Ковельський суд почав слухати справу «Васінович проти Кіндера»

06 Січня 2016, 17:26
1643

На перше судове засідання прибули обидві сторони процесу – начальник відділу по управлінню майном комунальної власності Ковельського міськвиконкому Вікторія Васінович із своїм представником – адвокатом Геннадієм Півнем та міський голова Олег Кіндер, який прийшов разом з начальником юридичного відділу Геннадієм Куптієм.

«Це – ваш представник?» – поцікавився у мера голова Ковельського міськрайонного суду В’ячеслав Лесик, який слухає справу. Олег Кіндер відповів, що Геннадій Куптій не є його представником.

Оскільки призначене на 24 грудня попереднє судове засідання було перенесено у зв’язку з тим, що позивачка перебувала на стаціонарному лікуванні, адвокат Геннадій Півень надав головуючому листок непрацездатності, а також письмові докази: два розпорядження міського голови, службову записку його першого заступника Анатолія Трофимука, пояснювальну записку Вікторії Васінович, пояснення головних спеціалістів відділу по управлінню майном комунальної власності Наталії Нечаєвої та Лариси Мацук та інші документи (всього – 22 аркуша). Відповідач не заперечив, аби їх було долучено до матеріалів справи.

 

Захист позивача також оголосив заяву щодо виклику в суд для допиту свідків Анатолія Трофимука, Геннадія Куптія, Наталію Нечаєву та Ларису Мацук, які є членами конкурсної комісії з проведення аукціонів. Олег Кіндер заперечив, мовляв викликати в суд потрібно тільки одного Трофимука, а підлеглих Васінович – ні. Втім, суд вирішив допитати всіх членів комісії.

«Я вважаю розпорядження ковельського міського голови від 18.11.2014 року № 306-ро «Про накладення дисциплінарного стягнення на Васінович В.П.» незаконним, безпідставним і таким, що винесене з особистих мотивів – неприязних стосунків міського голови Кіндера О.О. та його першого заступника Трофимука А.В. до мене, оскільки я не вчиняла жодних дисциплінарних проступків, не порушувала трудової дисципліни (жодного прояву послаблення контролю і вимогливості до підлеглих та порушення правил етичної поведінки посадових осіб виконавчого комітету Ковельської міської ради не вчиняла)  та належним чином і в повному об’ємі виконувала всі свої посадові обов’язки» – йдеться у позовній заяві, яку озвучив головуючий.

Позивачка просить суд скасувати догану та стягнути з міського голови Олега Кіндера на свою користь 10 тисяч гривень моральної шкоди.

За словами Вікторії Васінович, 6 жовтня минулого року Олег Кіндер підписав розпорядження, відповідно до якого, відносно неї було призначене службове розслідування «з метою встановлення причин та умов, які призвели до вчинення корупційного правопорушення». Хоча жодним правоохоронним чи контролюючим органом не було встановлено корупційного діяння з її боку. Комісія, яку очолив керуючий справами міськвиконкому Володимир Бойко, дійшла висновку, що ніякого корупційного діяння Вікторія Васінович не вчинила. Факту корупції не було! Тоді хід роботи комісії, за пропозицією її голови, скерували в іншому напрямку: в частині «неадекватної поведінки» Васінович, як це було сказано у службовій записці Анатолія Трофимука, за «порушення етики та правил поведінки і послаблення вимог до своїх підлеглих».

За результатами службової перевірки порушення «знайшли» в тому, що в склад конкурсної комісії входить три працівники відділу по управлінню майном комунальної власності. Але ж це передбачено самим положенням про проведення конкурсів та аукціонів, яке затверджено рішенням Ковельської міської ради!

Звинуватили перевіряльники Вікторію Васінович і в тому, що вона не підготувала нове положення, одначе «забули» вказати, що такий проект відділом вже більше року тому, як подано першому заступнику міського голови Анатолію Трофимуку, який і досі «маринує» його у своїх шухлядах. Вікторія Васінович надала письмові зауваження по кожному з пунктів «звинувачення», після чого їй оголосили догану.

«Олеже Олексійовичу, я неодноразово ставила вас до відома, які у нас із Трофимуком склалися відносини. Але ви чогось… Будемо казати так, що перш, ніж винести догану, мені попередньо порадили по-доброму написати заяву і звільнитися. А потім ви особисто сказали: «Я радив би звільнятися, або звільню по статті». Ви все таки прийняли рішення дати догану. Коли ви кажете «по статті», то яка стаття тут може бути? За неадекватну поведінку? Я ж вам подала пояснення. Хотіла поговорити неодноразово. Ви ж мене не слухаєте. Як ви мені казали: «На «шаріках» ви і Трофимук. І думаєте, хто лишиться?» Це ж ваша відповідь була мені», – мовила на судовому засіданні позивачка до Олега Кіндера.

«То це є неадекватне якесь ставлення до вас, чи як?» – здивовано запитав міський голова.

«Ну, а як же! Якщо ви навіть не розбираєтеся в суті ситуації. Навіть слухати не хочете ні пояснень, ні чого. То які стосунки мають бути?» – дивувалась меру Вікторія Васінович.

«Я розібрався і прийняв рішення… Є рекомендація комісії: притягнути вас до дисциплінарної відповідальності, оголосивши догану»  «наступає» Олег Кіндер.

Головуючий каже, що міський голова надіслав суду заперечення на позов, у якому говориться про оголошення кількох доган Вікторії Васінович.

Як твердить захист позивача, начальник юридичного відділу Геннадій Куптій, який також брав участь в засіданні конкурсної комісії по оренді комунального майна, висловив свою позицію щодо її проведення (на те він і юрист!) та визнав, що процедура не порушена і відповідає вимогам чинного законодавства. Конкурсна комісія більшістю голосів погодилась з цим, прийнявши відповідне рішення. У чому ж тоді виглядає порушення трудової дисципліни з боку Вікторії Васінович? Питання риторичне! При цьому перший заступник Анатолій Трофимук у своїй службовій записці пише таке: «окремої оцінки заслуговують дії начальника юридичного відділу Куптія Г.А., який в наведених обставинах проявив крайню безвідповідальність і низькій рівень професійної компетентності». Якщо є претензії безпосередньо до Васінович, то чому тоді претензії до Куптія не знайшли у подальшому підтвердження в документах? Діють подвійні стандарти?!

До речі, оскільки на судовому засіданні був присутній Геннадій Куптій, і слухав усі ці аргументи, то яким чином він тепер буде виступати в якості свідка?

Ще на одну суттєву деталь звернув увагу адвокат Геннадій Півень. У преамбулі розпорядження ковельського міського голови про створення комісії для проведення службового розслідування є посилання на статтю 74 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», якої у чинній редакції названого Закону – немає. Також на момент видання мером розпорядження будь-якого подання від визначених законодавством спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції – не існувало.

«Розпорядження, відносно догани, було підготовлено на основі акту, складеного комісією по службовому розслідуванню, тим більше, що я переконаний і так вважаю, що комісія не заангажована, оскільки головою комісії – це абсолютно не мої підлеглі. Це – представники правоохоронних органів і депутатського корпусу», – сумбурно «тарахкотів» Олег Кіндер.

«Голова цієї комісії Бойко Володимир Богданович – ваш підлеглий?» – спитав адвокат Геннадій Півень.

«Він керуючий справами виконкому», – вніс ясність міський голова.

У процесі «запитання-відповідь» Олег Кіндер хотів «відхреститися» не тільки від Володимира Бойка, але й від інших «комісарів»-«білодомівців»: начальника відділу бухгалтерського обліку і господарського забезпечення фінансового управління виконавчого комітету Тетяни Родичевої, начальника відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборонно-мобілізаційної, режимно-секретної та кадрової роботи Володимира Нагалюка, заступника начальника юридичного відділу Андрія Назарука, мовляв, всі вони не є його підлеглими в прямому підпорядкуванні. На зауваження адвоката Геннадія Півня: «Ви зазначали, що ці особи вам не підпорядковані», Олег Олексійович, попри норму закону, за якою міський голова «здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету», видав залізний «аргумент»: «А скільки працівників діє зараз у структурах виконавчого комітету? Ну, давайте я вам скажу. Приблизно, тисяч так з п’ятнадцять. Вони всі підлеглі, чи ні?» Після подібних «одкровень» запитань до мера вже не було…

Головуючий В’ячеслав Лесик оголосив перерву в судовому засіданні до 10 години 13 січня.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром