На Ковельщині зниклу могилу виявили в іншому місці

12 Травня 2015, 17:50
2022
До керівництва Ковельської районної ради та громадських активістів звернулись мешканці села Доротище з тривожною звісткою про те, що поблизу сусіднього Гішина, у лісовому урочищі «Літятин», зникло поховання.
 
У цій братській могилі у скулинському лісі були поховані останки шістьох червоноармійців, які загинули в роки Другої світової війни. Місцеві жителі встановили тут дерев’яний стовпчик та прикріпили табличку з відповідним написом. До недавнього часу за похованням постійно доглядали сільські люди. І ось нещодавно могила пропала: землю хтось розрівняв та притоптав ногами. 
 
Дана інформація підтвердилась. Але хто міг знищити могилу? 
 
«Розрили могилу без відома місцевої громади учасники відомого на Ковельщині пошукового загону з метою перепоховання в іншому місці – в урочищі «Деменщина», яке чомусь перейменували, давши російську назву «Марьїна роща». Це так зване військове кладовище на території Мощенської сільської ради створено в 2012 році також без відома громади та відповідного дозволу місцевого органу влади. Такі дії можна розцінити не інакше як осквернення, глум над могилою, а жителів найближчих сіл Доротище та Гішин позбавили можливості вшановувати пам’ять загиблих», – говорить голова Волинського обласного відділення Українського фонду культури Геннадій Сарапін.
 
Як повідомляють у прес-центрі ДП «Волинські старожитності», 10 травня «на військовому меморіалі біля села Мощена Ковельського району відбулося урочисте перепоховання останків 19 невідомих червоноармійців, що були виявлені під час пошукових робіт та ексгумовані членами пошукового загону «Відродження» ДП «Волинські старожитності». Останки були виявлені ще минулого року, зокрема, у селі Гішин Ковельського району, та тимчасово депоновані.
 
За повідомленням «Волинських старожитностей», пошукові роботи здійснювалися відповідно до відкритого листа Інституту археології, дозволу Міністерства культури України, Дозволу на здійснення ексгумації та перепоховання Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, виданих на ім’я Олексія Златогорського.
 
Участь у перепохованні взяли голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, благочинний храмів УПЦ (Московський патріархат) міста Ковеля протоієрей Володимир Ровінський, генерал-майор СБУ у відставці, краєзнавець Олександр Булавін, краєзнавець Геннадій Гулько та інші.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024