Директор з Ковеля продав до Польщі товари військового призначення

07 Червня 2015, 09:17
1795
При цьому він приховав їх від митного контролю під виглядом «штамповок з чорних металів». 
 
Ковельський міськрайонний суд під головуванням судді Тамари Луньовоїрозглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження щодо директора ТОВ «Ковальсько-пресове підприємство» Ігоря Чалого, обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України та оголосив йому вирок.
 
Не отримавши в Державній службі експортного контролю у встановленому законом порядку дозвільних документів на право здійснення міжнародних передач товарів, діючи умисно, Ігор Чалий провернув оборудку. Виконуючи умови укладеного контракту № 616/1-11 від 16 березня 2014 року з польською фірмою «FERUS» Lukasz Dziki (Stalowa Wola, ul. 1-go Siernia, 28, Республіка Польща), 28 травня 2014 року він здійснив міжнародну передачу до Польщі товарів військового призначення, а саме: 50 важелів 256-DL-02, 50 важелів 257-DL-02, 6 важелів лівих 258-DL-02, 45 важелів правих 259-DL-02. Але все це було приховано від митного контролю під виглядом «штамповок з чорних металів». У поданих на Волинську митницю для митного оформлення вантажно-митних документах зазначено невірний код та найменування товару.
 
Усвідомлюючи, що міжнародні передачі таких товарів підлягають державному експортному контролю, знаючи про відсутність на підприємстві такого дозволу, директор дав вказівку заступнику начальника відділу збуту ТОВ «Ковальсько-пресове підприємство» підготувати товарно-супровідні документи для митного оформлення в режимі експорт, умисно не повідомивши останню про сферу їх використання та призначення. Підлегла зробила так, як вимагалося.
 
Підписані Ігорем Чалим та скріплені ним печаткою ТОВ «Ковальсько-пресове підприємство» рахунок-фактура №24-616/1-11 від 22 травня 2014 року та СМR № 1603422 від 27 травня (з неправильно вказаним кодом) були передані декларанту, яка, не будучи обізнаною зі злочинними намірами директора товариства, передала зазначені документи на митний пост «Ковель» Волинської митниці, працівниками якого 28 травня здійснено їх оформлення в режимі експорт.
 
Згідно листа Державної служби експортного контролю України від 6 квітня 2015 року, вироби, виготовлені на підставі креслень № 256-DL-02, 257-DL-02, 258-DL-02, 259-DL-02 є виробами військового призначення та відповідають опису товарів за позицією ML 16 додатку до «Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 року № 1807.
 
Під час досудового розслідування між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної митної служби та державної прикордонної служби прокуратури Волинської області юристом 1 класу Романом Грицюком, якому були надані повноваження прокурора у цьому кримінальному провадженні, та підозрюваним Ігорем Чалим була укладена угода про беззастережне визнання винуватості у вчиненні злочину.
 
Сторони узгодили, що при затвердженні угоди обвинуваченому, з урахуванням обставин, що пом’якшують покарання – щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, з урахуванням особи винного, який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, буде призначене покарання у вигляді штрафу розміром 3 400,00 гривень без позбавлення права обіймати посади чи займатись певною діяльністю, оскільки підприємство, яке очолює обвинувачений, не зареєстроване як суб’єкт здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.
 
Головуюча по справі встановила, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінально-процесуального та Кримінального кодексів України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність підстав для визнання винуватості. 
 
Суд засудив: угоду про визнання винуватості затвердити, Ігоря Чалого визнати винним, призначивши узгоджене покарання у виді штрафу без позбавлення права обіймати посади чи займатись певною діяльністю.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром