Волиньрада немає коштів на свою Ковельську поліклініку

22 Червня 2019, 09:56
Ковельська поліклініка Волинської обласної ради 4538
Ковельська поліклініка Волинської обласної ради

Керівництво Волинської обласної ради пропонує своєму комунальному закладу перейти в Ковельську міську комунальну власність.

Про це йдеться у листі першого за­ступника голови облради Олек­сандра Пирожка до виконуючого обов’язки головного лікаря комунального підприємства «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради» Адама Маковецького, як відповідь на три звернення останнього до керівництва представницького органу області.

Сам лист опубліковано на шпальтах газети «Вісті Ковельщини».

«Шановний Адаме Степановичу! – пише Олександр Веніамінович. – Ваші звернення від 09.04.2019, 16.04.2019, № 175, 08.05.2019, № 193 щодо виділення з обласного бюд­жету коштів на погашення заборгованості за спожиті енергоносії та комунальні послуги у зв’язку із важким фінансовим станом комунального підприємства, розглянуті у виконавчому комітеті обласної ради. За результатами розгляду питань повідомляємо наступне.

З обласного бюджету мо­жуть здійснюватися видатки на спеціалізовані поліклініки відповідно до статті 90 Бюджетного кодексу України. Видатки на утримання полі­клінік і амбулаторій здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, як це передбачено статтею 89 цього ж Кодексу.

Враховуючи, що комунальне підприємство «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради» не має чітко визначеної спеціалізації та відповідної ліцензії на таку діяльність, планування та здійснення видатків з обласного бюджету суперечить діючому законодавству.

У зв’язку з реорганізацією, бюджетна установа Ковельська поліклініка стала підприєм­ством, яке веде некомерційну діяльність з медичного обслуговування населення, самостійно планує та організовує свою статутну діяльність, укладає госпо­дарські угоди, визначає на­прями використання отрима­них доходів, забезпечує своєчасну сплату податкових та інших обов’язкових платежів, реалізує кадрову політику тощо. Отже, питання погашення заборгованості з оплати комунальних послуг та спо­житих енергоносіїв, ефектив­ного використання майна та коштів належать до виключної компетенції керівника закладу.

Комунальне підприємство проводить свою діяльність відповідно до затвердженого Статуту, яким визначено, що предметом діяльності є надання населенню первинної допомоги, вторинної з елементами спеціалізованої медичної допомоги в амбу­латорних умовах, елементів паліативної допомоги, медичної реабілітації та відновного лікування. Надавати послуги з медичного обслуговування населення можливо за наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної прак­тики. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.04.2019, № 726 комунальне підприємство «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради» включено до переліку здобувачів ліцензій. Наявність такої ліцензії дозволяє укладати договори про медичне обслуговування населення із Національною службою здоров’я України.

Враховуючи, що під­приємство в основному надає первинну медичну допомогу жителям міста Ковеля, а не усієї області, рекомендуємо розглянути питання переходу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області в Ковельську міську комунальну власність. Внаслідок цього підприємство зможе отримати фінансування із бюджету міста Ковеля».

Як пише газета «Вісті Ковельщини», судячи зі змісту листа, можемо зробити висновок: колективу поліклініки належить і надалі боротися за своє місце «під Сонцем». Складається враження, що обласна рада просто-на-просто залишила його напризволяще. Отож, руку допомоги мають надати депутати і посадовці різного рівня, громадські організації і керівники Ковельського залізничного вузла.

«Не можна допустити того, щоб медичний заклад, у розвиток якого останнім часом вкладено стільки зусиль і матеріальних ресурсів, припинив своє існування. Будемо сподіватися на здоровий глузд і тверезий розрахунок тих, від кого залежить вирішення цього важливого для ковельчан і всіх волинян питання», – констатує видання.

Читайте також:

Коментарі
22 Червня 2019, 13:34
Галя шо за діла????
22 Червня 2019, 15:52
тоді жд лікарню просили обєднатися з містом. тепер жд лікарня буде проситися..... віслогузкіна тільки виграла, всі інші програли, а залізничники лікуються в місті .
23 Червня 2019, 14:05
Люба-нада шото делать!!!
23 Червня 2019, 14:43
Люба шо бкдем делать?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024