Правоохоронці «відмазують» Кіндера від криміналу – 2

27 Квітня 2015, 06:39
959
Наше видання продовжує журналістське розслідування щодо діяльності малого підприємства «ПМК», у якому свого часу «рулили» ковельський міський голова Олег Кіндер, його перший заступник Анатолій Трофимук. Нині ж «начальником» цієї фірми є старший брат мера – депутат Ковельської міськради, голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та екології Геннадій Кіндер.
 
 У першій частині ми повідомляли про свідчення ковельчанина Сергія Іваненка, який мав нещастя співпрацювати з Геннадієм Кіндером. Його заява до прокуратури Волинської області разом із додатками (документи на 7-ми аркушах) була з Луцька переправлена назад до Ковеля – міжрайонному прокурору, старшому раднику юстиції Василю Лопосі
 
Сергій Іваненко подав до місцевої прокуратури заяву про відкриття кримінального провадження, зазначивши, що Геннадій Кіндер не виплатив йому заробітну плату за останніх 6 місяців та розрахункових грошей на момент звільнення, тобто станом на 23 вересня 2014 року. 
 
«На моє звернення надати довідку про нараховані, але не виплачені кошти по зарплаті, Геннадій Кіндер відмовив. Також я не можу в даний час надати довідку про мій посадовий оклад на посаді директора, оскільки доступу до бухгалтерських документів не мав ні під час роботи на посаді директора, ані зараз. Якщо врахувати ту заробітну плату, яку я отримував під час роботи, мій оклад становив близько 1 700,00 гривень щомісячно. Таким чином, Кіндер заборгував мені зарплату в сумі 10 200,00 гривень», – заявляє Сергій Іваненко.
 
Відповідно до чинного законодавства про працю, власник має провести повний розрахунок з працівником в день його звільнення. У випадку не проведення такого розрахунку, він зобов’язаний виплатити середню заробітну плату за весь час затримки, тобто, в такому разі Кіндер має сплатити Іваненку ще 3 900,00 гривень – заробіток за час затримки розрахунку з 23 вересня по 1 грудня 2014 року.
 
 
 
Стаття 43 Конституції України проголошує, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Тому безпідставна невиплата заробітної плати вважається злочином. Як твердить Сергій Іваненко, такі дії власника МП «ПМК» Геннадія Кіндера щодо невиплати йому зарплати протягом шести місяців містять склад злочину, передбачений статтею 175 Кримінального кодексу (невиплата заробітної плати більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства незалежно від форми власності).
 
У лютому 2015 року під зустрічі міського голови Олега Кіндера з підприємцями Ковеля говорилося про легалізацію найманої праці між суб’єктами господарювання та найманими особами. В місті працює робоча група з легалізації тіньових доходів населення, склад якої затверджений розпорядженням мера від 2 лютого цього року. Підприємцям наголошували, що використання роботодавцями робочої сили без легального оформлення трудових відносин є грубим порушенням чинного законодавства, завдає значних збитків роботодавцям, найманим працівникам та державі. Але те, що мають виконувати «прості смертні», напевно, фірмі старшого брата градоначальника не підвладно?
 
То яка ж реакція правоохоронних органів? Заступник міжрайонного прокурора Наталія Ткачук письмово повідомила Сергія Іваненка, що його заяву «з питань ймовірності порушення… прав на оплату праці керівництвом МП «ПМК» скеровано за належністю для розгляду по суті в межах КПК України до Ковельського МВ УМВС України у Волинській області». А ще через тиждень Сергій Миколайович отримує відповідь від іншого заступника прокурора – Віктора Клімука, який переповідає свою колегу Ткачук, мовляв заяву направлено в міліцію, але при цьому вказує: «для перевірки доводів, зазначених у вашому зверненні в рамках проведення досудового розслідування кримінального провадження № 12014030110000873 від 27 вересня 2014 року».
 
 
Листування Сергія Іваненка з «органами» завершує лист від начальника Ковельського міського відділу внутрішніх справ полковника міліції Івана Туся, який інформує: «В ході перевірки було встановлено, що відносини, які виникли між засновником МП «ПМК» Кіндером Г.О. та вами як колишнім директором даного підприємства носять цивільно-правовий характер та суперечки з приводу цих відносин повинні вирішуватися в порядку цивільного судочинства».  
 
 
До речі, за півроку до цього на засіданні виконкому міської ради той самий Іван Тусь рапортував перед мером Олегом Кіндером, що працівники міліції порушили кримінальне провадження щодо заборгованості заробітної плати на одному з комунальних підприємств, де невиплата становила три місяці. Очевидно, полковник хоче вислужитися перед можновладцями, діючи за приказкою: закон як дишло – куди повернеш туди і вийшло. 
 
У свою чергу, Сергій Іваненко пише скаргу на «незаконні дії та бездіяльність» заступника міжрайонного прокурора Віктора Клімука до суду. «Факти вчинення ряду злочинів гр. Кіндером Г. стосовно мене детально описані в заяві, а також з посиланням до документів та свідків вчинення», – говориться в скарзі, яка закінчується проханням зобов’язати пана Клімука внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.
 
Вивчивши матеріали скарги та заслухавши представника заявника адвоката Ніну Демчук, слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Олег Василюкприйшов до висновку, що скарга підлягає задоволенню.
 
Як вбачається з матеріалів скарги та пояснень сторони скаржника, не можуть бути перевірені всі обставини, які викладені в заяві Сергія Іваненка щодо Геннадія Кіндера у межах відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12014030110000873, оскільки воно розслідується саме на підставі заяви Кіндера щодо Іваненка стосовно інших фактів і не є предметом дослідження по даному провадженню.
 
Головуючий ухвалив скаргу задовольнити і визнати протиправними дії заступника Ковельського міжрайонного прокурора, тільки в ухвалі чомусь не зазначив його прізвища. Втім, ще й не таке трапляється… 
 

 
А приголомшуючі кримінальні факти з діяльності МП «ПМК», на які ковельські правоохоронці вперто «закривають очі», наше видання оприлюднить наступного разу.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром