«Голоби зробили дуже багато по реформі охорони здоров’я», – експерт. ВІДЕО

22 Травня 2019, 11:56
Василь Височанський 4177
Василь Височанський

Говорячи про успіхи децентралізації на Волині, експерти часто згадують досягнення Голобської об’єднаної громади. Від моменту створення тут чимало вдалося зробити в сферах освіти, інфраструктури, адмінпослуг, туризму тощо. А  як в цій ОТГ справляються з реформою медицини?

Про це йдеться у сюжеті «Громадське.Волинь».

«Голоби зробили дуже багато по реформі охорони здоров’я. Наприклад, сьогодні тут проведена оптимізація. Маючи  близько вісім з половиною тисяч населення, вони фактично обслуговуються п’ятьма лікарями. В цілому в них двадцять один медичний працівник», – зазначає експерт з питань  медичної реформи Волинського інституту права  Василь Височанський.

За словами Голобського селищного голови Сергія Гарбарука, раніше в ОТГ було двадцять фельдшерсько-акушерських пункти, а нині сім з половиною. Тобто, один фельдшер обслуговує два – три ФАПи.

«Виношуємо таку думку, що можливо з часом залишиться по одному фельдшеру на старостинський округ. З часом таки має запрацювати на повну потужність сімейний лікар. Він має бути доступний до кожного села та надавати передбачену медичну послугу в повному обсязі, вчасно та якісно. Тому, співпраця сімейних лікарів та фельдшерів має швидко налагоджуватися і давати результат», – вважає Сергій Гарбарук.

 

 

Зазначимо, що амбулаторія та ФАПИ, які функціонують в громаді, не є самостійними закладами, а є структурними підрозділами Ковельського Центру медико-санітарної допомоги. Таким чином, сфера охорони здоров’я в Голобах фінансується і Національною службою здоров’я, і з бюджету громади.

У Голобській ОТГ з минулого року затверджена профільна програма. Відповідно до неї у 2018 році з бюджету громади було виділено 1 мільйон 673 тисячі грн. на охорону здоров’я, а в 2019 році передбачено 1 мільйон 730 тисяч грн. Завдяки цим коштам частково утримуються медичні заклади, частково сплачується заробітна плата медичним працівникам, закуповуються ліки, але не тільки…

«На минулій сесії заклали суму на пільгове зубопротезування. З такою пропозицією до нас звернулися учасники АТО, але програма передбачає такі послуги для всіх пільгових категорій, які визначено українським законодавством», – розповіла заступниця Голобського селищного голови Наталія Борисюк.

На території громади також функціонує Голобська районна лікарня. За словами посадовця, в результаті оптимізації склалася ситуація, що тут відсутні деякі вузькопрофільні спеціалісти (офтальмолог, гінеколог, невропатолог, тощо).

«Жителі громади просили… Тому, керівництво Ковельського міськрайонного територіального об’єднання разом з нами дійшли думки, що раз чи двічі на місяць вузькопрофільний спеціаліст приїздить до Голоб. МТМО допомагає тим, що дає працівника, який приїздить сюди і працює до останнього клієнта, а ми йдемо на зустріч тим, що відшкодовуємо для нього проїзд», – розповіла Борисюк.

В планах голобського керівництва перепрофілювати колишню поліклініку під службове житло для медичних працівників. Крім цього, 50 тисяч гривень (авт. за мінусуванням сорока відсотків податку на руки спеціаліст отримує близько 32 тисяч грн.) – таку суму, як заохочення, виділяють з бюджету громади тим лікарям, які приходять працювати в місцеву амбулаторію, де є можливість проводити широкий спектр діагностичних процедур.

«Маємо аналізатори, які допомагають нам визначати правильні діагнози; є кардіограф, який ми нещодавно отримали та багато іншого обладнання. Маємо новенький автомобіль, яким їздимо на виклики Знову ж таки, працює достатня кількість лікарів. Сьогодні у нас на повній ставці працює 4 лікарі, а був час, коли я сам працював. Нині очікуємо завершення ремонтних робіт, які ведуться в нашій амбулаторії», – зазначив завідувач Голобської амбулаторії Андрій Костецький.

 

 

Щоб проаналізувати хід медреформи в Голобах та скерувати до наступних дій, на території громади діє проект громадської організації  «Волинського інституту права». Завдяки цій ініціативі тут відбуваються різноманітні навчальні заходи та напрацьовуються показники якості реформи медицини, які стосуються саме цієї громади.

 


 

Свого часу наша організація допомогла Голобам напрацьовувати Стратегію розвитку. Останніх два роки ми супроводжуємо цю громаду в реалізації задуманих планів. Нині ми допомагаємо експертною підтримкою в реалізації освітньої та медичної реформ. Основне наше завдання – показати, яким чином аналізувати базові показники та як працювати з потребами і думками населення», – зазначила керівниця «Волинського інституту права» Ірина Гайдучик.

Важко, але можливо – так каже про медреформу керівництво громади. Щось виходить, щось ні, щось тільки в планах. Водночас, видно що в Голобах не проводять реформи для галочки, а це один з показників правильного шляху змін

 

 

Коментарі
22 Травня 2019, 17:24
А про кількість скорочених працівників чомусь забули сказати...
26 Травня 2019, 01:54
Ви серйозно? Яка лікарня,яке обслуговування? Люди в Ковель їздять,бо тут вже нікого немає .Спеціалістів немає,лікарів немає .Кошмар...Стидно має бути Гарбаруку...Позор...Наша країна на першому місці з онко .І щоб в селищі не було гінеколога? А толку ,що він їздить два рази в тиждень...він має бути кожен день.Щоб кожна жінка могла звернутися.Скільки людей скоротили,а тепер нічого немає .Замість того,щоб лікарню зробити потужнішою,Гарбаруку все зробив,щоб її знищити.А квартири кому мають бути? Загляньте в списки .Увага...тим в кого вона є...А запросити лікаря в селище і дати йому квартиру,мозгів не хватає .Все своїм роздає.Та та ОТГ така хвальона? Сама бідна.Бо нічого не робиться,не має нічого....Позор...Парк вже роблять 5 рік... На папері... Позор...
26 Травня 2019, 02:22
Брєд...і брехня..сама бідна ОТГ.без лікарів...в такому столітті і люди не мають як лікуватись.Просто вимирають...
26 Травня 2019, 02:28
повна брехня.Лікарів немає.Люди вимушені їхати до Ковеля.Все позакривалим,все знищили.Сама бідна ОТГ. нічого не робиться.А розповідати можна ,що завгодно.Скільки людей скоротили.Скільки без роботи залишились.Ніяк нажертись не можуть.все в свої кармани
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024