ТОП-15 публікацій року від Бізнес.Району

27 Квітня 2019, 11:30
1652

Журналістам Бізнес.Району за рік вдалося написати чимало цікавих матеріалів. Серед типових тем про ділове життя, траплялися і справді унікальні історії.

Редакція видання підготувала підбірку публікацій, герої яких ще матимуть продовження, епігонів та антагоністів, але повз які не можна пройти мимо. 

ПОДІЯ РОКУ

День поля, який 20 червня святкували на території підприємства «Вілія», за чотири роки став не просто традиційним для корпоративної культури, а й перетворився на подію обласного масштабу. Керівник підприємства Євген Дудка з самого ранку зустрічав шанованих гостей на своєму дітищі. «Вілія» – компанія, яка об’єднує ряд агропідприємств під єдиним брендом.

Детальніше: Шість сотень гостей, парад на аеродромі і ведучий з Євробачення: як «Вілія» святкувала День поля. ФОТО, ВІДЕО

Євген Дудка з гостями
Євген Дудка з гостями

Техінка «Вілії»
Техінка «Вілії»

СКАНДАЛ РОКУ

В селі Підгірне Рожищенського району відкриватимуть хутряну звіроферму. Будуть розводити норку для шуб. Це викликало чималий резонанс в області. У висновку з оцінки впливу діяльності на підприємство екологи написали, що вже протягом підготовчих та будівельних робіт очікують негативний вплив на середовище. Зокрема це не сподобалося багатьом в області. Жителі Копачівської громади, на території якої запланували ферму, дали добро щодо відкриття. Місцеві жителі вирішили, що дадуть хутряному бізнесу у Підгірному випробувальний термін – один рік. Що буде далі, невідомо…

Детальніше:

Негативний вплив на середовище та утилізація трупів тварин: якою буде хутряна ферма в селі Підгірне

«Треба дати бізнесу шанс»: за 30 кілометрів від Луцька працюватиме хутряна ферма

«Шкурне питання»: кому вигідна норкова ферма біля Рожища

Хутряна ферма
Хутряна ферма

ЮНІОР РОКУ

Луцька студентка Дарина Данилюк має 20 років, і вона вже бізнес-леді та роботодавець. Дівчина мала хорошу роботу, де було все, відважилася відкрити власну справу, де не було нічого. І не прогадала. Її фірма Danyliuk Design виконує на розробку інтер'єру уже навіть на експорт.

Детальніше: Чому юна луцька бізнес-леді чекає клієнта, який дасть гроші і скаже «Роби, що хочеш». #НЕЗЕЛЕНІ

Дарина Данилюк
Дарина Данилюк

НАСТРІЙ РОКУ

Молодики Станіслав Кримчук, Олег Репета і Сергій Гламазда створили різдвяний бізнес і 9 робочих місць. Асортимент їхнього магазину – різдвяні светри й шкарпетки власного виробництва, а також свічки та листівки. Спочатку хлопці збували товар через соцмережі, а згодом перейшли й в офлайн – створили фізичну торгову точку у РЦ «Промінь», так званий «острівок». Молоді бізнесмени продають не просто сфетри, а й настрій та емоції.

Детально: Бізнес настрою: як троє юнаків почали в’язати светри з оленями. #НЕЗЕЛЕНІ

Різдвяні сфетри
Різдвяні сфетри


ЩАСЛИВИЦЯ РОКУ

Алла з Нововолинська стала головним переможцем 1001-го тиражу «Лото Забави» та виграла 250 тисяч гривень. Жінка спочатку виграла 50 тисяч гривень. У супер-грі волинянка свій перший виграш в 50 тисяч примножила в 5 разів та отримала 250 тисяч гривень. Вона розповіла, що в лотерею грає від самого початку її існування – 19 років.

