Наступ на Томос: Філарет відновлює КП, а Онуфрій просить суд скасувати ПЦУ

20 Червня 2019, 16:52
Митополит Онуфрій 5927
Митополит Онуфрій

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Київської митрополії УПЦ МП, яка просить визнати протиправною і скасувати реєстрацію Православної церкви України.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

Відповідачами за позовом вказані Міністерство культури і Державний реєстратор КП Центр правової допомоги та реєстрації.

УПЦ МП мотивувала свій позов допущенням істотних порушень чинного на момент проведення державної реєстрації, створення юридичної особи законодавства України, а також вчиненням відповідачами в адміністративній справі протиправних дій.

Голова юридичного відділу УПЦ МП Олександр Бахов заявив, що ПЦУ нібито не може називатися Київською митрополією Української православної церкви.

«Так звана новоутворена ПЦУ не має підстав називатись Київською Митрополією Української Православної Церкви, не тільки тому що з подібною назвою існує релігійний центр ще з 1991 року, а й тому, що первинний правовстановлюючий документ «Томос», який вони повинні були поважати і виконувати визначає їм дві назви – «Православна Церкви України» (ПЦУ) та «Святіша Церква України» (СЦУ)», – стверджує голова юридичного відділу УПЦ Олександр Бахов.

У цей же час, патріарх Філарет, 20 червня вирішив відновити Українську православну церкву Київського патріархату. У Православній церкві України ці процеси не визнають.

Про це повідомляє «24 канал».

Зібрання прихильників колишньої УПЦ КП відбулося у Володимирському соборі в Києві. На ньому були присутні деякі ієрархи, священики та близько сотні вірян. Проте, архієреї Православної церкви України проігнорували зібрання, адже ПЦУ наголошує, що «собор» є нелегітимним.

 

Постанова Філарета про відновлення УПЦ КП / Фото Вікторії Кутьїної (24 канал)
Постанова Філарета про відновлення УПЦ КП / Фото Вікторії Кутьїної (24 канал)


 

Прихильники відновлення Київського патріархату також відкинули Томос про автокефалію української церкви, зауважишивши, що він нібито ставить ПЦУ у залежність від Константинополя.

Філарет і надалі вважає себе патріархом київським і претендує на все майно, храми і всі гроші УПЦ КП, які перейшли до ПЦУ.

Також у постанові так званого собору Філарета нібито відміняють положення Об'єднавчого собору ПЦУ, який пройшов 15 грудня 2018 року і називають його «зібранням архієреїв».

«Помісний собор не затверджує, а відміняє постанову архієрейського, чи так званого Помісного собору, бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священика та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського патріархату, на вимогу Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія», – йдеться у постанові.

Архієреї Православної церкви України та митрополит Епіфаній не визнають відновлення УПЦ КП та не підтримують дії Філарета. За їх словами, таким чином патріарх повертається у невизнання, а ПЦУ отримала Томос про автокефалію і визнана Вселенським патріархатом.

Коментарі
21 Червня 2019, 11:48
Кому ваш томос треба? Головна дійова особа - Філарет - вже розставив крапки над *і*.
21 Червня 2019, 14:47
Тобі томос ніхто і не пропонував. А тому кому він потрібний - той його і отримав.
22 Червня 2019, 01:19
Справжній православний християнин ніколи не буде ділити церкву і не буде називати її москальською чи українською це роблять тільки дибільні націоналісти.В католиків є один папа і Франція або Мексика не кричить дайте нам незалежність.А в нас тільки ворожнеча з УПЦ МП. Які ж ви християни?
22 Червня 2019, 13:56
Старий просто повівся на гроші, тільки не відомо з чиєї подачі, честь йому і хвала за пророблену роботу щодо української церкви, але маразм і жадоба взяли гору, не там шукають БОГА, ой не там, в церкві його давно нема.
22 Червня 2019, 18:19
Філарет - створив УПЦ КП - він його і знищить ПЦУ легітимна церква - новонароджена, їй всього пів року, це і для людини малий час.
22 Червня 2019, 19:27
Вдало, Олександре, зауважив. Але католики у Франції моляться французькою як і мексикпнці іспанською і не вважжають, що вони є "дибільними націоналістами". Це тільки совкові наші православнуті доказують одне одному, хто більше православнутий, навіть, невідають убогі, що вони давно збочили від православ'я.
24 Червня 2019, 18:09
Слов"яни багатьох країн світу моляться спеціальною церковно-слов"янською мовою написаною для церковних богослужінь святими візантійськими ченцями братами - Кирилом і Мефодієм вже більше тисячі років.
26 Червня 2019, 19:49
Почнемо з того, що не було такого спочатку як кп чи мп церкви а була київська православна церква, київської русі з центром в м києві, а вже згодом після розколу московське царство забрало( розграбило) в києва і перенесли в москву, так який московський патріархат??? Коли цент це константинополь всього православ'я, а написано в їх сводах законів, що на кожну країну своя православна церква це раз, а по друге права давалися київській русі а не москві, і палки в колеса ставлять ті храми, споруди і гроші які хочуть віджати*... пф не віра, а бізнес, просто бізнес, верніться до початку віри, де кажуть навіщо вам ті храми і т.д., якщо ти віруєш можеш просто стати в любому місці, про себе помолитися і все, це все що треба для господа, а ви тут таке витворяєте, що після вас навіть стидно називатися православним
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024