Ковельський мер виганяв з наради профспілкового діяча, лякаючи прокурором

04 Березня 2015, 16:15
2329
На загально-апаратній оперативній нараді у Ковельському міськвиконкомі мер Олег Кіндер «закривав рота» голові Ковельського міського комітету профспілки працівників державних установ та члену громадської ради при міському голові Єві Савич. 
 
Прихід весни у владних коридорах «Білого» дому міста залізничників почався із загострення. Стосунків. Напевно, прогресуючий авітаміноз вкупі з сезонним гормональним збоєм неабияк збурив нервову систему деяких можновладців? 
 
Відомо, що у міськвиконкомі не так давно було відновлено профспілкову організацію, яку очолила опальна начальник відділу по управлінню майном комунальної власності Вікторія Васінович. Ці факти дуже обурили керівництво міста. І ось на недавній нараді відносно діяльності профспілки вже доповідала головний спеціаліст юридичного відділу Тетяна Клевецька. Вислухавши юриста, Олег Кіндер висловив невдоволення щодо ситуації навколо сплати членських внесків (керівництво міста відмовляється перераховувати профвнески, згідно заяв членів організації), а тому Єва Савич хотіла дещо уточнити. 
 
«Профспілкова організація набуває своїх прав з моменту проведення установчих зборів. З цього моменту працівники – члени профспілки мають право написати заяву роботодавцю (йдеться про заяву на перерахунок профспілкових внесків – авт.), а легалізація, до написання заяв, не має відношення аж ніякого. По-друге…» – мовила Єва Устимівна, однак мер її різко обірвав. 
 
«Єва Устимівна! Єва Устимівна! Чекайте! Це є тут нарада робоча, а не засідання профспілки. І не віче. Ви послухайте мене, будь ласка. Я ж сказав: це нарада, а не профспілкові збори. Із-за чого, в момент в частині того, що мали заяву, чи мали право писати, чи обов’язково мають  написані буть – це абсолютно різні речі. І це ж не судове засідання, де ви з Товкачем (мова йде про громадського активіста Сергія Товкача) толкаєте яку-то річ, в частині того, щоб когось зви… переконати», – сумбурно метав болісними спогадами про судові процеси та закомплексованими амбіціями Олег Кіндер: «Я ще раз повторюю: я є розпорядник коштів. Не ви! Не Васінович!! Не головний бухгалтер!!! Я є розпорядник коштів!!!!»
 
«Це – не ваші кошти. Це – не бюджетні кошти. Це – кошти членів профспілки», – даремно силувалася достукатися до кіндерового глузду Єва Савич.
 
«Єва Устимівна! Єва Устимівна! Буде не коректно, коли я виставлю вас із даної зали! Буде не коректно. Із-за чого – присядьте», – ледь не переходив на крик градоначальник.
 
«А ще я хочу сказати, що роботодавець (а це упустила у своєму виступі юрист) не має права втручатися в роботу первинної профспілкової організації. Це законом про профспілки передбачено. А ви, як керівник, повинні це знати!» – нагадувала букву закону Єва Савич – багатолітній громадський лідер державних службовців Ковельщини, яка на своєму професійному шляху перебачила бозна-яких керівників Ковеля: від інтелігентного технократа до неадекватного самодура.
 
«Єва Устимівна! Я ще раз повторюю: або я вас виставлю отсюда і буде не коректно вам. Но ви ж, по моєму, не п’ятнадцять років вам? Це ваше обов’язково останнє слово має бути? З Товкачем підете потрєніруєтесь! Ви зрозуміли, да? Тут доповідає… Єва Устимівна, свому чоловікові будете розказувати, або ще кому-небудь. Я вас запросив, будь-ласка, покиньте нараду», – безпардонно гримав з президії хамуватий головуючий. 
 
«Я, згідно закону…», – намагалась відстояти свої права Єва Савич.
 
«Будь-ласка, покиньте нараду! А то шо, ви – працівник виконавчого комітету? Прийшли тут, вас запросили, то ви й сидіть. Слухайте. Потім зайдете до мене і поясните все. А то ви дуже багато знаєте. Дуже багато знаєте!» – накручував істерію Олег Кіндер.
 
«Це не шкодить моїй повсякденній роботі», – пробувала «боронитися» Єва Савич.
 
