Ковельські депутати вимагають від Президента стабілізувати ситуацію під Дебальцевим

18 Лютого 2015, 19:45
970
Відбулася позачергова 67-ма сесія Ковельської міської ради, на порядок денний якої внесено питання «Про звернення депутатів Ковельської міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності визнання щодо ситуації на сході України».
 
Автором проекту рішення є секретар міської ради Михайло Гетьман. Попри те, що засідання ради було анонсоване на 15-ту годину, депутати, обтяжені буденними справами-клопотами, зуміли зібратися з двадцятихвилинним запізненням. Врешті-решт, на сесії зареєструвались 22 із 36 депутатів.
 
 «Шановні депутати! Ви знаєте, ситуація, яка сьогодні є в країні є достатньо странною», – взяв вступне слово міський голова Олег Кіндер: «Незрозуміло, чим для нас ще закінчаться Мінські переговори, які визначили час, після якого мало бути перемир’я з однеї, з другої сторони. І та ситуація, яка сьогодні… Ми були свідками в волонтерському центрі, коли були батьки і було сумно слухати їхні розповіді саме по телефонних розмовах, що їм телефонували сини, чи чоловіки і розказували, що там відбувається. Власне, це було початком… І звернення у нас є від волонтерів по призначенню позачергової сесії».
 
При цьому Олег Кіндер дав доручення заступнику міського голови Ігорю Прокопіву спільно з відділом внутрішньої політики «підключитися» до редагування остаточного змісту звернення міської ради, бо роздане депутатам, за словами голови міста – «сире».
 
Першим до обговорення проекту звернення зголосився депутат Володимир Матвєєв, обраний до міської ради від Партії регіонів, як голова її місцевого осередку. 
 
«Сьогодні відбулася в нашій державі дуже небезпечна річ: на протязі цього року нам брехали політики, розказували про реформи – ми слухали; потом нам брехали економісти, розказували, який вигідний курс гривні, що 25 – економіка країни піде вперед…
 
Сьогодні нам вперше збрехали військові. Військові нам збрехали в тому, що сказали, що отримана велика перемога під Дебальцевим, що організовано двома колонами 80 відсотків військ відведено від Дебальцевого.
 
Я, як військова людина не розумію: якщо війська відводяться – що ж це за перемога?! Вєдь військова справа робиться по військовій науці. Так, відхід – це одна з форм ведення бойових дій. Але це не перемога! Відходом перемога не досягається. 
 
Друга небезпечна річ. Шановні люди, в нас уже начали міряти кількість військовослужбовців відсотками. Ми кожен день з вами чуємо: загинув один, два, три, п’ять військовослужбовців, а зараз нам кажуть, що відсотків 80 відвели. Хорошо, а де ж 20 відсотків ще? Кинуті там напризволяще?
 
Посєму, нам треба приймати звернення. Я пропоную убрати там Кабінет Міністрів. Ми повинні звертатися до Президента, як до Гаранта державної незалежності України. Він несе повну відповідальність. Пропоную внести в рішення: «Ковельська міська рада вимагає від вас вжити рішучих дій по наведенню порядку в Збройних Силах України і забезпечити захист Української Держави всіма можливими засобами. Прийшов час Перейти до рішучих дій!» – закликав 54-річний полковник-артилерист у відставці, кавалер двох орденів Червоної Зірки Володимир Матвєєв
 
Міський голова Кіндер, слухаючи регіонала Матвєєва повсякчас схвально кивав головою на внесені депутатом зміни і доповнення. «Те, що є Гарант – приймається!», – підвів риску Олег Олексійович. Він ще раз наголосив, що розданий депутатам проект рішення є «сирий» і вкотре запропонував його доопрацювати колегіально.
 
Після цього головуючий Олег Кіндер надав слово присутній на позачерговому засіданні волонтеру Ковельського центру допомоги 51 ОМБР.
 
«Ми цілу ніч приймали звернення батьків, яких діти на Сході», – почала свій виступ Ірина Панасюк: «Значить, остання інформація була така: зраночку прибігла одна мати і казала, що 25 чоловік вийшли до Артемівська з того пекла абсолютно голі, босі й голодні. У страшному стані – це один факт. 
 
Тоді знову почалися дзвінки, що хлопці просто здаються в полон. Це – наші хлопці. Наші волинські хлопці від безвиході. І коли вже наші офіцери прийшли до нас в Центр і почали казати: «Так ми ж 42 кілометри пішком пройшли. Ми це взяли. Нас зрадили – «дуги» не мало бути!» Просили звернутися, не знають, як достукатися… 
 
Ми знаємо, що перекрита траса в Прикарпатті, що перекрита рівненська траса. «Під президентом» вчора теж були батьки хлопців. Остання крапля була, що з 128-ї бригади подзвонили (це наші теж хлопці, які були доблесна 51-а, але ж їх розпорошили, які з Іловайська вийшли) і сказали, що їм жити залишилось від сили дві години, тому що йде артобстріл і їх «накриває» вогнем, що вони голову підняти не можуть.
 
Так получилось, тоді з’явився… ми побачили нашого мера і ми звернулися, тому що це просто безвихідь! Зібралися батьки, хотіли перекрити нашу трасу – ми їх зупинили. Чому? Бо годину назад видзвонився мій син і сказав, що він сам особисто з Дебальцевського «котла», з Дебальцевого почали виводити хлопців. Тільки що прийшло десять хлопців, яких вони провезли, в дуже плачевному стані: червоні очі, взагалі – чорні. «Такі, як я в Іловайському «котлі» був». Голодні, холодні, перемерзші. Тільки-но їх звідти привезли. Всі хлопці, що в Дебальцеве сидять, їх просто накривають «Градом». Вже 40 хвилин їх криють вогнем. Це, дійсно, правда – там стоїть 128-а, 40-а… 
 
А чуть пізніше нам сказали, що Президент послав допомогу – виводить війська. Так, виводить війська – з Дебальцевого. Там де 80 відсотків захоплено сепаратистами. Наш волонтерський Центр направив звернення до всіх районних рад в Україні, до всіх міських рад, щоб люди піднялися достукатись до нашого Президента: «Що ти робиш?!» Адже це найкращі сини нашої України».
 
По наслідках обговорення обранці громади одноголосно проголосували за рішення «в цілому з редакційними правками»:
 
ЗВЕРНЕННЯ
Ковельської міської ради до Президента України щодо ситуації на сході України
 
Ми, депутати Ковельської міської ради, занепокоєні загостренням ситуації на Сході України після підписання нових документів у Мінську про перемир’я. Ворог грубо порушує мирні домовленості, постійно веде масовані артобстріли населених пунктів, гинуть наші воїни та мирні жителі, знищується інфраструктура Донецької та Луганської областей. 
 
Сьогодні ситуація поблизу Дебальцевого є надзвичайно напруженою і змінюється щогодини. Скориставшись дотриманням українською стороною режиму припинення вогню, бойовики разом із російськими військовими нарощують наступальну операцію навколо Дебальцевого, цілодобово обстрілюють місто і його околиці, здійснюють диверсійно-терористичні акти, штурмують позиції сил АТО. 
 
Дії підтримуваних Росією сепаратистів є грубим порушенням режиму припинення вогню та повним ігноруванням зобов'язань, підписаних у Мінську 11 лютого 2015 року.
 
У зв’язку із подіями, що відбуваються сьогодні поблизу м. Дебальцевого, які в черговий раз сколихнули всю Україну і світ, Ковельська міська рада, підтримуючи звернення волонтерських організацій, сімей військових, вимагає від Вас, як гаранта Конституції та Головнокомандуючого, негайно вжити рішучих дій щодо контролю і наведення порядку в роботі керівництва Збройних Сил України, забезпечити збереження життя громадян, захист української державності та територіальної цілісності всіма можливими засобами. Прийшов час перейти до рішучих дій.
 
Прийнято на 67 позачерговій сесії міської ради 18.02.2015р.
 
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39