У Ковелі представили театралізовану постановку до Дня визволення міста

07 Липня 2019, 18:45
У Ковелі представили театралізовану постановку до Дня визволення міста 2528
У Ковелі представили театралізовану постановку до Дня визволення міста

Відзначили 75 річницю визволення Ковеля.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

На Меморіалі Слави невигадані історії та сповіді очевидців, факти, відтворення подій у театралізованій документально-драматичній постановці «По той бік воєнної хроніки...» представив аматорський експериментальний театр-студія «10 ряд 10 місце».

У словах акторів звучала страшна правда війни.

«… Все місто було зруйноване, геть дочиста… А всі оселі – пограбовані. І в кожній по троє і більше дітей. Ми, хто ще лишився в живих – щоб діти не вмерли страшною смертю від голоду, ходили по полях, відшукуючи бодай гнилу картоплину чи буряк… Ви пили коли-небудь морквяний чай? Моркву треба потерти на терці, висушити, потім заварити... А їли картопляні очистки? Навряд чи… Очистки миють і варять, солять. Але їсти ви цього не станете — очистки гіркі, вони зовсім не найкраща страва. А от хлібні сухарі – то були найбільші ласощі… І щоб нагодувати моє менше дитя, я розжовувала кілька зернинок і давала у ганчірочці їй це смоктати замість материнського молока… Перед очима і досі стоїть табличка із словом «ТОД» - смерть… - за порушення комендантського часу, за підтримку партизан і підпільників, за протиборство ворогу. Наші нерви були натягнуті, як вуздечки. Кожен намагався створювати ілюзію, що саме його смерть омине… Скільки років минуло, а я продовжую здригатись, коли у святковому небі спалахують феєрверки, коли діти, граючись, кидають петарди… Здається, я знов і знов повертаюсь туди, у пекло війни…», – із спогадів тих, хто залишився у Ковелі під час окупації.

За понад три роки окупації місто було зруйноване майже вщент. 15 тисяч воїнів полягли в боях за його звільнення. Було знищено майже 35 тисяч громадян різних національностей (мирних жителів та радянських військовополонених). П'ять тисяч ковельчан було вивезено з міського вокзалу на каторжні роботи до Німеччини.

Ковель визволено від нацистських загарбників 6 липня 1944 року. Бої за місто тривали кілька місяців, починаючи з березня. Супротивник прагнув будь-якою ціною втримати важливий вузол комунікацій і сильний опорний пункт оперативної оборони.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв та поклали квіти до Вічного вогню та стел загиблим землякам на Сході України та в Афганістані.

 

















Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024