Ковельський район – у лідерах щодо захворюваності на туберкульоз

20 Березня 2019, 18:00
Ковельський район – у лідерах щодо захворюваності туберкульозом 3470
Ковельський район – у лідерах щодо захворюваності туберкульозом

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна входить до п’ятірки країн за темпами зростання туберкульозу та посідає друге місце в Європі за поширеністю небезпечного мультирезистентного туберкульозу серед первинних і повторних випадків. Про це повідомляють у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

В Україні триває епідемія туберкульозу і поки що не має підстав до її швидкого подолання: щороку виявляють до 40 тисяч нових хворих та до 5 тисяч помирає від різних форм туберкульозу.

Слід також врахувати, що в Україні щорічно залишаються вчасно не обстеженими до 20% випадків захворювання, а протягом останніх 10 років небезпечною тенденцією є реєстрація ко-інфекції (кожен п’ятий хворий на туберкульоз є ВІЛ-інфікованим).

На обліку протитуберкульозної служби Волинської області перебуває до 1 тисяча хворих активними формами туберкульозу, з яких до 60% — особи працездатного віку. Щорічно понад 100 хворих помирає від різних форм туберкульозу.

Хоча протягом 2018 року в області спостерігалась позитивна тенденція: на 11% зменшилась захворюваність туберкульозом органів дихання та на 6% — туберкульозом легень. В той же час, на 1,3% зросла кількість хворих з небезпечним для оточення бациловиділенням, майже у 10% туберкульозних хворих реєструється поєднана патологія туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.

Значний ріст захворюваності туберкульозом легень відмічено у Рожищенському районі (96,6 при середньо обласному показнику 44,2 на 100 тисяч населення). Висока захворюваність реєструється також у Локачинському, Ковельському, Луцькому, Турійському і Шацькому районах, де показники значно перевищують середньообласні.

У зоні ризику виникнення захворювання на туберкульоз перебуває кожен з нас, не залежно від соціального стану, роботи, умов проживання чи харчування. На збудника — туберкульозну паличку, згубно діють сонячні промені, тому на вулиці заразитись туберкульозом мало ймовірно.

Але можливість «підхопити» небезпечного збудника, в першу чергу, мають особи зі зниженою опірністю організму (які зловживають алкоголем, тривалий час палять чи вживають наркотики). Ризик заразитись збільшується у місцях скупчення людей: у громадському транспорті, на вокзалах, при відвідуванні театру чи кафе тощо.

Тому, щоб не захворіти на туберкульоз, рекомендують: вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватися та відмовитись від шкідливих звичок (щодо вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин); спокійно відноситись до стресових ситуацій, своєчасно проходити медичні огляди та обов’язково вакцинувати проти туберкульозу новонароджених дітей тощо. А сидіння вдома за телевізором чи комп’ютером,  замінити прогулянкою на свіжому повітрі.

Завжди слід пам’ятати, що при появі  характерних ознак хвороби: тривалий (більше 10 днів) кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, втрата апетиту, постійна нічна пітливість, незначне підвищення температури тіла під вечір — негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.

Читайте такожЯкий рівень захворювання туберкульозом на Ковельщині: поради як не захворіти

Коментарі
20 Березня 2019, 21:03
Хоч тут ми попереду всіх. На ВІЛ Ковельські вчителі перевиконують показники, а ми тубіком і наркотою їх доганяємо!
20 Березня 2019, 21:33
А скілько місць залишилось в лікарні для туберкульозних? А скілько хворих їздить до Ковля у маршрутці? А скільки померло? А скількох лікують? Тілько правду скажіть, а не статистику Супрун!!!
20 Березня 2019, 22:47
Де Супрун, туберкульоз їй не цікавий? Головне впарювати прививки від кору і молотити бабло на відкатах.
20 Березня 2019, 22:50
А яке обстеження,в 30років тільки побачили ,що був тубік,залишився рубець на легенях ,а до цього ніхто не бачів,ні на одному обстеженні,за 5 років не одна флюрографія яка проходилась 2 ато і більше раз через постійний кашель,не виявилось.В луцькому тубіку діагноз:не виліковна.Подякуєм нашим доблесним лікарям,які не можуть відрізнити запалення від тубіка 1 стадії,особливий уклін Питель ,яка пічкала антибіотиками замість того щоб вникнути чого в мене хрипи і кашель місяцями,так низький уклін Вознюк яка поставила діагноз запалення і хотіла ложити в лікарню,при обстежені в луцьку вже була 1стадія туберкульозу.Так що ковельчани бажаю вам здоров'я з такими лікарями
21 Березня 2019, 07:38
Щеня вмэрла Украина...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39