В продовження теми корупції на Ягодинській митниці

25 Січня 2015, 11:15
1916

Так як в Україні існує обмеження на ввіз товарів ( 50 кг., і не більше 500 євро), наші винахідливі люди придумали, яким чином ввозити товари.

На польській стороні є паркінг де і пропонують українцям взяти для перевезення тюкований товар. Платять наприклад за тюк 75-100 грн. Люди погоджуються і беруть для перевезення декілька тюків щоб заробити трохи гривень. Беруть дозволену для перевезення норму, щоб не перевищувало 50 кг. Про 500 євро ніхто і не думає, бо перевозиться китайський ширпотреб. Польська митниця пропускає без проблем. Саме цікаве починається на українській митниці.

Заїхавши на митницю до авто підходять прикордонник і митник. Побачивши тюки, відразу ставлять авто в бік, ніби для більш детального огляду. Питають, що везете. Скривати щось немає сенсу ( бо ж тюк можна відкрити) і людина каже, везу два тюки наприклад 25 дитячих курточок. Митник запитує про документи на вантаж. Про те що тут немає товару на 500 євро і вагою 50 кг, відповідають,  це ще потрібно вияснити, можливо це є брендові куртки. Хоча реально видно, що це китайський ширпотреб.

В основному на цьому етапі людина погоджується на те, щоб нічого ніхто не перевіряв, так як хочеться скоріше їхати до дому, і платить 50 грн., за тюк. Тобто віддає практично весь свій заробіток за перевезення. Якщо ж людина не хоче розтаватись з своїми кревними, митник починає викликати податкового міліціонера ( вони після об"єднання податкової з митницею) чергують на митниці. Податківець продовжуючи наїзд, пропонує написати пояснюючу де вказати, звідки везеш товарну партію ( хоча людина не розуміє що таке товарна партія), де документи ( які документи податківець не каже бо напевно і сам не знає які)  і тому подібні запитання. Якщо ж людина відмовляється писати пояснення, то починають наїзджати тим, що перевірять податкові декларації і все таке інше. Це все така галіматья, що аж страшно за наших митників і податківців.

І саме головне, весь цей цирк для того, щоб збити з людини якусь сотню гривень. При цьому всі розуміють, що тут ніякої контрабанди немає. Якщо ж людина витримала наїзд податківця і не заплатила, то знов приходить митник, бере одиницю товару, ту ж куртку, і несе в приміщення митниці. Він ніби то зараз буде зв"язуватись з якимись там службами і вияснить, скільки насправді коштує ця куртка. І не дай Боже вона коштує більше як 50 євро, то людині яка її перевозила ніхто не позаздрить. Якщо ж і після цього людина не платить ( що буває дуже рідкоЇ), її звичайно відпускають, погрожуючи при цьому, що дані про особу, номер авто внесуть в якусь там базу, що людина більше ніколи не зможе виїхати з України. Це є останнім аргументом щоб розвести людину на гроші. І я повторюю, 99 % перевізників платять. 

Це один з способів розведення людей на гроші. В подальшому розповім про інші способи розводу і збагачення митників.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024