У Ковелі судили п’ятьох депутатів міськради

29 Липня 2015, 15:41
1818
Управління Служби безпеки України запідозрило обранців громади в тому, що вони несвоєчасно подали декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, передбачену Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», чим вчинили адміністративне корупційне правопорушення, відповідальність за яке встановлена частиною 1 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
 
Варто зазначити, що згідно частини 3 статті 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»: «Депутати місцевих рад зобов’язані щороку до 1 квітня подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характери за минулий рік за формою, що додається до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», за місцем роботи (служби), крім самозайнятих осіб, безробітних або пенсіонерів, які подають зазначені декларації до апаратів відповідних місцевих рад або їх виконавчих комітетів».
 
Потенційних корупціонерів до Ковельського міськрайонного суду викликали по одному: керівника фракції ВО «Батьківщина» Василя ДудкуЛюдмилу Ларіонову (з цієї ж фракції), Романа Ляшука («Наша Україна»), Олександра Чабана («Фронт Змін») та В’ячеслава Шаву (Українська народна партія). Справи розглядалися у різний час і різним складом суду. Державне обвинувачення підтримувала представник міжрайонної прокуратури Ірина Дикун
 
Директор приватного підприємства «Армакул» Олександр Чабан заперечив свою винуватість у вчиненні корупційного правопорушення та пояснив, що основним місцем його роботи є приватне підприємство на території окупованої Донецької області, куди він і направляв електронною поштою декларацію за 2014 рік. Як вбачається з копії, документ було подано 8 червня цього року. Суд визнав Олександра Чабана винним у вчиненні адміністративного правопорушення і оштрафував на 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 225 гривень.
 
Троє інших депутатів-підприємців – Василь Дудка, Людмила Ларіонова та Роман Ляшук подали свої декларації до апарату Ковельської міської ради також 8 червня. З огляду на це усю «трійку» також визнано винними, але на них накладено штраф в розмірі по 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 170 гривень.
 
А ось депутат В’ячеслав Шава пояснив суду, що працює на посаді генерального директора ТОВ «Сучасні дистрибюційні системи» та ним в бухгалтерію підприємства була подана декларація 20 березня 2015 року. Оскільки декларацію він подав за місцем основної роботи вчасно, тобто до 1 квітня, тому доводив, що в даному випадку в його діях відсутній склад корупційного адміністративного правопорушення. Дослідивши матеріали справи в сукупності доказів, заслухавши також прокурора, суд закрив цю адміністративну справу. 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024