Депутатка «Ковельради» каже, що «штунди» «обманюють і крадуть на городі»

13 Вересня 2015, 20:23
3457
Сенсаційні заяви прозвучали на депутатській комісії Ковельської міської ради з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку.
 
Є очевидним, що оті кілька пленарних засідань, які залишились до оновлення складу ради, міське керівництво намагається використати для власних меркантильних інтересів з максимальною інтенсивністю. І не в останню чергу владна верхівка ковельської «Батьківщини» норовить вберегти бодай якусь позитивну репутацію своїх депутатів перед виборами. Тому будь-яка критика, що лунає в сесійній залі в бік «біло-сердечної» провладної більшості, викликає в очільників міста справжню істерію.
 
Нагадаємо, що ініціатором цих депутатських «розборок» був міський голова Олег Кіндер, який дав голові комісії Роману Ляшуку «до-ру-че-ння покликати даного свого калєгу Шаву, депутата, на депутатську камісію». Засідання відбулося за участі секретаря ради Михайла Гетьмана. Спочатку Ляшук зачитав звернення мешканців шести ковельських вулиць до депутатів міської ради, аби обранці, під погрозою страйку ковельчан, «розібралися» із колегою, бютівкою Валентиною Дубій. Хоча цей ультиматум озвучував на сесії 31 серпня депутат від УНП В’ячеслав Шава. 
 
«Рубає м’ячі…», – дивувався написаному Роман Ляшук, цитуючи громадян про те, що депутатка «дітям не дає даже грати футбол».
 
«То вони в моїй капусті грали», – уточнила Валентина Дубій, пояснивши, що на тому місці колись давно був смітник. 
 
«Моя доцюня купила земельну ділянку і посадила ряд берез. Ті берези вже років п’ятнадцять ростуть. І ота Гураль [Любов Гураль – одна з авторів звернення] кричить. Мене там не було, а був чоловік. І вона стала сваритися з ним: «Зрізай берези, бо мені летить листочки на двір… 22 берези спиляв. Я приїжджаю у неділю, чую крик на вулиці опять якийсь. Я вихожу, чую Люба опять кричить Гураль не своїм голосом: «Дорізай ще чотири, бо ще звідси листя буде». Вискакує сусідка друга: «Не ріж! Дєтям єсть гдє іграцца». То було 7 берез, а осталося тільки 3 ще. Корочє, 26 берез зрізали», – бідкається пані Дубій.
 
«А навіщо зрізали?» – запитав хтось із депутатів. 
 
Зрештою, за самовільне знесення дерев передбачається адміністративна відповідальність. У Ковелі мав би бути інспектор Державної екологічної інспекції. Держава йому зарплату платить за те, щоб він виявляв порушників чинного законодавства, вимагаючи відшкодувати відновну вартість зелених насаджень та сплатити штраф за їх самовільне знесення. Хто ж відповість за самоуправство по відношенню до навколишнього природного середовища? Для чого все те бузувірство чинилося? 
 
«Бо так Гураль захотіла. Хоч я їх садила, но то таке… Вже роки три вона кричить: «Зріж берези! Зріж берези!» А я кажу: «Люба, я не зрізаю. Бери сокирку і рубай собі». А вона вискочила і кричить: «Я тобі таке устрою, що ти на все життя забудися… за ті всі берези… і що ти є на світі!» Ото вона і написала… і через три дня це [колективне звернення] появилося. Але ж я пішла до людей. Оказується: вони підписували підписи навіть не було отої верхушки написаної. Кажуть: «Ми не читали те, що ми підписуємося». І я написала заяву в міліцію: нехай розберуться, нехай перевірять оце все», – каже Валентина Дубій.
 
«Прийдуть завтра до тієї Семенюк там, Богданець, Несторук… Та вона скаже… Якби вони до мене приходили… «Та пішли ви на хрєн!» – я б сказав би», – раптом «видав» один із членів депутатської комісії «з питань етики».
 
Ото вам «етика»! А дискусія набирала гостроти… 
 
«Практично друга половина «другого» Ковеля звинувачує, що десь ваш колега-депутат бігає і рубає м’ячі по «другому» Ковелю у дітей. Ну, смішно! Ви зрозумійте наскільки абсурдно це все!» – спересердя бубонів секретар ради Михайло Гетьман, «переключившись» на В’ячеслава Шаву, мовляв не варто було озвучувати на сесії дане звернення до депутатів.
 
«Та то було три роки назад. То вони в моїй капусті грали», – «вклинилася» у монолог секретаря Валентина Дубій.
 
«Ви хочете показати: «Ми там зараз Дубій… Я «Батьківщину» «вкладу». Так ви «вкладаєте» себе. Зрозумійте. Воно не етично – це раз. А по друге, сміятися будуть з вас, В’ячеслав Петрович. Більша половина Ковеля знає, хто така Дубій… Вона має право і по Інтернету щось таке запустити, і статтю в газету… Повинна бути кримінальна відповідальність до вас, тому що ви підсунули недостовірну інформацію», – продовжував «виховувати» Михайло Гетьман опозиційного депутата, «вина» якого полягає лише в тім, що дерзнув зачитати письмове звернення виборців до найвищого представницького органу міста стосовно кіндерової однопартійки.
 
«Якщо «посадити», то першого треба вашого Кіндера. Двох! І то в одну камеру даже», – «бабахнув» В’ячеслав Шава.
 
«У 1998 році два чи три рази виставляли на аукціон ту землю. Я кажу дочці: «Оксано, давай візьмемо». Трішки завеземо землі. Як тепер ота земля завезена, то вже ті штунди плачуть… Чого вони обманюють і крадуть на городі?» – заявила Валентина Дубій.
 
«Вони – не «штунди». Вони віруючі такі самі, як ми. Ображати: «штунди»!? Ми всі – віруючі. Віримо в Бога, тільки кожен по-своєму», – став на захист конфесійних переконань значної частини ковельчан депутат Шава.
 
Попри неприпустиму риторику депутатки-бютівки, що містить явні ознаки розпалювання релігійної ворожнечі та образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, жоден з членів комісії «з питань дотримання прав людини» на подібну публічну дискримінацію набожних виборців не відреагував. Відмовчався також і секретар ради Гетьман. 
 
«Ми не можемо «приклеїти» йому [Шаві] відповідальність», – підвів риску дебатам головуючий Роман Ляшук.
 
Депутатська комісія вирішила дочекатися завершення міліцейської перевірки за заявою Дубій.   
 
Цікаво, що з п’яти членів комісії з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку – четверо з ВО «Батьківщина», а двоє (голова Роман Ляшук та Людмила Ларіоноває засудженими за корупцію, в тому числі й сама Валентина Дубій.
 
У суботу на з’їзді «Батьківщини» її лідер Юлія Тимошенко закликала однопартійців: «…послухайте людей. Послухайте для того, щоб ви мали можливість заздалегідь прибрати зі списків тих кандидатів в депутати, які так чи інакше скомпрометували себе перед громадою». Леді Ю вимагає, щоб перед парламентськими виборами відбулося очищення партії від тих, хто «скомпрометував себе перед громадою», і висловлює сподівання, що сьогодні в лавах «Батьківщини» таких людей вже немає. Наївна…
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024