Детальніше: Волинянка виграла в «Лотозабаву» 250 тисяч гривень

Пані Алла виграла 250 тисяч
Пані Алла виграла 250 тисяч

СПОКУСА РОКУ

Історія про те як луцький магазин виріс до найбільшого в Україні дистриб'ютора секс-іграшок, та який шлях до серця їхніх клієнтів. Продавчині розповідають, що в магазин дуже часто заходять і просто на «екскурсію». Їх умовно ділять на три категорії: одні прийшли просто подивитися, інші – посміятися, а треті – просто подивитися, але в ході такої «екскурсії» лишають в магазині чималенькі суми. У цьому магазині чоловіки зокрема купують збуджуючі препарати, а серед жінок популярні вібратори і вагінальні кульки. Якщо приходить сімейна пара, то купують щось для двох. І що вони купують – то вже залежить від їх сексуальних уподобань.

Детальніше: «Секс-шоп – то друга аптека», – власник першого луцького магазину інтим-товарів. ФОТО

Марк Михайличенко – власник і Руслан Євчук – директор магазину «Казанова»
Марк Михайличенко – власник і Руслан Євчук – директор магазину «Казанова»

КВІТНИК РОКУ

«Волинська Голандія» стала сенсацією весни 2018 року, але насправді квітковим бізнесом родина волинян займається майже півстоліття. Започаткувала справу Лідія Петрусенко-Касьянова, а розвинув її син — Олександр Подзізей, який очолює фермерське господарство «Лілі Лайн». Ця історія розпочалася ще у минулому столітті із мрії маленької дівчинки, яка хотіла перетворити невеличкий хутір своєї бабусі у казкове квітуче містечко.

Детальніше: Не тюльпанами єдиними: як любов до квітів народила родиннийбізнес «Лілілайн»

Всі захоплюються квітами
Всі захоплюються квітами

Тюльпанове поле
Тюльпанове поле

АВАНТЮРА РОКУ

Бізнесмен з Володимира-Волинського став телеведучим. Олег Борбелюк, засновник і генеральний директор меблевої фабрики «Гербор-Холдинг», що експортує продукцію у 28 країн світу, тепер ще й власник інформаційної програми «В десятку» на інтернет-ресурсі «Володимир Медіа».

Розповів, що все почалося з жартівливого новорічного вітання. Це викликало приємний резонанс серед друзів. Потім записав із сім’єю колядку.  Як тільки виставили відео в Інтернеті, одразу посипались привіти й подяки.

Детальніше: «Хочеться не проїсти життя!», або Чому власник відомої компанії взявся знімати телешоу

ПЕРЕВТІЛЕННЯ РОКУ

В’ячеслав Зінкевич допомагає старшому сину Владиславу розвивати особисте селянське господарство. Пан В’ячеслав в аграрній справі недавно. Чоловік все життя займався сімейним готельним бізнесом у Луцьку, яким зараз керують його діти.

Сільське господарство для пана Владислава – «справа для душі» та надійна «скарбничка» для вкладання та накопичення коштів. У господарстві фермера налічується 300 голів овець, 170 голів великої рогатої худоби м’ясних порід, а ще – коні, свині породи мангал, кози, нутрії, риба.

Детальніше: Як готельєр із Луцька став фермером


КООПЕРАЦІЇ РОКУ

Громадську організацію «Асоціація Горохів Сад», в яку входять майже 50 фермерів-садівників та одноосібників Горохівщини, створили лише у 2017 році, а вона вже є одним із лідерів по закупівлі малини у регіоні. Більше того – закупівельна ціна на малину в Асоціації – одна з найбільших в області.

Голова організації Роман Юхимчук розповідає, що сам колись їздив у Польщу на заробітки, а потім подумав, що рівень Польщі можна розвивати і на своїй землі.

Детальніше: Як горохівські садівники створюють успішну кооперацію


***

Картоплярі з Локачинського, Рожищенського та Луцького районів наприкінці літа об’єдналися, щоб виступати на ринку одним гравцем. Розпочали з маркетингу – працюють над брендом «Волинська картопля».

Кооператив має 14 співзасновників, серед яких більшість дрібні господарі-одноосібники, а також фермерські господарства.

«Треба розвинути ринок. Об’єднавшись, кооператив зможе закупляти необхідні для ресурси виробництва гуртом. Таким чином зросте рентабельність», – переконує голова кооперативу Ігор Батрашкін.

Детальніше: Три цілі кооперативу «Волинськакартопля»


ОЧІКУВАННЯ РОКУ

У липні 2017 року з’явилася інформація, що вже скоро Луцьк матиме ще одну туристичну родзинку – прогулянки на катері. Та дива й досі не сталося. Головним викликом перед командою оновленого річкового порту стало те, що Стир ніхто не очищав вже майже 40 років. Знадобилось кілька років зусиль, щоб розчистити річку, отримати дозвільну документацію та спланувати прогулянкові маршрути. Проте не всі роботи ще виконали, аби запустити  прогулянки на катері.

Детальніше: Двічі в одну річку ввійдеш: як у Луцьку відновлюють річковий транспорт. ФОТО

Директор Річкового порту «Луцьк» Олег Кербалай
Директор Річкового порту «Луцьк» Олег Кербалай

Тимур Чебан, власник прогулянкового катера
Тимур Чебан, власник прогулянкового катера

Катер «Характерник»
Катер «Характерник»

ПОЛУЧНИКИ РОКУ

У селі Хорохорин, що входить до Смолигівської ОТГ, вся земля рясніє полуницею. А якщо залишилося ще «голе» поле, то це теж не надовго. Там планують висадити пекінську капусту. Староста Анатолій Мельничук розповів, що все розпочалося орієнтовно 10 років тому. Тоді село було мертве. Місцеве підприємство майже перестало існувати. Роботи, одним словом, не було. Селяни масово почали виїжджати за кордон, переважно до Польщі. Працювали у садках та на плантаціях полуниці і «пекінки». І згодом почали вирощувати полуницю у селі.

Детальніше: Хорохоринські полуничники: відзаробітчан до потужнихвиробниківтрускавки

Полуниця
Полуниця


ПРОРИВ РОКУ

Консервний цех Цуманського лісгоспу відправив перший контейнер переробленої волинської ягоди в Ізраїль. Це майже 19 тонн ягідної продукції, загальною кількістю 16 тисяч банок.

Свою продукцію підприємство експортує також в Німеччину, Канаду, США, Польщу, Китай, Туреччину. Зараз ведуться переговори щодо поставок продукції консервного цеху у Словаччину та країни Прибалтики.

Консервний цех ‒ у підпорядкуванні ДП «Цуманського лісгоспу», розташованого на території Цуманської ОТГ. Цех є родзинкою краю, адже ніде, окрім Волині, подібних цехів на території лісгоспів немає.

Детальніше: В Ізраїль з Цумані відправили перший контейнер перероблених ягід. ФОТО

Перероблені ягоди
Перероблені ягоди

ПЕРЦІ РОКУ

Сімейна пара переїхала зі Сходу і вже чотири роки розвивають власний бізнес: Олександр Старлей та Вікторія Вітріченко продають спеції на будь-який смак. Поки-що нечисленні прилавки у їхньому Барі приправ «Часничок і Цибулинка» вщерть заставлені пахучими добавками до їжі та напоїв. Тут є все, чого може потребувати душа гурмана, і навіть більше.

Детальніше: Бізнес зі смаком лимонного перцю: подружжя у Луцькуторгуєнезвичайнимиспеціями

Господарі магазину
Господарі магазину

Приправа
Приправа

ЗІРКА РОКУ

Виконавча директорка партнерських філіалів Комп'ютерної Академії «ШАГ» Луцька, Хмельницького, Житомира Чернівців та Черкас Інна Кондратюк отримала нагороду «VolWest Star 2018».Нагороду VolWest Star традиційно вручають топ-менеджеру Інвестиційної групи VolWest Group, який зробив вагомий внесок в розвиток компанії року, що минув.

Детальніше: Зірка року: волинська бізнес-леді отримала іменне світило у небі

Інні Кондратюк вручили зірку
Інні Кондратюк вручили зірку

Коментарі
27 Квітня 2019, 17:31
Скандалістка і фахівець по пошуку дна: Галя
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024