У Ковелі вперше провели операцію з емболізації маткових артерій без єдиного розрізу

07 Серпня 2019, 15:00
У Ковелі вперше провели операцію з емболізації маткових артерій без єдиного розрізу 3881
У Ковелі вперше провели операцію з емболізації маткових артерій без єдиного розрізу

У відділенні інтервенційної хірургії Ковельського МТМО ендоваскулярні хірурги успішно провели першу операцію з емболізації маткових артерій.

Про це повідомляється на сторінці «Зниження рівня захворюваності на хвороби системи кровообігу- Волинська ОДА» у Facebook.

Операція відбулася 6 серпня. Таке втручання стало можливим завдяки тому, що у Ковельській лікарні восени 2018-го запрацював придбаний за кошти субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» ангіограф Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва фірми Сanon вартістю понад 605 тисяч доларів.

Міома матки – доброякісне м’язове новоутворення в стінці матки (доброякісна пухлина, вузол). Залежно від співвідношення м'язової та сполучної тканини, вузли підрозділяють на міоми, фіброми і фіброміоми. Це захворювання найчастіше діагностують у віці від 30 до 45 років, однак цю недугу виявляють у жінок дуже молодого віку, які ще не народжували.

І в останні роки частота виявлення міоми матки збільшується. Проте, наголошують фахівці, навряд чи це пов’язано зі зростанням захворюваності. Це, найімовірніше, наслідок поліпшення діагностичної техніки і широкого розповсюдження таких методів, як ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна і комп’ютерна томографія. І сучасні досягнення діагностичної техніки дозволяють виявляти вузли діаметром кілька міліметрів.

 



 

На щастя, сьогодні у розвинених державах діагноз «міома матки» не передбачає обов’язкову операцію з втратою органу, а органозберігаюче лікування стає одним із пріоритетних напрямів. У цілому це цілком закономірний процес, зумовлений як розвитком сучасних лікувальних технологій, так і зростаючою потребою жінок у вирішенні репродуктивних проблем. Адже останнім часом змінюється портрет сучасної жінки, яка планує завагітніти після 30 років, і відповідно, намагається зберегти репродуктивну функцію.

Як уточнюють медики, емболізація маткових артерій (ЕМА) – це інноваційний метод лікування фіброміоми матки, який мінімізує оперативне втручання. Лікар-хірург за допомогою спеціального катетера по кровоносному руслу доставляє мікробіосфери в необхідну судинку і перекриває її. Як результат – утворення значно зменшується або навіть зовсім зникає. Втручання високоефективне у більш ніж 98,5% випадків А це означає, що після емболізації не потрібно повертатися до питання про лікування міоми матки.

Цей метод лікування має багато переваг, порівняно із оперативним методом, серед яких:

  • надзвичайно безпечний і малоінвазивний метод лікування, який не потребує наркозу;
  • негайне поліпшення симптоматики;
  • міоми не виникають повторно (на відміну від міомектомії, для якої ймовірність рецидиву сягає 30-40%);
  • короткий час перебування в лікарні, зазвичай до 3-4 днів;
  • емболізація проводиться під місцевою анестезією і займає в середньому 15 хвилин; 
  • існує вкрай низька ймовірність будь-яких ускладнень (за даними порівняльних досліджень, ризик будь-яких ускладнень в 20 разів нижче, ніж при лікуванні міоми іншими хірургічними втручаннями, і становить1%);
  • матка не видаляється;
  • зберігається здатність до дітородіння.

На жаль, пацієнтів нерідко лякають великою кількістю ускладнень після емболізації. Це твердження – свідоме введення хворих в оману. Проте варто додати, що хоч власне ЕМА – практично безболісна процедура, через 1-2 години виникають досить сильні болі, що тягнуть в нижніх відділах живота. Ці відчуття є наслідком ішемії клітин міоми. Хворобливі відчуття тривають кілька годин і адекватно купіруються знеболюючими препаратами. Крім цього, в перші дні після ЕМА може підвищуватися температура (до 37-38). Також можлива слабкість і відчуття нездужання. Проте всі ці симптоми, відомі як постемболізаційний синдром, швидко проходять, не становлять загрози для здоров'я і жодним чином не відносяться до ускладнень втручання.

Тож можна впевнено стверджувати, що волинські лікарі крокують в ногу із сучасною медициною. І важливою складовою у цьому поступі є втілення субпроекту, завдяки якому область у 2018 отримала чимало надсучасного обладнання й очікує за місяць-другий нових постачань техніки від провідних світових виробників.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024