Голова облради вважає недоцільним поділ Волині на чотири райони

30 Липня 2019, 18:00
Ірина Вахович 2224
Ірина Вахович

Ірина Вахович заявила, що їй, як науковцю, імпонує пропозиція Мінрегіону України щодо моделювання системи адміністративно-територіального устрою нашого регіону. Йдеться про поділ області на три райони з центрами у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському.

Про це голова обласної ради наголосила на засіданні регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Волинської області, – йдеться на сайті обласної ради.

За розрахунками фахівців в Луцькому районі проживатиме 451 тисяча чоловік і він матиме площу 5,5 тисяч квадратних кілометрів. У Володимирі-Волинському районі – 181 тисяча людей, його площа – 2,4 квадратних кілометри. Найбільшим за площею урядові чиновники пропонують зробити Ковельський район – 12 тисяч квадратних кілометрів. Орієнтовна кількість населення цієї території – понад 400 тисяч чоловік.

Між тим, у волинських експертів є пропозиція створити в області чотири, а не три райони. Четвертий, як відомо, пропонується об'єднати навколо Каменя-Каширського, долучивши нинішні Любешівський, Ратнівський, Камінь-Каширський та частину Маневицького району (без Колківської та Красновільської ОТГ).

волинські експерти
волинські експерти

Ірина Вахович вважає, що до такої пропозиції потрібно ставитися стримано, дбаючи про ефективну стратегію розвитку області.

«Ми не маємо кінцевого розуміння функціоналу районів. Чи буде до них прив'язане державне фінансування? Не відомо. Якщо з районами будуть бюджетні взаємовідносини, то, можливо, формат чотирьох районів буде вигідний. Адже, якщо ці райони матимуть серйозні функції, то ми виграємо в тому, що державне фінансування буде більшим. Але, в принципі, я не бачу загроз, якщо в області буде три райони, як пропонує Мінрегіонбуд.

Північ Волині хоче до Ковеля, а не до Каменя-Каширського. Адже Камінь-Каширський на сьогодні не є полюсом росту. Саме тому Любешів, Маневичі та Ратне не хочуть до нього центруватися. Залишається величезний ризик депресивного майбутнього для території Камінь-Каширської району.

Коли ми ведемо мову про регіональну економіку, то розуміємо, що, в першу чергу, вона базується на теорії розміщення, яка передбачає, що райони повинні ділитися за певними критеріями. Центр повинен бути рівновіддалений, в ньому має бути розбудована інфраструктура, наявні кадровий та інші потенціали. Всі ці фактори мають забезпечувати одинакові стартові умови для кожної території.

У нашому волинському випадку, розділяючи область на три райони, маємо впевненість про їхню самодостатність. А ось, якщо поділимо на чотири, то матимемо один депресивний. Звісно, в умовах, якщо активно запрацює КП «Волиньприродресурс» північні райони матимуть більше можливостей для економічного розвитку», – пояснює голова облради.

Ірина Вахович вважає, що при проведенні адмінреформи має переважати аргументований прагматизм, а не політика популізму.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024