У Ковелі пожурили військового лісничого за незаконно зрізані дуби

11 Січня 2016, 15:15
2794

На лаві підсудних в Ковельському міськрайонному суді опинився лісничий та водночас керівник Луцького військового лісництва державного підприємства «Львівський військовий лісокомбінат» Юрій Берестюк.

Військова прокуратура Луцького гарнізону обвинуватила його в тому, що наприкінці 2012 року він допустив неналежне виконання своїх службових обов’язків, дозволивши одному підприємцю незаконно зрізати 31 дуб на території військового містечка № 66, яке розташоване в межах міста Ківерці на вулиці Жукова.

Відповідно до державного акту на право користування землею, який видано виконавчим комітетом ради народних депутатів Волинської області на підставі розпорядження Ради Міністрів УРСР від 11 жовтня 1955 року, земельна ділянка військового містечка № 66 віднесена до категорії земель оборони та надана у постійне користування Луцькій КЕЧ району, правонаступником якої є КЕВ м. Володимир-Волинський.

Згідно офіційних даних, категорія земель на вищевказаній земельній ділянці не змінювалась і для ведення лісового господарства Луцькому військовому лісництву не передавалась.

Діючи всупереч вимогам чинного законодавства, керівник Луцького військового лісництва Юрій Берестюк уклав договір підряду з підприємцем, якому доручив провести санітарно-вибіркову рубку дерев на технічній території містечка № 66. Через незаконне видалення 31 дерева породи дуб державі заподіяно матеріальних збитків на суму 146 100,00 гривень.

Крім того, діючи умисно, він видав завідомо неправдивий офіційний документ – лісорубний квиток, у який вніс фіктивні відомості щодо надання дозволу на проведення вибіркової санітарної рубки на території військового містечка, площею 20 гектарів. Хоча в силу займаної посади, достовірно знав про порядок та процедуру здійснення видалення дерев у межах населених пунктів і те, що не має правових підстав підписувати лісорубний квиток.

Кримінальне провадження надійшло до суду з обвинувальним актом, в якому містилось звинувачення за ч. 3 ст. 246, ч. 2 ст. 365, ч. 2 ст. 366 КК України. В ході судового розгляду справи обвинувачення змінено на ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 367 КК України.

В судовому засіданні Юрій Берестюк винуватість у вчиненні інкримінованих злочинів визнав повністю та заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності. Одночасно просив суд врахувати часткове відшкодування завданої шкоди, яке мало місце при оприбуткуванні зрізаної у військовому містечку деревини на склад лісництва, в обсязі 267 кубічних метрів, на суму 91 102,98 гривень.

Прокурор військової прокуратури Луцького гарнізону не заперечив проти звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, хоча винність останнього у вчиненні інкримінованих злочинів доведена дослідженими в судовому засіданні конкретними доказами: багатьма документами та показами чотирьох свідків.

Але на час розгляду справи в суді строки притягнення Юрія Берестюка до кримінальної відповідальності закінчились. Ухвалою Ковельського міськрайонного суду провадження у справі закрито. Винного, як то кажуть, пожурили й відпустили…

Коментарі
04 Червня 2018, 16:37
От такі ми українці:кого за сто грн посадять,а тут прокурора пожурили,ніколи в нас не бюуде нормальної держави.Ганьба тим хто краде і тим хто їх судить.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024