборчому окрузі № 48 (м. Ковель).

 

 

До речі, як повідомляло видання «Резонанс», у Житомирській області співробітники СБУ викрили корупційний механізм реалізації плазми крові посадовими особами комунального закладу «Обласний центр крові». Чиновники реалізовували плазму крові фіктивним комерційним структурам в два з половиною рази дешевше за собівартість. Надалі ділки реалізовували плазму крові легальній фармацевтичній компанії, яка виробляла високовартісний медпрепарат для подальшого експорту. Під час обшуків оперативники вилучили документацію, яка доводить здійснення нелегальної угоди і продажів плазми крові фіктивним структурам. За попередніми підрахунками через корупційний механізм комунальному підприємству завдано збитків майже на 2 мільйона гривень.

Чи не буде подібної афери у Ковелі?

Вірогідно, що така істерія у Кіндера та Самчука з приводу рядової новини виникла не просто так. Причиною може бути започаткований журналістами нашого видання не лише професійний, а й громадський контроль за такою не публічною та делікатною сферою сучасної української медицини, як торгівля людською кров’ю.

А перед тим, як огульно звинувачувати журналістів у фейках, молодий головний лікар мав би заглянути в Святе Письмо: «Лікарю, зцілися сам!» (Євангелія від Луки, 4, 23).

 

Микола СИЛЮК 

Фото автора

 

Читайте також: У Ковелі терміново шукають донорів крові

Коментарі
17 Березня 2019, 14:49
Ковельськіф вампіри бісяться: всі запаси крові ненависний Олег обміняв наколеса
17 Березня 2019, 15:49
Журналіст. Ти хоча б сам зрозумів про що ти тут написав. Не даремно професія журналіста найдревніша на землі. Хто грошики платить. Той його і танцює)
17 Березня 2019, 15:51
Не от большого ума люди поливают говном других, а только от того, что их собственное внутреннее говно плещет через край.
17 Березня 2019, 17:02
Бляя. Робочу схему звели нанівець. Ну нічого, всерівно мені нічого не буде. Я ще замучу то і почки плєсєні продавати буду. Плєсєнь всерівно тупа.
17 Березня 2019, 23:12
Восени минулого року колишній заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін цілком офіційно стверджував, що на Україні працюють півтора десятка американських біологічних лабораторій, розгорнутих американськими військовими (!), зокрема, в Одесі, Вінниці, Ужгороді, Львові, Харкові, Києві, Херсоні та в Тернополі.<br/><br/>Факт № 2. Якщо на початку-середині 2018 року на Україні щодня реєструвалося до 50 хворих на кір, то вже за 18 днів 2019 року кількість хворих в день збільшилася на порядок — майже в 10 разів. Це, на секундочку, офіційні цифри Міністерства охорони здоров'я України.<br/><br/>За даними Українського МОЗ, в 2018 році в країні на кір захворіли 54481 осіб (20204 34277 дорослих і дітей). Померли від ускладнень захворювання 16 осіб. З початку 2019 року ситуація багаторазово загострилася: тільки за перші три тижні січня кір захворіли 8498 людина — 3537 дорослих і 4961 дитина, від ускладнень померли шість осіб. Рівень захворюваності становить на сьогодні близько 400 заражених на добу.
18 Березня 2019, 12:47
Так взагалі до лікарів не звертатись? Помирати уже?
18 Березня 2019, 23:10
Микола Силюк, а чи відомий вам термін добровільна здача крові. Якщо так, дайте відповідь на запитання: скільки л крові люди здали заради профілактики різних хвороб? скільки л плазми з цього отримали? Скільки л плазми-&quot;промисловий масштаб&quot;. Рекомендую хочаб ознайомитись з Зоконом України про донорство. Якщо не буде відповіді ви не журналіст, а писака який не зробив для міста ні-я
19 Березня 2019, 00:14
Примусову благодійну касу зробили. Плазму продавати будуть. Гарний бізнес у самчуків
19 Березня 2019, 00:15
Враховуючи відсутність відповіді, роблю висновок- це не журналіст, а кумедний фольксваген ПИРОЖЕНЕ.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024