Білашів: у селі вшанували жертв політичних репресій

18 Травня 2019, 12:00
2453

Щороку у третю неділю травня вшановують жертв кривавого тоталітарного режиму.

17 травня 2019 року в будинку культури села Білашів відбувся районний тематичний захід, приурочений Дню пам'яті жертв політичних репресій – масових політичних репресій 1937-1938 років, – повідомляється на сторінці Ковельської РДА у Facebook.

Під час заходу ведучі запалили свічки пам’яті, зацитували свідчення очевидців репресій. Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх тих, хто став жертвами більшовицького режиму, хто був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі, знищених радянською владою священиків та віруючих, розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів та переглянули відеоролики: «Ми пам’ятаємо», «80 роковини. Великий терор 1937 -1938 рр.», «Сніги, сніги …», відеоголос В.Симоненка «Де зараз ви, кати мого народу? ».

Заступник голови райдержадміністрації Аркадій Степанюк наголосив, що сьогодні ми зібралися, аби віддати шану пам’яті тим, кого переслідували, принижували та фізично знищували. Мільйони працьовитих, талановитих та соціально активних громадян, яких сталінська влада оголосила «ворогами народу», стратили або прирекли на тортури і голодну смерть на засланні. Гірка пам’ять нашого народу має бути збережена заради історичної справедливості та, аби не допустити подібного в майбутньому. 

Про події давно минулих років — трагічні сторінки історії, які випали на долю українського народу, а особливо про перенесені ним репресії говорили голова районної ради Андрій Броїло, депутат районної ради, вчитель історії та правознавства школи села Рокитниця Микола Чуль.

Панахиду за усіма, хто постраждав від політичних репресій, загиблими односельчанами та воїнами, які боронили Україну в різні роки її існування відслужив місцевий священник Віктор Домбровський. Далі відбулася скорботна хвилина мовчання, покладанням вінків та квітів до Пам’ятного знаку загиблим односельчанам, Обеліска Слави та Братської могили і на завершення – Державний Гімн України.

 










Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024