«Мені буде не важко пропустити, просто рот закрити. Ви розумієте? Просто не коректно буде. І прошу більше не приходити. Я це передам, ну вже не Карпомизу (колишній голова Федерації профспілок Волинської області Іван Карпомиз), а комусь другому. Ви дуже занадто багато знаєте! Ви розкажете потім там в прокуратурі, як з водоканала ви людей зібрали. У вас все? Це – не мітинг. Прийдете до себе на профспілкові збори і будете там розказувати. Позорище! Хоч би мали совість, мали повагу!» – продовжував теревенити Олег Кіндер.
 
На цій «мажорній» ноті нарада перейшла в «суворі» робочі будні…
 
Варто нагадати, що коли Олег Кіндер увійшов у владні коридори на правах міського голови, то існуюча десятиліттями профспілкова організація наказала довго жити. Чи приклав до цього руку градоначальник, хтозна? Але «ворожі голоси» подейкують, що мера з перших днів неабияк «турбувало» існування на виконкомівських поверхах структури, з якою він мусив би ділити «самодержавіє» в трудовому колективі. Не миттям, так катанням – забаганка стала дійсністю. Чи не під адміністративним тиском понад сотня працівників виконкому враз покинули профспілку.
 
І ось, на фінішній прямій мерського «дембеля» в Ковельському міськвиконкомі профспілкова первинка знову відродилася завдяки принциповій Вікторії Васінович, яку Олег Кіндер, як на те, почав систематично гнобити стягненнями-доганами. 
 
Можливо, Олег Олексійович задумав підірвати економічні підвалини відновленої профспілкової організації? Попри письмові заяви її членів про безготівкове перерахування членських внесків із своєї заробітної плати керівництво міста, так виглядає, стало вставляти спілчанам «палки в колеса». Як інформують наше видання знаючі люди, з канцелярії ковельських міських небожителів навіть до місцевого підрозділу юстиції «полетіла» цидула з вимогою пояснити: на яких підставах зареєстрована така-сяка профспілка?!
 
Вже не вперше ковельчани дізнаються про своєрідне трактування місцевим гарантом Конституції українських законів, а сам Олег Кіндер, як ніхто із своїх попередників, визнаний судами порушником законодавства. Однак цей прикрий «досвід» не став наукою для пихатого самодура.
 
Як не стала керівництвом до дії і територіальна угода, укладена між виконавчим комітетом Ковельської міської ради, міською організацією роботодавців та координаційною радою профспілкових організацій міста на 2013-2015 роки і скріплена підписами того ж мера Олега Кіндера і голови координаційної ради профспілкових організацій міста Єви Савич.
 
Цей документ, прийнятий задля розвитку взаємовідносин сторін на принципах соціального діалогу, взаємоповаги та рівноправності поведінкою Олега Кіндерапрактично денонсований, бо чого варті на тлі кіндерових «вибриків» оці слова: «Визначаючи соціальний діалог як загальновизнану форму співпраці виконавчого комітету, об’єднань профспілок і роботодавців на принципах рівноправного партнерства з метою вирішення питань у сфері соціальних, економічних і трудових відносин та вважаючи за необхідне забезпечити його подальший розвиток і ефективність, сторони домовилися соціальний діалог здійснювати у формі обміну інформацією, консультацій, переговорів, нарад, робочих зустрічей тощо»?
 
Адже Єва Савич, будучи учасником наради, діяла в межах гарантованого в угоді тим же Кіндером права розглядати гострі проблемні питання на робочих нарадах за участю профспілок в органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями.
 
Що ж, не маючи авторитету серед містян, знервований «біло-сердечний» мер знову, мабуть, піде «по руках» – буде ремствувати профспілковим верховодам Волині на ковельських активістів профспілки, які всього лише насмілилися приходити на чиновницькі «бенефіси», що все більш нагадують телевізійний комедійний серіал «шоу довгоносиків». І не розуміє, осоружно-«коректний» посадовець, що в цій громадській організації адміністративного ресурсу «я – начальник, ти – дурак» немає по природі, бо «верхні» органи формуються знизу тими ж місцевими делегатами. Такі ось невеселі реалії з ковельської площі Героїв Майдану.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024