Знищений градом урожай: сподіватися на допомогу від держави не варто

03 Червня 2019, 16:36
Знищений градом урожай: сподіватися на допомогу від держави не варто 2346 Джерело: Ковельська РДА
Знищений градом урожай: сподіватися на допомогу від держави не варто

Голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак каже, що стихійне лихо немає регіонального рівня, а гроші будуть просити в обласної влади.

Про це очільник виконавчої влади району і водночас депутат Волинської обласної ради розповів у прямому ефірі телеканалу UA:Волинь.

Нагадаємо, на території Велицької об’єднаної територіальної громади внаслідок потужного граду постраждали сотні гектарів землі трьох великих господарств і більше 150 одноосібників.

«Коли б постраждали два і більше райони, це – регіональний рівень, це знову ж таки можна було чекати від держави компенсацію, від Кабінету Міністрів. А в нас немає іншого району, є один район… Через що, це не є рівнем надзвичайної ситуації місцевого значення», – пояснив Віктор Козак.

За його словами, щоби оголосили надзвичайну ситуацію місцевого рівня, мало б постраждати більше 60 % від території. Оскільки загальна територія – 9,5 тисяч гектарів, а фактично постраждали тільки 325 га, цього зробити теж не можна.

«В нас є 150 зараз заяв від одноосібників, 5 фермерських господарств і 2 товариства. Ніякі площі не застраховані жодні – ніде ні в кого. Останній разі у нас град так побив культури 14 липня 2008 року. Тоді допомагала держава – тоді була програма державна, тоді кошти виділялись десь на рівні Києва», – мовив голова Велицької ОТГ Віктор Ковальчук у коментарі телеканалу UA:Волинь.

Від районної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та Велицької ОТГ будуть направлені листи до Волинської обласної ради та облдержадміністрації, бо компенсація місцевим аграріям не може бути відшкодована ні з районного бюджету, ані з бюджету ОТГ, так як ці бюджети є досить малими.

Читайте також: Аграріям Велицької громади хочуть компенсувати втрачений майбутній врожай

«У нас у резервному фонді всього 50 тисяч гривень, а ми говоримо про збитки у понад 5 мільйонів. Це може бути тільки в площині обласної ради. Треба розробити спеціальну програму, передати її на затвердження сесії облради, думаю, депутати ухвалять виважене рішення», – каже Віктор Козак.

3 червня на понеділковій апаратній нараді у Ковельській РДА заступник начальника управління регіонального розвитку Тетяна Шавлай проінформувала, що стихія знищила та пошкодила 320 га сільськогосподарських культур, здебільшого – зернові. Збитки загалом становлять – 4,7 мільйони гривень: втрати особистих селянських господарств – 1,6 мільйон гривень., сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств – 3,1 мільйони гривень.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром