Це питання, яке потребує уваги і Президента, і РНБО, — Порошенко про позов щодо ПЦУ

21 Червня 2019, 08:28
Петро Порошенко 1516
Петро Порошенко

Позов української філії РПЦ з вимогою скасувати державну реєстрацію автокефальної ПЦУ є питанням національної безпеки, яке потребує уваги Президента і Ради національної безпеки і оборони.  

Про це заявив екс-президент України Петро Порошенко, — пише Укрінформ з посилання на його звернення на сторінці у Facebook.

“Позов української філії Російської православної Церкви з вимогою скасувати державну реєстрацію автокефальної Православної церкви України – це не церковне питання. Це питання національної безпеки, яке потребує уваги і Президента, і РНБО. Теза про те, що Українська держава не повинна втручатися у церковні справи, – це красива теорія. А в суровій дійсності вона означає байдужість до російського втручання”, - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що позов “виплив”, щойно керівництво української філії РПЦ разом з лідером “Опоблоку” Вадимом Новінським з’їздило до Москви. “Що краще може ілюструвати реальність російського реваншу, контури якого стають все більш зримими? Все очевидніша атака на наші цінності, на фундамент державності, який потребує захисту”, - підкреслив Порошенко.

Він наголосив, що його партія «Європейська солідарність» йде на вибори, щоби у Верховній Раді дати відсіч силам реваншу, “битися за українські цінності з прокремлівськими опоблоками і опозиційними платформами”.

“Питання про нашу духовну незалежність від Кремля належить до сфери національної безпеки, і воно було, є і буде залишатися в центрі нашої уваги”, - заявив Порошенко.

Як повідомлялося, Українська православна церква Московського патріархату подала позов до суду щодо нібито незаконності державної реєстрації Православної церкви України.

Окружний адміністративний суд Києва вже відкрив провадження за позовом. Відповідачем у позові вказані Міністерство культури і державний реєстратор КП “Центр правової допомоги та реєстрації”.

Читайте також: Наступ на Томос: Філарет відновлює КП, а Онуфрій просить суд скасувати ПЦУ

У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Коментарі
21 Червня 2019, 17:15
чиє б мичало, а твоє б мовчало. Ти вже начудачив з термосом. сиди і мовчи поки не посадили
22 Червня 2019, 14:47
П......дець підкрався " незаметно".
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39