Збираємось підкорювати вершини українських Карпат

04 Серпня 2019, 14:01
Карпати / Фото ілюстративне 3450
Карпати / Фото ілюстративне

У гірських походах є своя романтика: заходи сонця та світанки з запаморочливими видами, багаття і пісні під гітару, гірські схили – немов застиглі хвилі.

Раніше здавалося, що гори – доля обраних. Сьогодні походи стали доступнішими, і навіть якщо ви не готові тиждень ночувати у наметі, є маршрути на вихідні і навіть на один день, які дозволять побачити найцікавіше і побувати на головних вершинах Карпат.

МІСЦЕ, ДЕ ПЕРЕВІРЯЄТЬСЯ ХАРАКТЕР

Недарма співається у пісні, що друзі перевіряються в горах. Адже там на вас чекають не тільки неймовірні види і веселі пригоди, а й небезпеки. Падіння навіть на пологому схилі може призвести до перелому, один незграбний крок, підвернулася нога – і туриста доводиться спускати вниз на ношах. Найчастіше скористатися авто або візком неможливо – людину спускають на руках. Є, звісно, і вертолітна евакуація, але вона занадто дорога.

Повністю застрахуватися від нещасного випадку нереально: невдало впасти можна і дорогою з дому до магазину. А вже про гірські стежки годі й казати! Та мінімізувати неприємні випадковості можна двома шляхами:

  • поводитись розумно, дотримуючись інструкцій гіда;
  • подбати про якісне спорядження, насамперед одяг та взуття.

ГОТУЄМОСЯ ДО ПОХОДУ – ЩО ВЗЯТИ З СОБОЮ В ГОРИ?

Тим, хто збирається в похід з ночівлями у горах, список необхідного спорядження надає інструктор або надсилає турфірма. Універсальної поради тут дати не можна, бо спорядження залежить від місцевості, пори року, тривалості походу і прогнозу погоди.

Якщо ви збираєтеся підкорити Говерлу, вистачить одного дня. Маршрут нескладний, і за наявності досвіду подібних сходжень або регулярних занять спортом спеціальної фізпідготовки не потрібно.

Однак до вибору одягу і взуття варто поставитися відповідально. Взуття найкраще підійде трекінгове: зручне і неслизьке, що захищає від травми гомілки. Однак заради однієї подорожі купувати їх невигідно. Тому підійдуть кросівки, вже випробувані у тривалих піших прогулянках. Перевірте лише, щоб протектор на підошві не був надто стертий. 

Одяг підбирається відповідно до погоди. Одноденні сходження в Карпатах без інструктора зазвичай роблять у теплу пору року, а отже, знадобляться:

  • штани – зручні спортивні або лосини, комусь може бути зручно у джинсах, а от шорти не захищають ноги від подряпин, та й нагорі може бути холодно, навіть якщо внизу спека;
  • головний убір – обов'язковий аксесуар: це може бути баф або панама, а можна замовити брендову кепку на Kasta – вона послужить вам і в поході, і стане яскравим доповненням літнього гардеробу;
  • футболка (варто взяти одну запасну, щоб переодягнутися, якщо спітнієте);
  • кофта або вітрівка;
  • дощовик – погода в горах часто непередбачувана;
  • запасні шкарпетки – на випадок, якщо потрапите під дощ і промочите ноги.

І, куди б ви не вирушили, варто придбати великі і маленькі дорожні сумки, які теж зручно замовити через Інтернет. Тепер ви готові підкорювати карпатські вершини. Хай щастить!

 

Інтернет-магазин Kasta
Інтернет-магазин Kasta

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром