Депутати підтримали приєднання трьох сіл Турійського району до Ковеля

25 Квітня 2019, 16:17
Депутати підтримали приєднання трьох сіл Турійського району до Ковеля / Фото ілюстративне 4840
Депутати підтримали приєднання трьох сіл Турійського району до Ковеля / Фото ілюстративне

У Ковелі створять першу міську ОТГ на Волині.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

25 квітня на сесійному засіданні міської ради депутати прийняли важливе для кількох громад рішення — надали згоду на добровільне приєднання Ружинської сільської територіальної громади Турійського району до міста Ковеля.

Рішення ухвалене у зв'язку зі зверненням Ружинського сільського голови Галини Дишлюк від імені депутатів та мешканців сіл Ружин, Клевецьк та Городилець. До слова, на Волині це буде єдина ОТГ з містом обласного значення.

 


 

Що отримають громади, об'єднавшись в одну територіальну одиницю? На це питання відповідає депутат міської ради Андрій Мілінчук.

Насамперед, села матимуть державне фінансування, якого раніше не отримували. Впродовж наступних п'яти років з державного бюджету сільська громада, яка приєдналася до Ковеля, отримуватиме на свій розвиток орієнтовно від 500 тисяч гривень до одного мільйона гривень в рік (це залежить від кількості населення). Ці гроші вони зможуть використати на ремонт доріг, вуличне освітлення, влаштування парків, спортивних майданчиків, стадіонів, ремонт навчальних закладів, бібліотек та іншого.

 

Андрій Мілінчук
Андрій Мілінчук

 

Варто зауважити, що державні гроші отримають лише ті громади, які об'єднаються у 2019 році. Кошти надходитимуть у бюджет Ковеля, але з цільовим використанням — лише для сільської місцевості. Місто цих коштів на свої потреби використати не зможе. Що отримає місто? 

«Якихось певних доходів від приєднання сіл Ковель наразі не матиме. Але отримає можливість розвиватися. Ковель займає площу 47 кв км, та має 70 тисяч населення. У  перспективі, маючи нові території, можливостей для розвитку і розбудови стає більше. Ми зможемо залучати інвесторів для будівництва нових об'єктів. Крім того, новостворені ОТГ матимуть право отримати від держави у своє управління землі поза межами населених пунктів, які нині є у віданні Держгеокадастру. Це дозволить розробити новий Генплан та врахувати будівництво промислових і житлових зон. А відтак, надати земельні ділянки громадянам, зокрема й учасникам АТО та ООС», – каже Андрій Мілінчук.

До прикладу, яку ми маємо ситуацію з  Луцьком? Навколо нього уже створені об'єднані територіальні громади. Маючи площу 42 кв. км  і 215 тисяч населення, територіально Луцьк уже не має можливості розширити свої межі.

Є ще один позитивний момент, на який розраховують сільські мешканці. Ружинська громада має проблему транспортного сполучення. Питання проведення конкурсів на забезпечення пасажирських перевезень громадським транспортом вирішується на обласному рівні — Волинською ОДА. Приєднавшись до міста, це  можна буде вирішити на місцевому рівні. Ковель зможе самостійно проводити відповідні тендери на визначення перевізників на маршрути у межах своєї громади. 

Крім того, у 2020 році на чергових місцевих виборах мешканці Ружина, Клевецька та Городильця братимуть участь у виборах міського голови Ковеля та депутатів міської ради. Вони матимуть змогу балотуватися також. У своїй сільській громаді обиратимуть старосту, який входитиме до складу виконкому. Число депутатів у раді залишиться незмінним — 36, оскільки залежить від кількості мешканців територіальної одиниці.

Коментарі
25 Квітня 2019, 20:13
КОВЕЛЬ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ВОЛИНІ.
25 Квітня 2019, 20:32
Городилець можуть фінансувати місцеві жителі а не держава. Потягнуть как пить дать
25 Квітня 2019, 21:17
Шото тут не чисто? Шото хочуть ,десь с3,14здити
25 Квітня 2019, 22:09
Ще трохи плєсєні добавитися з яких бабло можна поімєть
26 Квітня 2019, 01:56
Дишлючка ще із Радянських часів має досвід вкрасти то сім'я ще та вже воно в Турійську керувала то вона цій братві підійшла то ще колишня воровка
26 Квітня 2019, 10:45
Самогонку хорошу варять
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром