Альтернативні службовці розкрадають на Ковельщині ліси

27 Лютого 2015, 10:20
1642
Гуманні українські закони дозволяють проходити альтернативну (невійськову) службу. Наша держава гарантує громадянам свободу совісті та віросповідання і поважає їхні переконання. Однак гуманні акти не повинні трактуватися, як слабкість влади. Прикро, що багато цих «альтернативників» використовують таку службу на шкоду своїй же країні.
 
Нещодавно на крадіжці лісу був затриманий мешканець села Стобихівка Камінь-Каширського району Петро Сухацький, з люб’язного дозволу якого подається його фотознімок. Духовні переконання Петра Миколайовича не дозволяють йому брати автомат, або саперну лопатку, і він, взявшись за сокиру, протягом зими завозив на приватні пилорами крадений ліс. А служба йде! 
 
«Останній раз цього молодого пана затримали на самовільній рубці лісу біля озера Забілля Кричевичівської сільської ради Ковельського району. Його товариш «по службі» втік. Петро Миколайович – хлопець смирний, навіть дав пояснення для протоколу: «Пішов і зрізав 7 дерев, бо в хаті холодно». Однак, коли заміряли оті дрова, то виявилося, що вони завдовжки 1,2 метри, тобто цей пиловник не для палива, а щоб здати на пилораму», – говорить інженер охорони і захисту лісу Василь Козак
 
Як твердить Василь Тимофійович, сьогодні по селах масово розкрадають ліси і здають на приватні пилорами. І це перетворюється в заробіток селян. Той же Петро Сухацький – хлопець «поступливий»: сплатив кілька тисяч гривень до державного бюджету і ще пообіцяв дещо «перекинути».
 
Але трапляються випадки куди скандальніші. 5 серпня 2014 року лісова охорона здибалася з більш агресивними «альтернативниками». Вдосвіта з Камінь-Каширського району через ковельські угіддя крадену деревину вивозив Костянтин Шворак, який вже завершив альтернативну службу. Не хотів зупинитися, чинив опір і, врешті-решт, викликав братів, які теж пройшли таку службу. А тоді вже тримайся, лісова охорона! Браві хлопці рвуться до машини, беруть «за барки», хватаються за сокири…
 
На місці скоєння порушення члени рейдової бригади виявили понад сотню пнів самовільно зрізаних лісокрадами дерев. Лісова охорона поскаржилася камінь-каширському районному прокурору та начальнику тамтешньої міліції. І на цьому справа «заглохла». Від армії крадії деревини відкрутилися, то тут – ще простіше.
 
«Лісами північної частини Ковельського району в ці дні на баских конях роз’їжджають і розкрадають зелене багатство держави брати Віндюки – Петро та Віктор. Перший ще проходить альтернативну службу, а другий її вже завершив, набравшись «досвіду». Коні дуже прудкі, керманичі їх – люті. До такого воза ще б кулемета і – на східний фронт! Втім, переконання молодикам не дозволяють. За останні роки ми неодноразово стикалися з альтернативними службовцями. Справа не з приємних. Питання альтернативної служби дивує багатьох. По селах навіть називають суми, за які можна стати «альтернативниками», але це вже – не до лісової охорони», – каже Василь Козак
 
Днями керівництво Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур» письмово звернулося до єпископа Церкви Християн віри євангельської України Степана Веремчука в розрахунку на його вагоме слово в справі збереження лісів волинського краю.
 
«Ми, працівники лісової охорони, занепокоєні розкраданням лісів та іншими лісопорушеннями, які вчиняються громадянами, в тому числі й членами Вашої конфесії із Стобихівської громади Камінь-Каширського району. Дехто, проходячи альтернативну (невійськову) службу, вдається до досить таки непристойних речей – розкрадання лісу. Трапляються випадки, коли ці молоді люди при затриманні вдаються до фізичного опору. Ми не станемо стомлювати Вас прізвищами та фактами, хоча такими й володіємо. І в той же час сподіваємося, що Ваше вагоме слово буде спонукати громадян до дбайливого ставлення до природи», – йдеться в офіційному листі.
 
Інше звернення з приводу злодійських дій мешканців села Стобихівка керівництво СЛАТ «Тур» адресувало головам Камінь-Каширської районної державної адміністрації та комісії у справах проходження альтернативної (невійськової) служби.
 
«Багато хто використовує проходження альтернативної служби на шкоду державі. Вважаємо це неприпустимим, особливо, коли йде війна… Прикладів можна наводити дуже багато. Шановні! Йде війна, гинуть кращі люди. Просимо вжити заходів до осіб, що проходять альтернативну (невійськову) службу і займаються крадіжками», – наголошується у листі. 
 
Якою буде реакція адресатів вищенаведених звернень – наше видання обов’язково проінформує.            
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024