Учасники АТО-пошуковики вимагають притягти Ігоря Верчука до відповідальності

26 Травня 2015, 07:00
2221

Учасники АТО-пошуковики вимагають від Порошенка притягнути до відповідальності голову Ковельської райради, - інформує Всеукраїнський портал пошуку зниклих безвісти.

Про це йдеться у відкритому листі Глави Всеукраїнської громадської організації пошуковців України «Союз «Народна пам'ять», керівника місії «Чорний Тюльпан» Ярослава Жилкіна до Президента України Петру Порошенко щодо діяльності Голови Ковельського районної ради Верчука І.В.

Як зазначено в листі, починаючи з 3 вересня 2014 року і донині (більше 270 днів) волонтери ВГО «Союз «Народна Пам'ять» працюють у зоні АТО в складі операції «Евакуація 200» (Гуманітарна місія« Чорний Тюльпан»).

"Вона проводиться під керівництвом відділу цивільно-військового співробітництва Міністерства оборони України. Завдання волонтерів – це пошук, ексгумація та вивезення тіл загиблих українських військовослужбовців.

На сьогоднішній день нами обстежено понад 50 населених пунктів і агломерацій АТО. Серед них – Савур-Могила, Іловайський котел, Донецький аеропорт, Дебальцеве та інші. Вивезено і повернуто рідним 553 тіла загиблих солдат.

На жаль, зараз, тривожні вісті часто звучать не тільки з фронту АТО, але і з глибокого українського тилу. Створюється чітке враження, що «п'ята колона» української державності не покладаючи рук працює в Україні, намагаючись розхитати соціальну і політичну стабільність, спровокувати громадянські конфлікти між українцями.

Так, голова Ковельської районної ради Верчук І.В. перешкоджає законній діяльності пошукового загону «Відродження» (керівником та членами якого є бійці АТО, учасники бойових дій на Донбасі). Чиновник нацьковує на пошуковий загін правоохоронні органи, принижує ветеранів Другої світової війни, провокуючи громадянське протистояння.

Пошуковий загін «Відродження», який співпрацює з ДП «Волинські старожитності» державного підприємства «Науково-дослідний центр» Охоронна археологічна служба України »Інституту археології НАН України, очолюється нині воюючим в зоні АТО підполковником Вадимом Дорофієнко.

60% членів загону – учасники АТО. Тільки за останні кілька років загоном виявлені і досліджені десятки невпорядкованих і невідомих могил, перепоховано останки понад 200 радянських солдатів і офіцерів, загиблих під час «Битви за Ковель» у 1944 році.

13 солдатів вдалося ідентифікувати і повернути пам'ять про них в сім'ї, адже, до цього часу, всі вони числилися в архівах як зниклі безвісти. Загін здійснює офіційні перепоховання знайдених останків, останнє з яких відбулося 10 травня. Всі перепоховання оформляються українською символікою і написами.

Однак Голова Ковельської районної ради Верчук І.В. неодноразово публічно негативно говорив про роботу пошуковців, вимагав її зупинити або підлаштувати під його праворадикальні погляди. І це притому, що відповідно до статті 15 Конституції України «Жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова».

Більш того, за вказівкою Верчук І.В. органами внутрішніх справ порушено кримінальну справу стосовно пошуковиків (нібито за фактом незаконного перепоховання солдатів з-під с. Гішин і вандалізму), хоча всі необхідні документи були оформлені, а ДП «Волинські старожитності» виступило на боці пошуковиків.

На тлі «розкрутки» подібних надуманих справ показовою виглядає бездіяльність місцевої влади з облаштування військового цвинтаря в «Мар'їному гаю», де на висотці біля с. Мощена Ковельського району, відбувалися надзвичайно жорсткі бої по прориву Ковельського котла в 1944 році.

Крім того, Верчук І.В. влаштував скандал 8 травня цього року: в День Пам'яті і примирення в Україні на зборах ветеранів району він фактично обізвав їх загарбниками і прирівняв до нацистів. В результаті ветерани, які, можливо, за станом здоров'я останній раз були присутні на подібних заходах, що не терпіли такої образи і частина з них, разом із кавалером Ордена Слави Яковом Чулем на знак протесту покинули зал урочистих зборів.

Слід зазначити, що це сталося в місті, де в часи німецької окупації гітлерівці розстріляли 3500 осіб цивільного населення і 11 тис. військовополонених. Про конфлікт влади і суспільства вже пишуть засоби масової інформації.

Така антидержавна і дестабілізуюча політика може призвести до гострого конфлікту після демобілізації учасників АТО – членів пошукового загону «Відродження», неминучі втрати державного авторитету в очах жителів регіону.

Тому учасники АТО – пошуковики просять Президента України вжити заходів законного впливу з відновлення верховенства права на території Ковельського району Волинської області. Необхідно відновити безперешкодну роботу організацій пошукачів і археологів, а голови Ковельської районної ради Верчук І.В. слід притягнути до відповідальності, зобов'язавши його публічно вибачитися перед ображеними ветеранами".

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024