Правоохоронці «відмазують» Кіндера від криміналу – 1

17 Квітня 2015, 12:23
1470
Мале підприємство «ПМК» можна впевнено назвати кузнею кадрів ковельської міської влади. Судіть самі: мер міста Олег Кіндер очолював дану бізнесову структуру з 1990 по 1997 роки, його перший заступник Анатолій Трофимук впродовж 1995-2005 років трудився тут та в ПП «СТ» на керівних посадах, старший брат градоначальника – депутат Ковельської міськради, голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та екології Геннадій Кіндер на виборах 2010 року значився на фірмі не ким-небудь, а «начальником».
 
 Про те, яке це «мутне» МП, де людина працює без будь-яких записів у трудовій книжці, отримує заробітну плату «в конверті», свідчить ковельчанин Сергій Іваненко, який мав нещастя співпрацювати з Геннадієм Кіндером.
 
 
У 2011 році до Сергія Миколайовича звернувся Геннадій Олексійович на предмет того, чи може позичити йому гроші. В розмові брат мера розповів, що його підприємство має великі борги, які у випадку їх термінової несплати призведуть до повного банкрутства, а в нього немає коштів їх погасити.
 


 
Іваненко спочатку не погоджувався, однак Кіндер зумів переконати, що його виробництво прибуткове, а сам він знайшов вихід з кризової ситуації, але для цього потрібні гроші, які обіцяв повернути до кінця 2012 року.
 
В результаті Кіндер таки переконав Іваненка. Між ними укладається домовленість про погашення боргів по МП «ПМК» на 248 861,67 гривень, що на той час було еквівалентно сумі 32 300,41 доларів США. Про закриття боргів складено та погоджено сторонами відповідний акт. Починаючи з 1 листопада 2011 р. по 1 листопада 2012 р., всі борги позичальник погасив, після чого звернувся до власника з приводу повернення коштів.
 
Однак Геннадій Кіндер повідомив, що в даний час грошей в нього немає і сказав, щоб Сергій Іваненко не хвилювався, запропонувавши укласти угоду: на суму боргу, погоджену та підписану ними обома, Кіндер зробить Іваненка засновником підприємства, надавши право викупу. А ще, аби діловий партнер був поінформований про всю фінансову діяльність та контролював рух коштів, Кіндер запропонував призначити Іваненка, або уповноважену ним особу, директором, щоб той самостійно керував підприємством.
 


 
На таку пропозицію Сергій Іваненко змушений був погодитись, бо іншого виходу, як він твердить, в нього не було. Сума виплачених коштів – значна! Геннадій Кіндер запевнив, що йому «можна довіряти». Але під час підписання договору оренди з наступним викупом Кіндер додав пункт, відповідно до якого, Іваненко не може розірвати даний договір раніше 1 жовтня 2013 року, бо в такому випадку, йому буде повернуто лише половина боргу.
 
За умовами договору Геннадій Кіндер зобов’язувався не приймати жодної участі у фінансово-господарській діяльності підприємства та призначати виконавчого директора, якого Сергій Іваненко запропонує сам, і який має повністю відповідати за фірму. Ще договором передбачили: в засновники Кіндер повинен ввести представника орендатора, тобто Іваненка, а при викупі, власник виходить із числа засновників.
 
Отже, 14 грудня 2012 року Кіндер призначив Іваненка директором, згідно наказу № 67, а 23 вересня 2014 року – звільнив його з роботи. Будь-яких записів у трудовій книжці ні про прийом, ані про звільнення, ніхто не вносив. На неодноразові звернення Іваненка повернути борг, Кіндер уникав конкретних розмов.
 
«Аналізуючи всю діяльність власника МП «ПМК» Геннадія Кіндера за весь період співпраці з ним, приходжу до висновку, що він вчиняв та продовжує вчиняти ряд умисних злочинів, як по відношенню до мене, так і по відношенню до своїх працівників. Більше того, я зрозумів, що він не збирається повертати борги та виконувати договір про викуп підприємства. Заволодівши моїми коштами шляхом обману, Кіндер не мав наміру їх повертати. Будучи братом міського голови Олега Кіндера, він неприховано використовував його високу посаду, залякував як мене, так й інших працівників, погрожував втручанням брата-мера в мою господарську діяльність, а також його впливом на правоохоронні органи. Геннадій Кіндер погрожував, що у випадку мого звернення до правоохоронних органів, він напише на мене заяви до міліції, та, застосувавши свій вплив, посадить мене в тюрму», – заявляє Сергій Іваненко.
 
Як твердить Іваненко, Кіндер-старший не тільки умисно не виплачував зарплату працівникам, а сам підбурював їх, щоб вони писали на директора заяви в міліцію за невиплату, що ті й зробили. З його слів, він не міг реально виплатити зарплату, оскільки повноваження по виплаті належали Кіндеру. На заперечення, що заробітну плату потрібно платити належним чином через нарахування бухгалтером та підписом у відомостях, Кіндер повідомляв, що в нього немає коштів, і це повинен робити Іваненко. Останній змушений був видавати гроші працівникам з власної кишені, оскільки бухгалтер виконувала вказівки лише Кіндера та не проводила ці кошти через бухгалтерію.
 
Отримавши гроші у вигляді сплати всіх своїх боргів до 1 листопада 2012 року, а також внесені від Сергія Іваненка кошти на погашення викупу підприємства в сумі 128 107,79 гривень (на той час еквівалентно сумі 15 896 доларів США), Геннадій Кіндер не збирався надавати право викупу, як про те зазначалося у договорі, а всі наступні дії свідчать про шахрайство. Кіндер і не думав виконувати свої зобов’язання. Вся фінансова діяльність фірми залишилась в його підпорядкуванні, заробітна плата видавалася ним на власний розсуд, печатка та основні документи зберігалися у власному сейфі, право підпису основних фінансових документів він теж залишив за собою.
 
«Кіндер постійно примушував мене виплачувати працівникам зарплату, частину «в конвертах», поза бухгалтерією. Розуміючи, що мої дії можуть підпадати під кримінальну відповідальність, враховуючи його погрози та реальні вчинки з метою «підставити» мене під статтю Кримінального кодексу, мною неодноразово подавалися заяви про звільнення з посади директора. Хоча насправді я був позбавлений Кіндером, як одноосібним власником, будь-яких прав директора, оскільки співвласником він мене так і не зробив. Таким чином, Кіндер заволодів моїми коштами шляхом обману, зловживання довірою, вчинивши угоду без наміру її виконувати та повернути мої кошти», – наголошує Сергій Іваненко.
 
У заяві до Волинської обласної прокуратури Сергій Іваненко просив «невідкладно вжити заходи до присікання його [Геннадія Кіндера] злочинної діяльності», «негайного вилучення по місцю роботи – на підприємстві [МП «ПМК»] всіх бухгалтерських документів, арешту їх, та проведення всіх можливих слідчих та оперативних заходів для ефективного розслідування злочинів Кіндера Геннадія, інших осіб, які є його співучасниками», а також «внести відомості про вчинення вищеперерахованих злочинів гр. Кіндером Геннадієм Олексійовичем до Єдиного реєстру досудових розслідувань», визнати його, Іваненка Сергія Миколайовича, «потерпілою особою від вчинених злочинів» та невідкладно надати витяг з цього реєстру.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром