«Правий сектор» дестабілізує обстановку на Ковельщині, – депутати райради

16 Травня 2015, 21:24
1546
На останній сесії Ковельської районної ради обранці громади жорстко критикували «правосеків» за те, що вони, начебто, чинять тиск на депутатів окремих сільських рад, залякують їх, домагаючись скасування одних та прийняття інших колегіальних рішень.    
 
Депутат від фракції «Батьківщина» Анатолій Корнійчук повідомив, що по Ковельському району їздять автомобілі без номерних знаків, а певні особи, які вчиняють неправомірні дії, ставлять машину поперек дороги, зупиняють транспорт, викликають міліцію. 
 
«Зараз через два місяці будуть вибори. Я пам’ятаю, скільки було таких представників на останніх виборах, теж у камуфлірованій формі, браві, зі зброєю і так далі», – говорить він. 
 
Анатолій Корнійчук звернувся до голови районної ради Ігоря Верчука та голови РДА Віктора Козака з проханням «надати правові підстави, за якими дані дії виконуються на території Ковельського району, або що маємо зробити рішенням на черговій сесії районної ради, щоб таких прикладів не було». При цьому він нагадав про ініціативу міністра внутрішніх справ України заборонити рух транспортних засобів без державних знаків.
 
«Правових підстав вчиняти такі дії жодних немає. Більше того, в нас є органи внутрішніх справ та СБУ, які повинні займатися тим, щоб таких випадків не було. І останній інцидент, який відбувся біля міського відділу міліції щодо відставки начальника міліції…», – мовив Ігор Верчук, але думку не завершив. 
 
«Тому я хочу звернутися до вас, як перших посадових осіб району, щоб ви сьогодні публічно, або в пресі, висловилися з даного питання, щоб ми могли пояснити позицію влади нашим виборцям, громаді», – закінчив виступ Анатолій Корнійчук.
 
Потім слово взяв депутат Петро М’якота із групи «Єдина Ковельщина», який заявив, що його запит буде засудженням дій «Правого сектора» і нагадав статтю 206 Кримінального кодексу (протидія законній господарській діяльності, що карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі до трьох років).
 
«Може, в газеті «Вісті Ковельщини» треба розписати чітко цю статтю, щоб ті громадські організації, або політичні партії, знали, що вони діють і на якій основі вони діють. І хай би вони задали питання самі собі: чому вони порушують цей порядок», – мовив він.
 
Головуючий поставив депутатський запит до редактора газети «Вісті Ковельщини» Миколи Вельми на голосування, але із 34-х присутніх депутатів підняли руки «за» тільки 27. 
 
«І ще один запит відносно тих дій, що відбулися у нас біля міліції. Ви, Ігор Васильович, приймали в цьому участь? І чому ви там були присутні?» – поцікавився Петро М’якота у голови районної ради.
 
«В чому саме?» – здивовано підняв брови Ігор Верчук.
 
«В тих діях, що були біля міліції, коли прийшов «Правий сектор» з молодими людьми, які приїхали з усієї Волині і хотіли зробити перед святами дестабілізацію в місті Ковелі», – роз’яснив Петро М’якота.
 
«Ну, ви ж розумієте, що, як голова районної ради, я маю право бути ознайомлений: чому зібралися люди, з якою причини вони там знаходяться. І я мав підійти до тих людей і запитати: «Чому вони тут є?», «Які їхні вимоги?» – виправдовувався головуючий.
 
«Ви там були…» – «дотискав» депутат.
 
«Я підійшов і запитав: «Чому вони там зібралися?» Це так, як може зробити будь-хто з присутніх в залі. Це не значить ані підтримки, ані засудження. Але моя позиція буде озвучена», – «відстрілювався» голова райради. 
 
Уже в «різному» до мікрофону підійшов колишній член фракції ВО «Батьківщина» Віктор Лук’янчук, який нині представляє депутатську групу «Єдність». За його словами, пішла тенденція в районі: їздять хлопці чи то від «Правого сектору», чи то прикриваючись «Правим сектором», і заставляють, просто залякують депутатів та громаду, щоб сільські ради відміняли свої рішення щодо надання мисливських угідь міськрайонній раді УТМР. Він навіть висловив жаль, що на сесії районної ради відсутній голова місцевого УТМР Петро Масло, який цього дня поїхав у село Підріжжя на сходи селян. 
 
«У такий спосіб, Ігоре Васильовичу (звертається до Ігоря Верчука), працювати далі не можна. Вони заставляють депутатів. Звозять їх. Коли депутати голосують, то вони піднімаються і дивляться, як хто голосує. Щоб відмінити свої попередні рішення, які вони прийняли, щоб надати мисливські угіддя в постійне користування УТМР. Сьогодні вони були у Підріжжі, вчора вони були у Ситовичах. Вже відмінила своє рішення Сільцівська сільська рада. Так далі може бути? Ні! Ігоре Васильовичу, тут треба навести елементарний лад. Я розумію, що хлопці хочуть створити свій волинський спортивний клуб. Нехай створюють. Є вільні мисливські угіддя. Є вільні землі. Нехай надають в користування. Нехай вони там створюють свою громадську організацію і там займаються своїми справами. Але в такий спосіб так далі не може бути», – наголосив Віктор Лук’янчук.  
 
«Це – «Правий сектор»?» – спитав його хтось із залу.
 
«Так! «Правий сектор»! От я назву: Анатолій Ясашний. Я з ним сьогодні говорю, а він каже: «Да ти знаєш, всі погані, всі такі, всі такі…» Анатолій, я вперше від тебе чую, що всі погані. Пам’ятаєте, як він стояв біля мікрофону, захищав інтереси всієї громади Ковельщини, а сьогодні вже вони якби відокремилися і вже хочуть щось своє. Ігоре Васильовичу, прошу вас, як голову районної ради, відреагувати на це і направити їх, цих хлопців, в нормальне правильне русло», – попрохав Віктор Лук’янчук.
 
«Я хотів би добавити до того всього, хто не проголосував за мою пропозицію: не забувайте, що вони можуть прийти до кожного з нас. Я їх не боюсь жодного. Але те, що є безнаказана діяльність певних незрозумілих сил і ті, хто не проголосували за моє звернення, якраз і є ричагом їхнього діяння. Я по іншому не можу цього зрозуміти», – знову взяв слово Петро М’якота.
 
Ще через трохи Петро М’якота ще раз згадав свій депутатський запит, «провалений» під час голосування, та виступ Віктора Лук’янчука. Мовляв, сьогодні є громадські організації, що втручаються в роботу органів місцевого самоврядування. 
 
«Розумієте в чому був сенс мого запиту?! Якщо вони вже сьогодні втручаються в діяльність сільських рад, а ви мовчите, не підтримуєте запиту, то це – ганьба! Зрозумійте правильно. Якщо вони йдуть по сільських радах і заставляють, щоб були їхні рішення, якщо вони перепиняють транспорт та людей, питаються, що вони тут роблять, то хто їм дав право так діяти? А стаття 206 Кримінального кодексу наголошує, що це є втручанням в господарську діяльність. Але якщо вони дійшли до сільських рад, то треба задуматися! І десь треба чути тих людей, які про це говорять. А ви, пане голово (до Ігоря Верчука), повинні були б знати все це в першу чергу, що є такі проблеми на теренах Ковеля і Ковельщини», – «рубав» Петро М’якота. 
 
Він висловив пропозицію, щоб районна рада підготувала листа до керівництва «Правого сектора», але «не області, а республіки», з озвученими на сесії кричущими фактами «куди вони втручаються» (однак її головуючий чомусь так і не поставив на голосування, чим порушив регламент). 
 
«А чого я вам задав питання: «Чи ви були біля міліції в той момент, коли вони там хотіли робити переворот? Запитав тому, що йдуть певні чутки відносно того, що десь ви були зацікавлені в тому. Я собі позволю це сказати в цій залі. Якщо я вас образив чимось, то можу попросити пробачення», – сказав Петро М’якота.
 
«Попросіть зараз», – почувся з президії голос Ігоря Верчука.
 
«Прошу пробачення, якщо ви там не є причетні. Але дякую, що ви сказали правду, що ви там були, бо так як у мене є інформація, на громадській раді ви сказали, що ви там не були», – продовжив дискусію депутат. 
 
«Ну, я на громадській раді не був. Ну, Петро, ну для чого це?» – просився голова. 
 
«Не знаю. Бачте, знов вас оговорили. Дякую», – підвів риску депутат.
 
«Я з вами погоджуюся, але давайте відділяти мух від котлет. Вибачте. Наступне. Якщо не працює правоохоронна, судова та інші системи, якщо вони не можуть подолати корупцію, зупинити розкрадання лісу та піску, інших природних надр, тоді в дію вступають інші сили. І такою силою серед нас всіх люди бачать «Правий сектор». Народ сьогодні дає вотум довіри цим хлопцям, щоб вони творили оті законні чи беззаконні дії. Ви говорите щодо законності про зупинки [автотранспорту]. А якщо це незаконно, якщо насип залізничний там розгрібають, то хто має це зупинити?! Влада неспроможна, міліція теж неспроможна, тому що сьогодні фактично закони забороняють будь кому припинити це безчинство. Будь кому! А вони собі взяли… їм народ дозволяє. Я не виправдовую ні в якій мірі, але це десь є… Ну, так є у нас насправді», – заявив Ігор Верчук.
 
Редакція сайту зверталася до Анатолія Ясашного, який очолює ГО "Правий сектор Ковельщини", з проханням прокоментувати наведені факти. На жаль, відповіді від представників цієї громадської організації ми досі не отримали...
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024