Скандал в освіті Ковельщини набирає обертів…

22 Січня 2015, 18:31
7617
Нещодавно у газеті «Вісті Ковельщини» розповідалося про стан освітньої галузі Ковельського району. В рамках цієї розмови було опубліковано лист від селян, в якому не вказувались ні назва села, ані прізвища директора, чи вчителів сільської школи. Але, як мовиться в народі, на злодієві і шапка горить.
 
19 січня, на Водохреща, у селі Волошки директор школи Раїса Степанюктерміново зібрала батьківські збори, мету і тему яких заздалегідь не розголошували. Видно, планувалось, як завжди, під «прикриттям» батьків вкотре «обілити» себе і очолюваний директором колектив, або, як кажуть, «зберегти честь мундира».
 
Виявляється, у публікації газети вони впізнали себе і ту атмосферу, яка була створена у процесі діяльності школи. І в день святого Водохрестя планувалось змити з себе весь «бруд і негатив». Але тут і з’явилась перша неув’язка. На збори несподівано для адміністрації школи прибула тимчасова комісія депутатів Ковельської районної ради, що була створена на основі запитів обранців громади до керівництва місцевого представницького органу. В їх присутності запланований сценарій «відбілювання» пішов не за тією «схемою».
 
На зборах від батьків досить критично виступили Олена КопанчукГалина Козачук та Ніна Потеруха, які заявили про те, що у школі немає гуртків, а у приміщенні – погані санітарні умови. Багатодітна матір Жанна Радзивилюквступилась за учнів: «…діти не винні!»
 
На зборах наголошувалось, що у школі немає розподілу дітей на «білих» і «чорних». Факти свідчить інше: донька однієї вчительки була терміново переведена з Ковеля, де мала незадовільну успішність, до школи села Волошки, і за рік навчання у 9-му, випускному класі «стала» майже відмінницею. А місцевій учениці, яка протягом 9-ти років навчалась у селі, і батькам якої була оголошена подяка за гарне виховання дитини, через відмову тих же батьків «спонсорувати» випускні іспити, як в покарання за непоступливість надали необ’єктивну і негативну характеристику, що ледь не призвело до трагічних та непоправимих наслідків.
 
Говорилося на зборах про те, що міські жителі з педагогічною освітою мають право працювати у сільській школі. Все, ніби, правильно. Але… У селі Волошки є, як мінімум, п’ять чоловік з педагогічною освітою, і які змушені шукати роботу в інших навчальних закладах району, хоч могли б працювати у своєму селі. І все через кадрову політику директора школи, яка підбирала колектив «під себе» з числа своїх родичів та друзів!
 
Прозвучала гнівна тирада вчительки географії Наталії Трохимової (до речі, жителька міста Ковель і особиста подруга директора школи) про нібито неприпустимість «передачі вчителювання від матері до дочки». А як же тоді кваліфікувати таке поняття, як «професійна династія», яку вітають у всіх сферах народного господарства?! А династія завуча цієї ж школи, яка своє вчителювання у молодших класах передала своїй доньці? Цього Наталія Трохимова чомусь не побачила. Знову неув’язка!
 
І ще один цікавий нюанс: у волошківській школі працює 17 педагогів, які навчають 59 учнів. Якщо порахувати арифметично, то на кожного педагога припадає по 3-4 учні. У міських школах це навантаження на педагога в рази більша. І рівень знань в Ковелі значно вищий. Невже в місті діти кращі та слухняніші?
 
Члени батьківського комітету, від імені яких виступив його голова, цього разу не підтримали сліпо діяльність адміністрації навчального закладу, як на те розраховувала директор школи Раїса Степанюк, і делікатно натякнули Раїсі Василівні про доцільність її подальшого перебування на займаній керівній посаді. Шкода, що не були присутні на зборах представники відділу освіти Ковельської райдержадміністрації, які працюють у школі за сумісництвом.
 
На основі відгуків сусідів, що бачили, як «пили чай» після зборів та наступного дня вітали колегу Руслану Грич – навіюються сумніви, що з усього описаного, хтось таки зрушить той «віз» освіти у Волошках…
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром