Прокурору Волині не соромно за «віджату» прокуратурою ковельську квартиру

28 Квітня 2015, 12:45
1237
На прес-конференцію нового прокурора Волинської області Дмитра Чепіжака наше видання заздалегідь, як попросила прокурорська прес-служба, надіслало два запитання.
 
Одне з них стосувалося рішенням виконкому Ковельської міської ради, яке було прийнято 8 січня 2015 року та підписане мером Олегом Кіндером. Цим документом квартиру № 18 в будинку № 19 по вулиці Косачів у місті Ковелі було виключено з числа службових та передано помічнику прокурора міжрайонної прокуратури Інні Маковецькій. Виконком прийняв рішення на підставі клопотання міжрайонного прокурора Василя Лопохи та виконавчого листа міськрайонного суду. 
 
«Скажіть, будь ласка, чи не соромно прокуратурі від такого вчинку? Чи не можна було передати це житло дітям-сиротам, чи комусь із соціально незахищених верств населення?» – запитали ми в обласного прокурора.
 
На думку Дмитра Чепіжака, порушень закону при цьому не допущено. За його словами, Інну Маковецьку в липні 2003 року переведено з Камінь-Каширської прокуратури до Ковельської. 
 
«Логічно, що вона не може щоденно їздити на таку відстань. У листопаді 2007 року вона взята на квартирний облік для отримання житла. У відповідності до статті 49 Закону України «Про прокуратуру», статті 46 ЖК України, виконком міської ради мав забезпечити Маковецьку протягом шести місяців благоустроєним жилим приміщенням у позачерговому порядку», – говорить прокурор.  
 
Так як цього зроблено не було, Інна Маковецька ще 1 жовтня 2009 року звернулась до Ковельського міськрайонного суду з відповідною позовною заявою за захистом свого порушеного права. Постановою суду від 21 жовтня того ж року (яка завидна оперативність!), яка набрала законної сили, адміністративний позов задоволено та зобов’язано виконавчий комітет надати першу вільну або в новозбудованому будинку благоустроєну квартиру, виходячи з існуючих норм забезпечення жилою площею та санітарних норм. На виконання даної постанови суду Маковецькій та її сім’ї у складі чотирьох осіб надано квартиру.
 
«То за що повинно бути соромно? За те, що стільки років не отримувала житло? Прокурори також люди і мають право на житло, їм все-таки потрібно десь жити», – вказує Дмитро Чепіжак.
 
Воно то так, на це і є службова квартира, в якій з дозволу виконкому проживала прокурорша із сім’єю. Навіщо тільки змінювати статус житла? Про це новоспечений волинський прокуратор чомусь «забув» сказати.  
 
А на друге наше запитання Дмитро Чепіжак взагалі відмовився відповідати. Ось його текст: 
 
«У березні цього року депутат Ковельської міськради В’ячеслав Шава подав керівництву обласної прокуратури заяву про вчинення злочину, вказавши, що міський голова Олег Кіндер протидіє йому, як обранцю громади, в реалізації депутатських повноважень, приховуючи інформацію щодо витрат бюджетних коштів. 
 
Шава пише: «Мені відомо, що Кіндером впродовж 2013-2014 років видавались розпорядження на преміювання кількох посадових осіб керівного складу міської ради та її виконавчого комітету в обсягах до півмільйона гривень, що співрозмірно із обсягом бюджетних коштів, спрямованих на заохочення решти працівників апарату виконавчих органів. При цьому, окремим працівникам на відміну від решти апарату, нарахування премій здійснювалось з розрахунку до 400% посадового окладу. Подібні дії міського голови є беззаперечним підривом авторитету органів місцевого самоврядування».
 
Копії розпоряджень на преміювання бюджетними коштами Шава так і не отримав від Кіндера. Відповідальність за невиконання службовою особою законних вимог депутата місцевої ради, створення штучних перешкод у його роботі, передбачена частиною 1 статті 351 Кримінального кодексу України. 
 
У заяві прокурору області про вчинення злочину депутат Шава просив невідкладно зареєструвати її в Єдиному реєстрі досудових розслідувань та розпочати досудове слідство. Як прокуратура відреагувала на цю заяву?»
 
Оскільки відповіді ми не почули, то самі відповідаємо на запитання: а ніяк! Іншими словами, прокуратура депутата просто «відфутболила», «відмазавши» ковельського мера від кримінальної відповідальності. І це уже не вперше! На жаль…  
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024